stuvade kantareller | kantarelltoast

Stuvade kantareller | passar till vitt vin

Favoritmarkera

Stuvade kantareller på smörstekt bröd smakar ljuvligt gott en hösthelg. Ett vitt vin av chardonnaydruvan passar utmärkt. Två vinförslag hittar du längst ned i artikeln. 

Kantarelltoast är gott som förrätt, lunch eller lätt middag med sallad. Kantarelltoasten kan gratineras om du river lite lagrad ost över, gärna västerbottenost, och sedan grillar snabbt i ugnen.

Stuvade kantareller – ingredienser

400 gram rensade kantareller
75 gram smör
4 msk finhackad schalottenlök
3 msk mjöl
2 dl grädde
1 dl mjölk
0,5 dl hackad persilja
3 msk ljus soja, valfri sort
4 skivor vitt bröd
4 kvistar bladpersilja att garnera med

Tips I stället för kantareller kan du lika gärna välja trattkantareller alternativt champinjoner. Du kan använda färska svamp, torkad eller på burk (vissa menar att man ska spara spadet till stuvning och ersätta mjölken. Personligen gör jag aldrig så.).

Gör så här

  1. Rensa och dela svampen grovt.
  2. Fräs löken i hälften av smöret i en stor kastrull och tillsätt svampen. Stek i 5 minuter.
  3. Pudra över mjölet och rör runt.
  4. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och rör om.
  5. Smaksätt stuvningen med salt och vitpeppar. Ljus soja ger extra smak. Finhackad persilja ger färg.
  6. Skär eventuellt bort kanter på brödet. Stek bröden i resten av smöret.
  7. Fördela svampstuvningen på bröden och servera. Garnera med bladpersilja.

Recept | Stuvade kantareller | Förrätt | Snacks| Fest
4 port kantarelltoast
Förberedelse: 10 min
Tillagning: 15 min
Klart på: 25 min

Vill du ha toasten mer matig kan du toppa med knaperstekt bacon. En grönsallad med tomat och gurka är gott till kantarelltoast.

Vintips till stuvade kantareller/kantarelltoast

      • Drostdy-Hof 2014(12074), Drostdy Cellars, Sydafrika, 78 kr
        Druvor: Chardonnay.
        Torr, medelfylligt och tropiskt fruktigt vin av bland annat honungsmelon och med lätt vaniljton.
      • Santa Barbara County 2013 (90051), Au Bon Climat, Kalifornien, 189 kr Druvor: Chardonnay
        Smaken är torr och fyllig. Frukt av vita persikor, gula äpplen med integrerad fatkaraktär. I eftersmaken finns örter, mogna citroner och smak av smör. Komplext vin.

Kommentera