kim-crawford-sauvignon-blanc-artnr-78974
stuvade kantareller | kantarelltoast

Kantarelltoast | Stuvade kantareller | passar till vitt vin

Favoritmarkera

Kantarelltoast smakar ljuvligt gott en hösthelg. Ett vitt vin av chardonnaydruvan passar utmärkt. Två vinförslag hittar du längst ned i artikeln. 

Kantarelltoast är gott som förrätt, lunch eller lätt middag med sallad. Kantarelltoasten kan gratineras om du river lite lagrad ost över, gärna västerbottenost, och sedan grillar snabbt i ugnen.

Kantarelltoast – ingredienser

  • 400 gram rensade kantareller
  • 75 gram smör
  • 4 msk finhackad schalottenlök
  • 3 msk mjöl
  • 2 dl grädde
  • 1 dl mjölk
  • 0,5 dl hackad persilja
  • 3 msk ljus soja, valfri sort
  • 4 skivor vitt bröd
  • 4 kvistar bladpersilja att garnera med

Tips I stället för kantareller kan du lika gärna välja trattkantareller alternativt champinjoner. Du kan använda färska svamp, torkad eller på burk (vissa menar att man ska spara spadet till stuvning och ersätta mjölken. Personligen gör jag aldrig så.).

Gör så här

  1. Rensa och dela svampen grovt.
  2. Fräs löken i hälften av smöret i en stor kastrull och tillsätt svampen. Stek i 5 minuter.
  3. Pudra över mjölet och rör runt.
  4. Tillsätt grädde och mjölk lite i taget och rör om.
  5. Smaksätt stuvningen med salt och vitpeppar. Ljus soja ger extra smak. Finhackad persilja ger färg.
  6. Skär eventuellt bort kanter på brödet. Stek bröden i resten av smöret.
  7. Fördela svampstuvningen på bröden och servera. Garnera med bladpersilja.

Kantarelltoast recept | Förrätt | Snacks | Fest

  • 4 port kantarelltoast
  • Förberedelse: 10 min
  • Tillagning: 15 min
  • Klart på: 25 min

Vill du ha toasten mer matig kan du toppa med knaperstekt bacon. En grönsallad med tomat och gurka är gott till kantarelltoast.

Vintips till stuvade kantareller/kantarelltoast

1. Saint Clair Vicar’s Choice Barrel Chardonnay 2018 (2188)

Saint Clair Family Estate, Marlborough Nya Zeeland, 89 kr
Druvor: Chardonnay.
Torr, medelfyllig. Vitgul frukt av äpplen och päron, inslag av kryddor, nötter och mjuka fattoner. Trevlig, välgjord.
Betyg: 4

2. Crozes Hermitage La Mule Blanche 2018 (92159)

Paul Jaboulet, Rhône Frankrike, 239 kr
Druvor: 50% marsanne, 50% rousanne
Torr, medel/fyllig. Vitgul nyanserad smak av frukt som gula äpplen, aprikos och melon, inslag av örter, vanilj och fat. Stram längd med en knivsudd mineral. Trevligt personlig och välgjord. Veckans vinälskare-val.
Betyg: 4

LAGA MER, GOTT AV KANTARELLER – kantarellsoppa.

Lämna ett svar