Laddar annons
8 dec. Systembolagets vinnyheter, hela listan
7 Dec, 2020

8 dec. Systembolagets vinnyheter, hela listan

Vinnyheter 8 dec på Systembolaget är inte en lansering i mängden. Ladda upp inför nyår med något av alla fantastiska viner som lanseras i detta släpp.

Vinnyheter 8 dec på Systembolaget. Det är rekordmånga viner som lanseras denna tisdag. Den riktigt stora glädjen hittar vinälskare bland champagnerna, och de är många.

I lansering av vinnyheter 8 dec på Systembolaget finns något för alla, speciellt champagneintresserade. Roligast bland de mousserande vinerna är nog prestigecuvéen ’Dream Vintage’ från Clouet. Men missa ingen på listan – många andra höjdarval finns.

Snabbval

CHAMPAGNE

. Henriot Blanc de Blanc NV (90634), 500 kr

Karaktärsfullt och smakrikt med fina, lätt rökiga toner av äpplen, melon, mandarinskal och vitpeppar. Lite återhållen eftersmak, bra syra, citrus och en fin sälta.

Henriot ligger högt på min lista. Jag gillar den rena, eleganta husstilen där non-vintage champagnerna bjuder på mogen frukt ackompanjerat av skarpa citrustoner, kalk och mineraler. En mycket bra champagne som med marginal tar sig in på mitt nyårsbord. Men notera att smaken nu är lite rustikare och inte har samma knivskarpa syra som den som släpptes vid ungefär samma tid förra året. Dessutom finns den extremt prisvärda Henriot Millésimé 2008 kvar för 609 kronor vilken ger ännu mer champagneglädje per krona.

Servera till smörstekta och östa pilgrimsmusslor på en bädd av ruccola med olivolja och rostade pinjenötter.

. Roland Champinion Millésimé 2013 (90159), 396 kr

Elegant och stram av smaker som vita persikor, vinteräpplen, citrusskal, päron och noter av bröd. Trevlig eftersmak av citrus, nötter och grapefrukt. Bra igen av Champinion och utmärkt årgångschampagne för under 400 kronor.

. Blanc de Blancs Charles Heidsieck NV (90648), 649 kr

Frisk, elegant champagne vars drag är gröna äpplen, vita persikor, nougat och vitpeppar. Bra eftersmak av citrus, mineral och en bra syra där en svag sötma ger sig till känna i eftersmaken.

. André Clouet Dream Vintage 2008 (91221), 479 kr

Underbart ren med en mix vita blommor, persikor, gula äpplen, färska mandlar med en snygg, elegant struktur och bra balans. Eftersmaken är lång, torr med mycket citrus, mineral och kalkiga noter, lägg till en bra syra.

Två saker att notera med det här vinet: för det första är det årgång 2008 som säljs för under 500 kronor. För det andra är druvblandningen 100 procent chardonnay, en Blanc de Blancs med andra ord vilket man inte kan se på framsidan på etiketten.

. André Clouet Les Clos Bouzy Grand Cru 2008 (91272), 2 479 kr för 1,5 L

WEBBLANSERING 10 december
Trevlig, komplex och ganska stram doft, smaken är mer gräddiga med inslag av mandel, nybakt bröd och gröna äpplen. Lägg till granny smith-äpplen, mineral, kalk och våta stenar. I eftersmaken kommer den underbara syra fram än mer. En häftig champagne och dessutom en raritet. Den 0,35 ha stora Grand Cru vingården producerade 1 000 magnumflaskor år 2008. Det framgår inte av etiketten men detta är en Blanc de Noirs, det vill säga endast av blå druvor.

. Charles Heidsieck Blanc des Millénaires 2006 (90197), 1 599 kr

Stor och rik champagne med lätt rökta aromer, persika, citrus, gula äpplen, päron, aprikos och mandelmassa. Komplex. Eftersmak av en klingande ren syra, lime, mineraler och saltvattenstänkta våta stenar.

. Cuvée des Caudalies Grand Cru Blanc de Blanc (95059), 699 kr

En aromatisk och elegant champagne (utan årgång, det vill säga NV) som är mycket nyanserad. Smak av päron, gula äpplen, ananas, persika, physalis och citrusskal är framträdande drag. Eftersmaken bjuder på bra balans, syra, fina mineraltoner och bra längd.

. Charles Heidsieck Millésimé 2012 (90052), 799 kr

Stor, aromatisk och lite bred champagne med begynnande mognad. Vita blommor, persikor, rökta aromer, gråpäron och citrusskal ger tillsammans en rik smak med bra längd och balanserade syror. Här talar mogen pinot noir mer än strama chardonnaydruvor. Bra men saknar lite av elegansen Charles Heidsieck normalt bjuder på.

MOUSSERANDE FRÅN SPANIEN

. Gramona Imperial 2015 (92682), 219 kr

Ungt och friskt med gröna äpplen, torkade aprikoser, kalk och mineraler. Bra balans och bra eftersmak med fin syra och lite grapefrukt. En imponerande bra CAVA som undviker den vanligt förkommande jordigt rustika strukturen och istället bjuder på len elegans.

. Agusti Torelló Gran Reserva Barrica 2014 (90309), 219 kr

Torr, elegant smak av päron, vanilj, grapefrukt och gröna äpplen. Bra balans och bra struktur. Lite rustik men med fina limetoner i eftersmaken. Bra!

. Izar-Leku Hondarrabi Zuri 2015 (92584), 269 kr

Elegant. Smak av vita persikor, mynta, möjligen något återhållen men bra ändå med balans, fin syra, mineraler, gröna äppelskal och sälta i eftersmaken.

Ett trevligt, riktigt bra mousserande vin som har två saker som jag verkligen gillar: det är snustorrt med ren fin syra som ger smaken en bra ryggrad. Lika bra som många champagner av lägre pris. Hatten av för detta! Så har vi det där med uttalet, där en lektion i baskiska är på sin plats. För vem har väl inte några gånger snubblat på uttalet av vinets ursprungsområde Getariako Txakolina. Servera till gratinerad hummer.

Svenskt mousserande vin

. Josefinelust 2019 (92587), 299 kr

Friskt och aromiskt av krusbär, päron, persika, gröna äppelskal, grapefrukt. En svag ton av lime och paranöt i eftersmaken.

Trevligt vin i en seriös lite bussig stil som passar till en caesarsallad eller en klassisk toast Skagen. Vill man prova ett svenskt vin är detta ett bra alternativ. Men om du bara ska välja ett vin från Sverige skulle jag satsa på Immelen (se recension längre ner, art nr 91216).

Mousserande från Italien

. Ca´del Bosco Franciacorta (92376), 299 kr

Stram samtidigt öppen doft med mandelmassa, päron, torkade aprikoser, nötter och smultron. Bra balans, bra syra, elegant smak med bra längd. Välgjort och trevligt.

. Castelmondo Prosecco Rosé 2019 (92365) 99 kr

Nyheten är att rosévin med ursprungsbeteckning Prosecco Rosé är godkända av Ministry of Agriculture i Italien. Castelmondo är ett ungt bussigt vin som smakar av smultron, hallon, aprikoser, granatäpplen och päron. Eftersmaken är lättsam med drag av jordgubbar, smultron och pistage. Enkel att gilla i sin kommersiella stil.

VITA VINER

SEN LEVERANS/LANSERINGSÄNDRING: Trimbach Riesling Cuvée Frédéric Emile 2012 (95708) FLYTTAD TILL 15/12.

. Immelen 2019 (91216), 449 kr

Svenskt vitt vin. Ung, aromatisk smak av citrus, äpplen, melon, fläder, krusbär och bra balans. Eftersmaken bjuder på grapefrukt, lime, bra syror, mineraler och fin sälta.

Ett imponerande vin från Kullabergs Vingård. Och det känns fel att sätta in det i en vanlig prisvärdhetsskala. Jag tycker det är mer än väl värt att prova, men självklart är priset för högt. Poängen är att det är roligt och bra att det går att göra vin av god kvalitet, i Sverige. På Systembolagets hemsida står det serveras vid 10-12 grader. Det håller jag inte med om, max 4 grader när ni häller upp är rekommendationen.

Spanska vita viner

. Albamar Albariño 2019 (90133), 219 kr

Ungt, friskt vin med torr, elegant frukt, bra balans samt syra och inslag av grapefrukt,
äpplen, lime, våt sten, blommor och mineraler. Lång, elegant eftersmak med fin citrusdominerad syra.

Albariñoviner passar oftast till ett brett spektra maträtter. En enkel regel om man inte är bekant med druvan är att den påminner om riesling. Prova med ungstekt eller grillad lax och couscoussallad.

. Baron de Ley Tres Viñas Blanco Reserva 2017 (90505), 169 kr

Denna vita Rioja har djupa toner av mogna stenfrukter som äpplen och gula plommon lägg till physalis, pomerans och en försvarlig dos ek. Lång, kraftig eftersmak av rostade fat, mineral och sälta.

Jag faller sällan för vita viner där den viktigaste legobiten är ek (fatsmak) och druvans karaktär allt som oftast försvinner. Vi är på den spelplanen med detta vin men det är ändå välgjort, balanserat och bra. Snygg vinmakning helt enkelt. Dessutom är det ett vitt vin som står upp mot lite kraftigare kötträtter.

Röda viner från Italien

. Gulfi Nerojbleo 2018 (95414), 179 kr

Ett ungt, rikt och moget vin med hallon, slånbär, viol och körsbär. Lång eftersmak med choklad, kaffe och lite ogina syror som ställer lite krav på sin konsument. Snyggt! Ursprungsbeteckningen är IGT, Indicazione Geografia Tipica som är en kategori för bordsviner, från bestämda områden. Terre Siciliane är en IGT för hela Sicilien.

. Tocca Stelle Chianti Classico 2018 (90050), 179 kr

Ungt och kryddigt med bra koncentration av mogen frukt, plommon, vinteräpplen, fat, kaffe, och lakrits. Bra, torr och lång eftersmak. Lägg till snygg och välbalanserad. Ett bra exempel på vad 2018 i Chianti kan erbjuda.

San Fereole Dogliani 2012 (95373), 229 kr

Ett moget vin från Dogliani, Piemonte som är packat av varm frukt som jordgubbar, mörka körsbär, vinteräpplen lägg sedan till te, granatäpple, blodapelsin, kaffe och choklad. Allt snyggt sammanhållet av en lång eftersmak. Bra!

. Ratti Barolo 2016 (92601), 329 kr

Snyggt balanserat nebbiolovin som smakar av mörka körsbär, blodapelsin, kaffe, lakrits och rosépeppar, lägg till te och charktoner. Bra djup med mycket extrakt (smaken är tät). Lång, koncentrerad eftersmak. En bra Barolo till ett överkomligt pris.

. La Spinetta Langhe Nebbiolo (90219) 229 kr

Ungt vin. Rökiga charktoner varvat av röda plommon, granatäpple, körsbär, viol, te och choklad. Lång eftersmak med pomerans och lingonlika syror. Servera till en viltgryta med ugnsrostade rotsaker

Röda viner Spanien

. Muga Reserva 2016 (90384), Rioja, 299 kr

Djup, varm mogen frukt med jordgubbar, varma örter, rökta charktoner och fat. Bra balans med koncentrerad frukt och väl integrerad ny ek kompletterat med en lätt sälta. Gammal och ny riojastil i perfekt samspel.

. La Rioja Alta Gran Reserva 890 2005 (92384), 1 190 kr

Varm, mogen frukt med körsbär, kryddiga rökta aromer, inslag av kanel, chark, dill och tydlig amerikansk ek. Eftersmaken är väl balanserad med djup och bra koncentration. En traditionell och typisk Rioja från en bra producent. Men priset är för högt.

Par i röda viner från Ribera del Duero

. Psi Dominio de Pingus 2017 (92317), 269 kr

Stor, mogen doft med varm, koncentrerad frukt med plommon, nässlor, örter, kaffe, lakrits och fina ektoner. Komplex, lång, elegant eftersmak.

Det här är det minsta syskonet i vinfamiljen Pingus. Självklart kommer det inte nära Pingus men det är fortfarande ett bra och prisvärt vin som bjuder på en elegans få andra viner i Ribera del Duero kan mäta sig med. Dessutom är priset 269 kronor något beskedligare än de 8 495 kronorna en Pingus betingar när det lanseras nu i december.

Här passar en klassisk oxfilé med rödvinsås och potatisgratäng, toppa med lite gröna tillbehör.

. Aalto 2017(95128), 419 kr

Snyggt, koncentrerat, välbalanserat med kolsvart frukt, inslag av björnbär, mörka körsbär choklad och kaffe. Perfekt balans, väl integrerad ek, en lång kraftig eftersmak där man anar drag av viol och engelsk lakrits. Såååå bra!

. Pintia 2015 (95668), 489 kr

Stor och solmogen varm frukt med kryddiga toner av te, kaffe, körsbär, rosépeppar och lakrits. Lång, koncentrerad eftersmak med kryddig värme, te och mörk choklad. Ett rustik och kraftigt vin från superintressanta området Toro som bjuder på koncentrerad frukt, lite på bekostnad av elegans.

Röda viner från Kalifornien och Argentina

. One Point Five Shafer 2017 (95246), 899 kr

Stor koncentrerad doft med toner av rökta charkuterier, björnbär, blåbär, plommon och lakrits. Ett superblanserat vin med lång eftersmak med tjära, ekfat, kaffe och mörk choklad. Vinentusiaster känner nog avtrycket i den täta smaken av ursprunget Napa Valley.

. Tres 14 Tinto de Garage 2015 (90440), 399 kr

Kolsvart, mörk frukt, inslag av svarta vinbär, björnbär, örter, kaffe, vanilj och mörk choklad. Denna röda argentinare har en bra, koncentrerad eftersmak med en liten, bra bitterhet.

. Mendel Cabernet Sauvignon 2108 (95602), 179 kr

Fylligt rött från Argentina med snygg mogen mörk frukt, inslag av örter, plommon, mörka körsbär och en dos rökiga aromer. Koncentrerad eftersmak där kaffe, choklad och fat sticker ut. Imponerande!

Nästa vecka, 15 december går vin-nyhetsrapporteringen i mål för 2020 med en recension av årets sista lansering tillfälliga viner (TS) på Systembolaget.

Tabell

[drinklist id="90903"]

Recension tillfälligt sortiment, tidigare lanseringar