Côtes du Rhône Blanc 2018 – Vinkalender 20 dec.

Favoritmarkera

Vitt vin från den vidsträckta Rhônedalen i södra Frankrike. Producenten är en av de mest namnkunniga, E Guigal.

Côtes du Rhône Blanc. Sannerligen ett vitt husvin med mersmak. Druvorna i blandningen är de i området vanliga för vitt vin som här är en bas av viognier med tillägg av roussanne, marsanne, clairette, bourboulenc och grenache blanc.

. Côtes du Rhône Blanc 2018 (71947), 125 kr

Torrt vitt vin med medelfyllig, gulfruktig smak av mogna äpplen, aprikos och päron. Tydligt kryddiga drag och fin längd. Läckert vin!

Motivering
Utmärkt vitt vin som passar många maträtter, till fisk eller kött och framförallt till lagrad hårdost.
Betyg: 4

Vinbanken i samarbete med annonsörer och Renta-chef cookalong, digital matlagningskurs för dig och dina vänner. Vinerna har Vinbanken valt fritt ur importörers portföljer.

Tillverkaren E Guigal har släppt ett antal toppviner på den svenska marknaden under hösten. Johan Edström hade förmånen att få prova Lalala vinerna, det vill säga La Turque, La Mouline och La Landonne av årgång 2016. Dessa kunde jämföras med några år äldre årgångar. Läs mer om provningen ’Årets vinsläpp från Guigal med La-la-lavinerna 2016′ här där även husets bättre vita viner fanns med.

Utdrag ur texten:
E Guigal är mest kända för sina röda viner. Allra mest för de så kallade la-la-la vinerna som är samlingsobjekt för världens vinentusiaster. Det många kanske inte känner till är att Guigal även tillverkar en del vitt.

Från Côtes-du-Rhône för dryga hundralappen upp till appellationerna Condrieu och Hermitage, för mellan en och två tusenlappar. Condrieu ligger för övrigt granne med Côte-Rôtie så det är naturligt att det vita vinet från pytteområdet ligger nära Guigals hjärta.

Lämna ett svar