Pierre OlivierPierre Olivier
vin-till-tournedos-rossini-vinbanken

Vin till Tournedos Rossini

Favoritmarkera

Lyxa till helgen och laga en middag utöver den vanliga. Det röda vinet håller lika hög klass som maten.

Vin till Tournedos Rossini. Det är fest, med mat och vin i perfekt kombination och ett urval bland det bästa av bäst. Och tänk så här om priset känns högt, vin på restaurang (hur mycket vi än saknar att gå ut) kostar betydligt mycket mer.
Snabbval

RECEPT | TOURNEDOS ROSSINI

4 portioner

4 bitar tournedos, á 175-200 g (mittbit av oxfilé)
1 msk rapsolja
2 + 2 msk smör
ca 100 g gåslever (terrine eller färsk)
färsk svart tryffel
ca 150 g haricot verts
salt
svartpeppar

SÅS
1 dl Madeira
2 msk rödvin
2 msk balsamvinäger
3 dl vatten
1 1/2 msk kalv- eller oxfond
ca 1 msk Maizena-redning
2 msk smör
salt
peppar

Gör så här
1. Värm ugnen till 200 grader.

2. Börja med såsen. Koka upp madeira, rödvin, balsamvinäger, vatten och fond och låt sjuda i ca 15 minuter eller tills såsen har reducerats till hälften. Vispa ner maizenan och rör tills såsen har tjocknat något. Vispa ner smöret. Smaka av med salt och peppar.

3. Salta och peppra köttet (som ska vara rumstempererat). Värm oljan och 2 msk av smöret i en stekpanna. Bryn köttbitarna över hög värme så att de får en fin yta. Tillaga köttet klart i ugnen, 8 – 10 minuter, tills den får en innertemperatur av 55 grader. (Använd gärna en ugnstermometer då tillagningstiden i ugnen varierar beroende på hur länge köttet har brynts i stekpannan.) Låt vila.

4. Stek levern i resterande smör i en stekpanna på både sidor tills den får lite färg.

5. Blanchera bönorna i lättsaltat vatten i några minuter.

6. Lägg upp bönorna på tallrikar. Lägg oxfilén ovanpå. Lägg sedan gåslevern på köttet och toppa med skivad tryffel. Ringla såsen runtom på tallriken. Servera direkt.

7. Kan även serveras med t ex potatisgratäng eller ugnsbakade potatisklyftor om så önskas.

Vinförslag

. Cabernet Sauvignon Reserve 2015 (92908)

Robert Mondavi, Napa Valley Kalifornien, 1 450 kr
Stor, komplex och nyanserad smak av svarta vinbär, björnbär, torkade örter, ceder, vanilj och en fläkt av tobak. Sammantaget ett intensivt kraftfullt vin med behagliga och mogna tanniner. Utmärkt till en bättre middag, när du har vinälskare på besök eller som present till vinintresserad.
Betyg: 4+
Läs mer om vinet här: Dagens vintips på YouTube, 10 dec 2020.

Vinbanken väljer i första hand, men inte alltid, vinförslag till inläggen: topplistor, vinköplistan (fredag) och vin- och mat i kombination (måndag), ur annonsörers portföljer. Kolla oss gärna.

Lämna ett svar