rött vin tillfälliga 5 nov

8 dec. Systembolagets vinnyheter, hela listan

Favoritmarkera

Vinnyheter 8 dec på Systembolaget är inte en lansering i mängden. Ladda upp inför nyår med något av alla fantastiska viner som lanseras i detta släpp.

Vinnyheter 8 dec på Systembolaget. Det är rekordmånga viner som lanseras denna tisdag. Den riktigt stora glädjen hittar vinälskare bland champagnerna, och de är många.

I lansering av vinnyheter 8 dec på Systembolaget finns något för alla, speciellt champagneintresserade. Roligast bland de mousserande vinerna är nog prestigecuvéen ’Dream Vintage’ från Clouet. Men missa ingen på listan – många andra höjdarval finns.

Snabbval

CHAMPAGNE

. Henriot Blanc de Blanc NV (90634), 500 kr

Karaktärsfullt och smakrikt med fina, lätt rökiga toner av äpplen, melon, mandarinskal och vitpeppar. Lite återhållen eftersmak, bra syra, citrus och en fin sälta.

Henriot ligger högt på min lista. Jag gillar den rena, eleganta husstilen där non-vintage champagnerna bjuder på mogen frukt ackompanjerat av skarpa citrustoner, kalk och mineraler. En mycket bra champagne som med marginal tar sig in på mitt nyårsbord. Men notera att smaken nu är lite rustikare och inte har samma knivskarpa syra som den som släpptes vid ungefär samma tid förra året. Dessutom finns den extremt prisvärda Henriot Millésimé 2008 kvar för 609 kronor vilken ger ännu mer champagneglädje per krona.

Servera till smörstekta och östa pilgrimsmusslor på en bädd av ruccola med olivolja och rostade pinjenötter.

. Roland Champinion Millésimé 2013 (90159), 396 kr

Elegant och stram av smaker som vita persikor, vinteräpplen, citrusskal, päron och noter av bröd. Trevlig eftersmak av citrus, nötter och grapefrukt. Bra igen av Champinion och utmärkt årgångschampagne för under 400 kronor.

. Blanc de Blancs Charles Heidsieck NV (90648), 649 kr

Frisk, elegant champagne vars drag är gröna äpplen, vita persikor, nougat och vitpeppar. Bra eftersmak av citrus, mineral och en bra syra där en svag sötma ger sig till känna i eftersmaken.

. André Clouet Dream Vintage 2008 (91221), 479 kr

Underbart ren med en mix vita blommor, persikor, gula äpplen, färska mandlar med en snygg, elegant struktur och bra balans. Eftersmaken är lång, torr med mycket citrus, mineral och kalkiga noter, lägg till en bra syra.

Två saker att notera med det här vinet: för det första är det årgång 2008 som säljs för under 500 kronor. För det andra är druvblandningen 100 procent chardonnay, en Blanc de Blancs med andra ord vilket man inte kan se på framsidan på etiketten.

. André Clouet Les Clos Bouzy Grand Cru 2008 (91272), 2 479 kr för 1,5 L

WEBBLANSERING 10 december
Trevlig, komplex och ganska stram doft, smaken är mer gräddiga med inslag av mandel, nybakt bröd och gröna äpplen. Lägg till granny smith-äpplen, mineral, kalk och våta stenar. I eftersmaken kommer den underbara syra fram än mer. En häftig champagne och dessutom en raritet. Den 0,35 ha stora Grand Cru vingården producerade 1 000 magnumflaskor år 2008. Det framgår inte av etiketten men detta är en Blanc de Noirs, det vill säga endast av blå druvor.

. Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 2006 (90197), 1 599 kr

Stor och rik champagne med lätt rökta aromer, persika, citrus, gula äpplen, päron, aprikos och mandelmassa. Komplex. Eftersmak av en klingande ren syra, lime, mineraler och saltvattenstänkta våta stenar.

. Cuvée des Caudalies Grand Cru Blanc de Blanc (95059), 699 kr

En aromatisk och elegant champagne (utan årgång, det vill säga NV) som är mycket nyanserad. Smak av päron, gula äpplen, ananas, persika, physalis och citrusskal är framträdande drag. Eftersmaken bjuder på bra balans, syra, fina mineraltoner och bra längd.

. Charles Heidsieck Millésimé 2012 (90052), 799 kr

Stor, aromatisk och lite bred champagne med begynnande mognad. Vita blommor, persikor, rökta aromer, gråpäron och citrusskal ger tillsammans en rik smak med bra längd och balanserade syror. Här talar mogen pinot noir mer än strama chardonnaydruvor. Bra men saknar lite av elegansen Charles Heidsieck normalt bjuder på.

MOUSSERANDE FRÅN SPANIEN

. Gramona Imperial 2015 (92682), 219 kr

Ungt och friskt med gröna äpplen, torkade aprikoser, kalk och mineraler. Bra balans och bra eftersmak med fin syra och lite grapefrukt. En imponerande bra CAVA som undviker den vanligt förkommande jordigt rustika strukturen och istället bjuder på len elegans.

. Agusti Torelló Gran Reserva Barrica 2014 (90309), 219 kr

Torr, elegant smak av päron, vanilj, grapefrukt och gröna äpplen. Bra balans och bra struktur. Lite rustik men med fina limetoner i eftersmaken. Bra!

. Izar-Leku Hondarrabi Zuri 2015 (92584), 269 kr

Elegant. Smak av vita persikor, mynta, möjligen något återhållen men bra ändå med balans, fin syra, mineraler, gröna äppelskal och sälta i eftersmaken.

Ett trevligt, riktigt bra mousserande vin som har två saker som jag verkligen gillar: det är snustorrt med ren fin syra som ger smaken en bra ryggrad. Lika bra som många champagner av lägre pris. Hatten av för detta! Så har vi det där med uttalet, där en lektion i baskiska är på sin plats. För vem har väl inte några gånger snubblat på uttalet av vinets ursprungsområde Getariako Txakolina. Servera till gratinerad hummer.

Svenskt mousserande vin

. Josefinelust 2019 (92587), 299 kr

Friskt och aromiskt av krusbär, päron, persika, gröna äppelskal, grapefrukt. En svag ton av lime och paranöt i eftersmaken.

Trevligt vin i en seriös lite bussig stil som passar till en caesarsallad eller en klassisk toast Skagen. Vill man prova ett svenskt vin är detta ett bra alternativ. Men om du bara ska välja ett vin från Sverige skulle jag satsa på Immelen (se recension längre ner, art nr 91216).

Mousserande från Italien

. Ca´del Bosco Franciacorta (92376), 299 kr

Stram samtidigt öppen doft med mandelmassa, päron, torkade aprikoser, nötter och smultron. Bra balans, bra syra, elegant smak med bra längd. Välgjort och trevligt.

. Castelmondo Prosecco Rosé 2019 (92365) 99 kr

Nyheten är att rosévin med ursprungsbeteckning Prosecco Rosé är godkända av Ministry of Agriculture i Italien. Castelmondo är ett ungt bussigt vin som smakar av smultron, hallon, aprikoser, granatäpplen och päron. Eftersmaken är lättsam med drag av jordgubbar, smultron och pistage. Enkel att gilla i sin kommersiella stil.

VITA VINER

SEN LEVERANS/LANSERINGSÄNDRING: Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2012 (95708) FLYTTAD TILL 15/12.

. Immelen 2019 (91216), 449 kr

Svenskt vitt vin. Ung, aromatisk smak av citrus, äpplen, melon, fläder, krusbär och bra balans. Eftersmaken bjuder på grapefrukt, lime, bra syror, mineraler och fin sälta.

Ett imponerande vin från Kullabergs Vingård. Och det känns fel att sätta in det i en vanlig prisvärdhetsskala. Jag tycker det är mer än väl värt att prova, men självklart är priset för högt. Poängen är att det är roligt och bra att det går att göra vin av god kvalitet, i Sverige. På Systembolagets hemsida står det serveras vid 10-12 grader. Det håller jag inte med om, max 4 grader när ni häller upp är rekommendationen.

Spanska vita viner

. Albamar Albariño 2019 (90133), 219 kr

Ungt, friskt vin med torr, elegant frukt, bra balans samt syra och inslag av grapefrukt,
äpplen, lime, våt sten, blommor och mineraler. Lång, elegant eftersmak med fin citrusdominerad syra.

Albariñoviner passar oftast till ett brett spektra maträtter. En enkel regel om man inte är bekant med druvan är att den påminner om riesling. Prova med ungstekt eller grillad lax och couscoussallad.

. Baron de Ley Tres Viñas Blanco Reserva 2017 (90505), 169 kr

Denna vita Rioja har djupa toner av mogna stenfrukter som äpplen och gula plommon lägg till physalis, pomerans och en försvarlig dos ek. Lång, kraftig eftersmak av rostade fat, mineral och sälta.

Jag faller sällan för vita viner där den viktigaste legobiten är ek (fatsmak) och druvans karaktär allt som oftast försvinner. Vi är på den spelplanen med detta vin men det är ändå välgjort, balanserat och bra. Snygg vinmakning helt enkelt. Dessutom är det ett vitt vin som står upp mot lite kraftigare kötträtter.

Röda viner från Italien

. Gulfi Nerojbleo 2018 (95414), 179 kr

Ett ungt, rikt och moget vin med hallon, slånbär, viol och körsbär. Lång eftersmak med choklad, kaffe och lite ogina syror som ställer lite krav på sin konsument. Snyggt! Ursprungsbeteckningen är IGT, Indicazione Geografia Tipica som är en kategori för bordsviner, från bestämda områden. Terre Siciliane är en IGT för hela Sicilien.

. Tocca Stelle Chianti Classico 2018 (90050), 179 kr

Ungt och kryddigt med bra koncentration av mogen frukt, plommon, vinteräpplen, fat, kaffe, och lakrits. Bra, torr och lång eftersmak. Lägg till snygg och välbalanserad. Ett bra exempel på vad 2018 i Chianti kan erbjuda.

San Fereole Dogliani 2012 (95373), 229 kr

Ett moget vin från Dogliani, Piemonte som är packat av varm frukt som jordgubbar, mörka körsbär, vinteräpplen lägg sedan till te, granatäpple, blodapelsin, kaffe och choklad. Allt snyggt sammanhållet av en lång eftersmak. Bra!

. Ratti Barolo 2016 (92601), 329 kr

Snyggt balanserat nebbiolovin som smakar av mörka körsbär, blodapelsin, kaffe, lakrits och rosépeppar, lägg till te och charktoner. Bra djup med mycket extrakt (smaken är tät). Lång, koncentrerad eftersmak. En bra Barolo till ett överkomligt pris.

. La Spinetta Langhe Nebbiolo (90219) 229 kr

Ungt vin. Rökiga charktoner varvat av röda plommon, granatäpple, körsbär, viol, te och choklad. Lång eftersmak med pomerans och lingonlika syror. Servera till en viltgryta med ugnsrostade rotsaker

Röda viner Spanien

. Muga Reserva 2016 (90384), Rioja, 299 kr

Djup, varm mogen frukt med jordgubbar, varma örter, rökta charktoner och fat. Bra balans med koncentrerad frukt och väl integrerad ny ek kompletterat med en lätt sälta. Gammal och ny riojastil i perfekt samspel.

. La Rioja Alta Gran Reserva 890 2005 (92384), 1 190 kr

Varm, mogen frukt med körsbär, kryddiga rökta aromer, inslag av kanel, chark, dill och tydlig amerikansk ek. Eftersmaken är väl balanserad med djup och bra koncentration. En traditionell och typisk Rioja från en bra producent. Men priset är för högt.

Par i röda viner från Ribera del Duero

. Psi Dominio de Pingus 2017 (92317), 269 kr

Stor, mogen doft med varm, koncentrerad frukt med plommon, nässlor, örter, kaffe, lakrits och fina ektoner. Komplex, lång, elegant eftersmak.

Det här är det minsta syskonet i vinfamiljen Pingus. Självklart kommer det inte nära Pingus men det är fortfarande ett bra och prisvärt vin som bjuder på en elegans få andra viner i Ribera del Duero kan mäta sig med. Dessutom är priset 269 kronor något beskedligare än de 8 495 kronorna en Pingus betingar när det lanseras nu i december.

Här passar en klassisk oxfilé med rödvinsås och potatisgratäng, toppa med lite gröna tillbehör.

. Aalto 2017(95128), 419 kr

Snyggt, koncentrerat, välbalanserat med kolsvart frukt, inslag av björnbär, mörka körsbär choklad och kaffe. Perfekt balans, väl integrerad ek, en lång kraftig eftersmak där man anar drag av viol och engelsk lakrits. Såååå bra!

. Pintia 2015 (95668), 489 kr

Stor och solmogen varm frukt med kryddiga toner av te, kaffe, körsbär, rosépeppar och lakrits. Lång, koncentrerad eftersmak med kryddig värme, te och mörk choklad. Ett rustik och kraftigt vin från superintressanta området Toro som bjuder på koncentrerad frukt, lite på bekostnad av elegans.

Röda viner från Kalifornien och Argentina

. One Point Five Shafer 2017 (95246), 899 kr

Stor koncentrerad doft med toner av rökta charkuterier, björnbär, blåbär, plommon och lakrits. Ett superblanserat vin med lång eftersmak med tjära, ekfat, kaffe och mörk choklad. Vinentusiaster känner nog avtrycket i den täta smaken av ursprunget Napa Valley.

. Tres 14 Tinto de Garage 2015 (90440), 399 kr

Kolsvart, mörk frukt, inslag av svarta vinbär, björnbär, örter, kaffe, vanilj och mörk choklad. Denna röda argentinare har en bra, koncentrerad eftersmak med en liten, bra bitterhet.

. Mendel Cabernet Sauvignon 2108 (95602), 179 kr

Fylligt rött från Argentina med snygg mogen mörk frukt, inslag av örter, plommon, mörka körsbär och en dos rökiga aromer. Koncentrerad eftersmak där kaffe, choklad och fat sticker ut. Imponerande!

Nästa vecka, 15 december går vin-nyhetsrapporteringen i mål för 2020 med en recension av årets sista lansering tillfälliga viner (TS) på Systembolaget.

Tabell

VISA TABELL
tillfälligt sortiment 8 december
NamnÅrSB nrUrsprungPrisPoängPrisvärdDrickPassar tillAntal
MOUSSERANDE VIN
Frankrike
Champagne Henriot Blanc de Blancs Brut, , 500 kr, +
Champagne Henriot Blanc de Blancs Brut90634Champagne50017.5+20-280.11800
Charles Heidsieck Blanc de Blancs, , 649 kr, +
Charles Heidsieck Blanc de Blancs90648Champagne64918+20-280.11800
André Clouet Dream Vintage, 2008, 479 kr, ++
André Clouet Dream Vintage200891221Champagne47918.5++23-300.15000
Charles Heidsieck Blanc des Millénaires, 2006, 1599 kr, =
Charles Heidsieck Blanc des Millénaires200690197Champagne159919=20-300.1420
Charles Heidsieck Millésime, 2012, 799 kr, ++
Charles Heidsieck Millésime201290052Champagne79918.5++20-300.11200
Hervé Dubois BdB Grand Cru Millesime, 2013, 329 kr,
Hervé Dubois BdB Grand Cru Millesime201390425Champagne329 Ej provad3360
Roland Champion Millésimé, 2013, 396 kr, ++
Roland Champion Millésimé201390159Champagne39618++20-280.12400
Cuvée des Caudalies Grand Cru Blanc de Blanc Sarl De Sousa, , 699 kr, +
Cuvée des Caudalies Grand Cru Blanc de Blanc Sarl De Sousa95059Champagne69918.5+20-280.11200
Österrike
Fuchs & Hase Pet Nat Rosé, 2019, 169 kr,
Fuchs & Hase Pet Nat Rosé201992674Kamptal169 Ej provad600
Sverige
Josefinelust , 2019, 299 kr,
Josefinelust 201992527Sverige299 20-230.11000
Spanien
Gramona Imperial , 2015, 219 kr, +
Gramona Imperial 201592682Spanien21916.5+20-250.14800
Agusti Torello Gran Reserva Barrica, 2014, 219 kr, +
Agusti Torello Gran Reserva Barrica201490309Cava21916+20-240.14800
IZAR-LEKU Hondarrabi Zuri, 2016, 269 kr, ++
IZAR-LEKU Hondarrabi Zuri201692584Getariako Txakolina26917++20-240.11200
Italien
Ca'del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige, , 299 kr, =
Ca'del Bosco Franciacorta Cuvée Prestige92376Franciacorta29916.5=0.1900
Ca' del Bosco Annamaria Clementi Riserva, 2011, 949 kr,
Ca' del Bosco Annamaria Clementi Riserva201192567Franciacorta949 Ej provad120
Australien
See Saw Ausecco, 2020, 179 kr,
See Saw Ausecco202090085Orange179 Ej provad2400
MOUSSERANDE VIN, rosé
Frankrike
Fleur de Miraval Rosé Fleur de Miraval, , 3290 kr,
Fleur de Miraval Rosé Fleur de Miraval95393Champagne3290 Ej provad120
Italien
Castelmondo Prosecco Rosé Brut Limited Edition, 2019, 99 kr, =
Castelmondo Prosecco Rosé Brut Limited Edition201992365Prosecco9914=20030000
VITT VIN
Sverige
Immelen , 2019, 449 kr, +
Immelen 201991216Sverige449+20-211800
Frankrike
Butteaux Chablis 1er Cru Pattes Loup, 2016, 595 kr,
Butteaux Chablis 1er Cru Pattes Loup201692253Chablis595 Ej provad168
Spanien
Baron de Ley Tres Viñas Blanco Reserva, 2017, 169 kr, +
Baron de Ley Tres Viñas Blanco Reserva201790505Rioja16917+20-221.26000
Portugal
Honrado Talha , 2019, 199 kr, +
Honrado Talha 201993193Vinho de Talha19915.5+20-241.23600
Australien
DeBortoli The Estate Vineyard Chardonnay, 2019, 149 kr, +
DeBortoli The Estate Vineyard Chardonnay201992006Yarra Valley14916+20-221.22000
Frankrike
Domaine de Chevillard Jacquère Domaine de Chevillard, 2018, 225 kr,
Domaine de Chevillard Jacquère Domaine de Chevillard201895240Vin de Savoie225 Ej provad720
Tyskland
Kloster Eberbach Berg Schlossberg, 2017, 379 kr, +
Kloster Eberbach Berg Schlossberg201792356Rheingau37917.5+20-280.1480
Spanien
Albamar Albariño, 2019, 185 kr, +
Albamar Albariño201990133Rías Baixas18517+20-270.16000
Frankrike
Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile FLYTTAD LANS 15/12, 2012, 475 kr, =
Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile FLYTTAD LANS 15/12201295708Alsace47517.5=20-281200
Tyskland
Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett Weingut Schloss Lieser, 2018, 198 kr,
Wehlener Sonnenuhr Riesling Kabinett Weingut Schloss Lieser201895196Mosel198 Ej provad600
Australien
Tim Adams Semillon , 2017, 169 kr, +
Tim Adams Semillon 201795580Clare Valley16916+20-210.12400
Nya Zeeland
Greystone Barrel Fermented, 2019, 179 kr, +
Greystone Barrel Fermented201993125North Canterbury17916.5+20-221800
Frankrike
Côte d'Or Les Grandes Gouttes Domaine Rougeot Père & Fils, 2018, 249 kr, +
Côte d'Or Les Grandes Gouttes Domaine Rougeot Père & Fils201890376Bourgogne24916.5+20-251800
RÖTT VIN
Italien
San Fereolo , 2012, 229 kr, +
San Fereolo 201295373Dogliani22918+21-262.33000
Gulfi Nerojbleo Gulfi, 2018, 179 kr, +
Gulfi Nerojbleo Gulfi201895414Terre Siciliane17916.5+20-2624440
Josetta Saffirio Barolo, 2016, 309 kr, +
Josetta Saffirio Barolo201691111Barolo30917.5+20-28210200
Aldo Conterno Langhe Rosso, 2017, 239 kr,
Aldo Conterno Langhe Rosso201792134Langhe239 Ej provad360
Langhe Nebbiolo Elio Sandri, 2018, 219 kr,
Langhe Nebbiolo Elio Sandri201895257Langhe219 Ej provad600
Ratti Barolo Marcenasco , 2016, 329 kr, +
Ratti Barolo Marcenasco 201692601Barolo32918+20-302.36000
Spanien
Dominio de Es Viñas Viejas de Soria, 2016, 799 kr,
Dominio de Es Viñas Viejas de Soria201692035Ribera del Duero799 Ej provad150
Frankrike
Château Montus Alain Brumont, 1994, 349 kr, +
Château Montus Alain Brumont199495356Madiran34918+20-262.3360
Australien
Fox Creek Jim's Script, 2018, 300 kr, +
Fox Creek Jim's Script201891246McLaren Vale30017.5+20-282.31998
Frankrike
Domaine Bressy Masson Rasteau , 2019, 179 kr,
Domaine Bressy Masson Rasteau 201993195Côtes-du-Rhone-Villages Rasteau179 Ej provad4200
Italien
La Spinetta Langhe Nebbiolo, 2018, 229 kr, +
La Spinetta Langhe Nebbiolo201890219Langhe22918+22-302.310200
Spanien
Muga Reserva Selección Especial, 2016, 299 kr, ++
Muga Reserva Selección Especial201690384Rioja29918.5++20-282.37200
USA
One Point Five Shafer Vineyards, 2017, 899 kr, +
One Point Five Shafer Vineyards201795246Napa Valley89919+20-302.31200
Spanien
Pintia Bodegas Pintia, 2015, 489 kr, =
Pintia Bodegas Pintia201595668Toro48917.5=20-282.3896
Alion Bodegas Alion, 2016, 659 kr,
Alion Bodegas Alion201695544Ribera del Duero659 Ej provad896
Frankrike
Domaine André Brunel Châteauneuf du Pape, 2019, 289 kr, +
Domaine André Brunel Châteauneuf du Pape201993194Châteauneuf-du-Pape28918+20-282.31800
Italien
Tocca Stelle Chianti Classico, 2018, 179 kr, +
Tocca Stelle Chianti Classico201890050Chianti Classico17916.5+20-2624800
Barolo Perno , 2015, 399 kr,
Barolo Perno 201590279Barolo399 Ej provad480
Barolo Perno Riserva, 2013, 599 kr,
Barolo Perno Riserva201390285Barolo599 Ej provad480
Sydafrika
Saurwein Nom Pinot Noir, 2019, 429 kr, =
Saurwein Nom Pinot Noir201992220Elandskloof42918=20-261.2120
Frankrike
La Belle d'Aunis , 2019, 279 kr,
La Belle d'Aunis 201990131Loiredalen279 Ej provad600
Italien
Joaquin I Viaggiatori, 2016, 599 kr, =
Joaquin I Viaggiatori201692673Kampanien59917=20-281.2360
Spanien
Psi Dominio de Pingus, 2017, 269 kr, +
Psi Dominio de Pingus201792317Ribera del Duero26917.5+21-282.33600
Tyskland
Rings Saumagen Spätburgunder GG, 2017, 549 kr, =
Rings Saumagen Spätburgunder GG201793136Pfalz54917.5=21-261.2180
Argentina
Tres14 , 2015, 399 kr, +
Tres14 201590440Uco Valley39917.5+21-262.3360
Spanien
La Rioja Alta Gran Reserva 890, 2005, 1190 kr, -
La Rioja Alta Gran Reserva 890200592384Rioja119018.5-20-252.3240
Argentina
Mendel Cabernet Sauvignon Mendel Wines, 2018, 179 kr, ++
Mendel Cabernet Sauvignon Mendel Wines201895602Mendoza17918.5++20-282.34000
Tapiz Seleccion de Barricas, 2017, 199 kr,
Tapiz Seleccion de Barricas201791213Luján de Cuyo199 Ej provad3000
Frankrike
Bourgueil Nuits d'Ivresse , 2018, 229 kr, +
Bourgueil Nuits d'Ivresse 201892670Bourgueil22916+20-2522400
Chateauneuf-du-Pape Tradition Cuvée du Vatican, 2018, 269 kr,
Chateauneuf-du-Pape Tradition Cuvée du Vatican201895278Châteauneuf-du-Pape269 Ej provad5400
Spanien
Viña Tondonia Reserva, 2007, 319 kr, =
Viña Tondonia Reserva200792688Rioja31918.5=20-2626600
Frankrike
Château Montus , 2016, 259 kr, +
Château Montus 201692208Madiran25917+20-282.38000
Spanien
Aalto , 2017, 419 kr, +
Aalto 201795128Ribera del Duero41918.5+20-282.31920
Italien
Figli Luigi Oddero Barolo, 2016, 349 kr, +
Figli Luigi Oddero Barolo201692344Barolo34917.5+20-282.34800
Figli Luigi Oddero Langhe Nebbiolo, 2018, 199 kr, +
Figli Luigi Oddero Langhe Nebbiolo201892343Langhe19916.5+20-262.33600
Gaja Sito Moresco, 2018, 399 kr,
Gaja Sito Moresco201892645Langhe399 Ej provad3000
STARKVIN
Portugal
Justino's Madeira Malvasia 10 Years, , 349 kr, +
Justino's Madeira Malvasia 10 Years93184Madeira34917+20-284.51980
Fonseca Crusted Port, , 249 kr, =
Fonseca Crusted Port90102Porto24916.5=20-304.5840
Quinta do Noval Vintage, 2018, 769 kr,
Quinta do Noval Vintage201890644Douro769 Ej provad300

Mer om tabellen och betygen
Johan Edström och Christian Stojkovics betyg samstämmer väl varför tabellen utan vidare kan läsas utifrån likvärdiga kriterier, oavsett vem skribenten är.

Drick
Rekommenderad bästa drick-tid, vanligtvis vinner viner på att lagras.

Mat
Övergripande angivelse, från 0 – 5, till vilken mat som vinet passar till.

Utan mat: 0
Lättare mat: 1
Mellanrik smak: 2
Mäktig och smakrik mat: 3
Ost: 4
Dessert: 5

Antal
Flaskor som lanseras.

Prisvärdhet
Denna skala är subjektiv och är inte bara en ratio pris/poäng, den tar också hänsyn till andra faktorer som t ex hur sällsynt vinet är eller om det har ett speciellt lågt pris jämfört med andra marknader. Prisvärt, dvs = är det betyg de flesta viner förväntas få. Kort och gott ett vin som levererar det man förväntar till det givna priset.

Vinets själ är inte numerisk utan en egen kvalitativ upplevelse.

*vi gör ingen prisvärdhetsbedömning på viner över 3 000 kronor.

Betygskala och poäng i tabellen, Christian Stojkovic

20 – Exceptionellt
19 – Enastående
18 – Utmärkt
17 – Mycket bra
16 – Bra
15 – Över snittet
14 – Anständigt
13 – Tråkigt men korrekt
12 – Obalanserat på gränsen till felaktigt

<11 – Defekt/Felaktigt

Prisvärdhetsskala

++ fynd

+ mer än prisvärt

= prisvärt

– ej prisvärt

Betygskala och poäng i tabellen, Johan Edström

Poäng
Kvalitetspoäng är enligt en 20 poängskala. 10 poäng motsvarar ett som går att dricka men inte mycket mer. 12,5 poäng är OK för ett 100-kronorsvin, 15 poäng OK för 200 kr. Över 18 är ett exceptionellt bra vin och 20 poäng är ett helt fulländat vin.

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar

Lämna ett svar