xavierxavier
Prosecco med Canevel Spumanti och prosecco rosé-vinbanken

Prosecco med Canevel Spumanti och prosecco rosé

Favoritmarkera

Canevel är ‘liten vinkällare’ på lokal dialekt i Valdobbiadene. Distriktet ligger i provinsen Treviso i nordöstra Italien och är hjärtat av proseccovinernas hemvist. I år har tillverkaren Canevel, som många andra, lanserat en prosecco rosé.

Canevel Spumanti för prosecco. Gleradruvan kallades tidigare för ‘prosecco’ vilket skapade förvirring bland konsumenter. Numer känner vi sorten under namnet glera och förväxlingar om vinet eller druvan är irellevanta. Gleradruvan trivs utmärkt bra i sitt ursprung Veneto som kanske inte direkt är Alpernas utlöpare, men nästan. Framförallt i den del av området som gränsar till provinsen Belluno. Många vingårdar ligger på höga höjder, där det vanligtvis är ganska svalt vilket även passar gleradruvan utmärkt då den mognar sent.

Läs mer om prosecco i Vinbankens arkiv om MOUSSERANDE VIN, prosecco.

Att proseccovinerna gjort en formidabel framgångsresa sedan 1990-talet är utan tvekan sant och fortfarande verkar intresset hos konsumenterna hålla i sig. Och att den sedan våren 2020 nytillkomna ursprungsbeteckningen Prosecco Rosé DOC är godkänd har bara förstärkt proseccohypen än mer, inte minst i Sverige.

Om tillverkningen för prosecco
Som övriga proseccoviner används ståltank (ej 2a jäsning i flaska) kallas charmat-metoden, elle Marinotti metoden, tank metoden eller cuve close (franska) för tillverkning av moussen.

Prosecco rosé är nyhet på Systembolaget 1 dec

Den första december släpptes anständiga, enkla Casalforte Prosecco Rosé (76927), 79 kr på Systembolaget samtidigt som beställningssortimentet fylls på med roséproseccos i rasande takt.

Vinbanken har även provat flörtiga, ekocertifierade Castelmare Prosecco Rosé Extra dry (70385), 79 kr och härliga Villa Sandi Il Fresco Rosé Brut (77247), 99 kr – som förvisso inte har rätt beteckning ännu.

Bland proseccovinerna vi provat höjer sig tillverkaren Canevel Spumanti över andra. Alright, prisbilden är även något högre varför konsumenten med all rätt även kan förvänta sig ‘liter mer’. Ingen lär bli besviken, vinerna levererar.

Proseccoprovning med Canevel Spumanti

1. Casa Canevel Prosecco Rosé Brut 2019 (75179)

Canevel Spumanti, Prosecco Rosé DOC Brut Italien, 129 kr
Druvor: 85% glera, 15% pinot nero.
Smak: Torr, medlefyllig, ren smak av röda, hint av körsbär och söta röda vinbär. Rund, krämigt mousserande med fin längd.
Omdöme: Supertrevlig, rund och bärig med klockren längd.
Passar till: Till laxrätter eller skaldjur som krabba.
Betyg: 4+

Hela druvor pressas och juicen får sedan jäsa på temperaturkontrollerad tank.

2. Casa Canevel Prosecco DOC Brut (81352)

Canevel Spumanti, Prosecco DOC Brut Italien, 129 kr
Druvor: 100% glera
Smak: Torr, halvtorr frisk smak av mogen citrus, nästan limeig, smak av päron med insalg av vit persika.
Omdöme: Frisk, finstilt bubblig med extra stringens för att vara cava. Frisk längd.
Passar till: Till skål och mingel.
Betyg: 3+

3. Campofalco Biologico 2018 (77764)

Canevel Spumanti, Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut Italien, 169 kr
Druvor: 90% glera, 10% verdiso
Smak: torr, medlefyllig, smak av citrus som satsumas och clementiner, balanserad, fin längd med äpplig rondör. Fin eftersmak.
Omdöme: Frisk, ren välgjord smak. En prosecco i framkant.
Passar till: Utmärkt som välkomstskål i kombination med småplock, enkla snittar elleren skål mandlar.
Betyg: 4

Enskild vingård, Montefalco-läget, och av ekologiskt odlade druvor. Juicen ligger på jästfällningen 8 timmar innan jäsningen, samt även ett tag efter. En snitsig prosecco från höghöjdsodlingar och mycket branta sluttningar.

4. Valdobbiadene Prosecco Superiore Brut Setàge

Canevel Spumanti, Valdobbiadene Prosecco Superiore DOCG Brut Italien, kr
Druvor: 90% glera, 10% chardonnay
Smak: Torr, medlefyllig. Smakrik, tydlig, lätta brödnoter ger en bredare/fylligare munkänsla, smak av mogen lime, citrusfrukt och gröna äpplen. Bra längd.
Omdöme: Smakrik, ren och välgjord. Smakar bäst kylskåpskall, eller lite kallare. Utmärkt!
Passar till: Gärna till en lagad förätt eller till skaldjur, där vinets upplevda ytterst lätta sötma kan matcha sklajdur som hummer eller krabba perfekt.
Betyg: 4+

Intressant att känna till
Setàge är en benämning som Canevel tagit fram och varumärkesregistrerat. Det betyder att man jäser vinet den andra gången i två och halv månad under lägre temperatur än vad som krävs (dvs 28 dagar är minimum för att tillverka en Prosecco DOC). Detta gör att vinet utvecklar fler och subtila smaker enligt, Carlo Caramel ägare till Canevel Spumanti.

Villa Sandi, specialister av prosecco
TOPP 10 – prosecco juni 2020

Lämna ett svar