Laddar annons
Vin till rödvinsbräserad älgbog
9 Dec, 2020

Vin till rödvinsbräserad älgbog

Det är dags för vinälskare att lyfta blicken bortom de Europeiska vingårdarna. Vinlandet Sydafrika står på tur.

Vin till rödvinsbräserad älgbog. Vinlandet Sydafrika står utan tvekan näst på tur och frågan är om man inte hunnit längst i världen med det som i norra hemisfären certifieras som ekologisk tillverkning. Fast EU tillåter som bekant användningen av koppsarsulfat, vilket inte existerar i Sydafrika bland bönder som arbetar naturligt, i kretsloppet. I stället utger sig vissa vara 'hållbarhetsambassadörer'.

Här ett rött vin från Sydafrika, i BS, för alla som söker det extra.

Snabbval

RECEPT | Rödvinsbräserad älgbog

4-6 portioner
800 g älgbog
1 tsk salt
1 krm svartpeppar, nymald
2 msk smör
2 msk tomatpuré
5 dl rött vin, gärna kraftigt
2 msk viltfond, koncentrerad
1 tsk timjan
5 droppar tabasco
1 vitlöksklyfta
150 grökt fläsk
5 schalottenlökar
200 g champinjoner
3 morötter

Garnering
persilja, hackad
Gott till
mandelpotatispuré
Gör så här
1. Skär bogen i fyra större bitar och krydda dem runt om med salt och peppar. Bryn köttet runt om i smör i en gryta tills det fått fin färg. Ta upp köttet på ett fat.

2. Fräs tomatpurén hastigt i grytan och häll över vinet. Låt koka ca 5 min. Tillsätt vatten, fond, ­timjan, tabasco och skalad vitlök. Lägg köttet i grytan och låt koka upp. Koka under lock tills köttet är mört, ca 2 timmar.

3. Lyft upp köttet och koka ihop såsen till ca 6 dl.

4. Tärna fläsket. Skala och skär löken i klyftor. Ansa och halvera svampen. Skala och skär morötterna i bitar.

5. Stek fläsk och lök tillsammans tills de fått fin färg. Tillsätt champinjonerna och låt dem steka med 2–3 min. Koka morötterna mjuka i lättsaltat vatten.

6. Skär köttet i mindre bitar och lägg tillbaka det i grytan. Lägg i svampfräs och morötter och strö över persilja. Servera grytan med mandelpotatispuré.
Snabbval

Vin till rödvinsbräserad älgbog

1.Hartenberg Shiraz 2018 (2727)

Hartenberg Estate, Stellenbosch Sydafrika, 189 kr
Druvor: 100% shiraz
Fyllig. Svart och mörkblå frukt, plommon, någon körsbär, touch av bär som björnbär, lakrits, blåbär, lätt rostad och tydligt stram av markerade, fruktiga tanniner.
Omdöme: Ung i dag. Bäst till mat, som till denna härliga rätt. Den klockrena smaken, i kombination med struktur och koncentration, övertygar för lagringsduglighet 10-20 år.
Betyg: 4
Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Liknande artiklar

Laddar annons
Laddar annons
Laddar annons