Laddar annons
LOTTENLUND ESTATE I HELSINGBORG - FRÅN BIN TILL VIN
18 Aug, 2021
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

LOTTENLUND ESTATE I HELSINGBORG - FRÅN BIN TILL VIN

Tina Berthelsen kan äntligen öppna upp för besökare på Lottenlund Estate straxt utanför Helsingborg. Det har hon sett fram emot länge.

LOTTENLUND ESTATE.
- Vi hade tänkt öppna förra året men valde att backa på grund av pandemin. I juni kör vi i gång med bokade besök för både vin- och spritprovningar. Lottenlund Estate består av vinodling, äppelodling och biodling. Biodlingen och äpplena var verksamheter de började med innan vinodlingen.

För oss handlar det mycket om att komplettera vinvärlden med något och inte göra som alla andra utan hitta vår egen stil, säger Tina Berthelsen.

När Tina köpte Lottenlund med sambon Manfred för 20 år sedan var det en enda stor åker. Manfred är i byggbranschen medan Tina har lång erfarenhet av mat och dryck genom tidigare arbeten. I början såg de köpet som en markinvestering. Men efter en resa till Toscana 2010 kläcktes idén om att kunna bo på en vingård, fast hemma.

Tanken på att starta upp den nya verksamheten under sin mammaledighet, visade sig dock vara mer optimistisk än realistisk. Först 2016 kunde de få tid att plantera de första 15 000 vinstockarna.

- Mammaledig är ett dumt ord, säger Tina och skrattar.
Tina-Berthelsen-Lottenlund-Estate-svenska-vingardar-vinbanken

SVENSKODLAD SOLARISDRUVA BÄST I EUROPA

Under de följande åren planterades ytterligare vinstockar på Lottenlund. Sommaren 2019 köpte man en del av marken från vingården Änglavin i Segeltorpsstrand på Bjärehalvön. Detta innebär att de idag har totalt 35.000 vinstockar fördelade på cirka 8 hektar där de gröna druvorna dominerar.

Solaris, sauvignon gris och muscaris samt Donauriesling och utgör nästan 80 procent. De blå druvorna är cabernet cortis och monarch.

Söder ut i Europa blir solaris inte lika bra som i Sverige, det är för varmt helt enkelt.

- Vi behöver experimentera mer med solaris för att få en större smakvariation, vinerna är fortfarande för lika i Sverige. Jag är övertygad om att det är här uppe man gör vin på gröna druvor om 100 år och inte i övriga Europa, säger Tina Berthelsen apropå klimatfrågan.

NYANSTÄLLD BRÄNNARMÄSTARE PÅ LOTTENLUND ESTATE

Tina Berthelsen som numera även är utbildad sommelier har hittills drivit vinodlingarna med hjälp av fyra säsongsarbetare. Vid själva vinframställningen har hon tidigare hyrt in Sveneric Svensson, mångårig ordförande i Föreningen Svenskt Vin och mycket kunnig inom vinframställning. Från och med i höst är det Outi Jakovirta från Nya Zeeland som är konsulterande vinmakare.
- Det ska bli sjukt spännan att göra vin med en kvinnlig vinmakare. outi är född i Finland men har bott 17 år i Nya Zeeland. Nya Zeeland är ju också en stor inspirationskälla till de vinstilar vi faktiskt kan producera här i vårt nordiska klimat, säger Tina.

I år har hon också gjort sin första nyanställning, brännarmästaren David Orre. Han kommer från en familj där man arbetat mycket med både fruktodling och dryckesförädling. På Systembolaget finns nu Lotima Digestif (82246, 598 kr för 500 ml) gjord som en grappa på druvskalen från solaris och muscaris som finns kvar efter pressningen. I början av september släpps deras första botanical gin som kommer att innehålla 18–20 kryddor.

- Det ger oss ett ben till att stå på. Vi har valt att lansera vår första gin som en botanisk gin för att knyta an till odlingsplatsen, säger Tina.

Hon berättar också att en del av den 600 kvadratmeter stora köksträdgården nu håller på att förvandlas till ginträdgård. Här kan besökarna gå runt och dofta på ginkryddorna.

Vin-i-Lotimaserien-Lottenlund-vinbanken

SOMMARENS VINER LOTTENLUND ESTATE

Tillsammans med Tina provar jag två av sommarens nyheter. Vinerna hon producerar beskriver hon som rena moderna viner utan 'funkytoner'. Hon använder naturlig jäst som inte tillsätter någon arom. Tillverkningen är ekologiskt men ej certifierad.

Lotima Roselyn 2020

Detta rosévin är huvudsakligen gjort på cabernet cortis och är för mig en perfekt matrosé.

- Det första jag tänker på är svensk sommar. Jordgubbar och mogna hallon i doften. När man smakar känner man den friska syran. Det är nog det jag vill att våra viner skall präglas av; svensk terroire*, druvor, frukter aromer och färger, säger Tina.

Lotima Selense 2019

Vinet har fått namn efter en rhododendronsort på Sofiero slott som ligger bara några kilometer från deras gård. Det är gjort på vin från den första skörden, 2019. Hälften har sparats på tankar och franska ekfat.

Druvorna är 70 procent ekfatslagrad solaris och 30 procent muscaris (släkt med muscat ottonel). 2019 tvingades de skörda extra tidigt eftersom en tidig höstfrost slog till. Vinet är veganvänligt* och buteljerades innan påsk i år (2021).

- Egentligen skulle vinet behövt ligga på flaska ett år till men vi måste ha något vin nu i sommar, berättar Tina. Jag håller med. Smaken är ren men lite blygsam och doften sluten.

Tina berättar också att hon framöver kommer jobba med lite skalkontakt för mer fyllnad, färg och smak fast utan att få fram beska.

Etiketten på Lottenlund Estates flaskor har designats av den kände vinkonstnären Clas Håkansson, som också bor i trakten. Redan 2010 tog han fram egendomens grafiska profil vilken han nu vidareutvecklar.

Namnet LOTIMA är för övrigt en kombination av gårdens, Tinas och hennes sambo namn. Det visade sig vara ett namn att leva upp till. På italienska säger man l´ottima när man menar den bästa!

VAR KAN MAN KÖPA DRYCKERNA

Lottenlund tar emot bokade besök för vingårdsvandring, vinprovning och spritprovning. Här finns även en gårdsbutik med försäljning av egenproducerad honung, marmelad och äppelmust.

Lottenlunds alkoholprodukter säljs på tre systembolag i Helsingborg (Väla, Drottninggatan och Berga).

Restaurangerna Hamnplan i Viken och Swedish Wine Center i Malmö har också Lottenlund på sina vinlistor. Papa Piada på Spritan i Ödåkra serverar Lottenlunds äppelmust.
Lottenlund-Estate-svenska-vingardar-i-skane-vinbanken

KONTAKT LOTTENLUND ESTATE

Lottenlundsvägen 8
254 76 Allerum
https://www.lottenlundestate.se
[email protected]

TIPS TILL BESÖKAREN

På https://visithelsingborg.com/ finns mer att läsa både om Lottenlund och tips på andra utflyktsmål, matställen och boende i Helsingborg med omnejd.

SERIEN OM SVENSKA VINGÅRDAR I SKÅNE

Södåkra Vingård vid känd cykelled
Skånska vingårdar sommarens resmål 2021
Vejby vingård - här regerar regentdruvan

TIDIGARE ARTIKLAR OM SVENSKT VIN

Svenskt ekologiskt vin från Linköping - Wester Vin
Vinbankens stora provning av svenska viner 2015
2014: Takis gör Sverige till en stor vinexportör
Folkvinerna Zumbali och Umbala har hittat hem i Simrishamn

ORDLISTA*

Veganvänligt

= Ett vin eller öl som inte har klarnats (filtrerats) eller gått igenom några andra behandlingar med hjälp av animaliska produkter. Exempel på sådana produkter är äggvita, gelatin och husbloss. På Systembolaget finns över 800 olika drycker som klassas som veganvänliga. Använd ”vegan” som sökord.

Terroire=

Ett uttryck som beskriver vinstockens uppväxtmiljö. Dit hör inte bara vingårdens geografiska läge, höjdmeter, lutning och jordens sammansättning utan också soltimmar och allt annat som ger druvan dess speciella karaktär.