VEJBY VINGÅRD – HÄR REGERAR REGENT
VEJBY VINGÅRD. I många år har Jeppe Appelin på Vejby Vingård bett sina kunder att vänta. Hans mål var utstakat, gårdsförsäljning.
VEJBY VINGÅRD. Appelin svarade kunderna att det var stängt, fortsatte med sitt arbete att odla druvor och göra vin som han lag ner i källaren. Allt i väntan på att gårdsförsäljning av vin skulle bli tillåten även i Sverige. Det har fortfarande inte hänt.
Inför vingårdens tioårsjubileum för fyra år sedan gjorde han en inventering och provsmakade alla sina viner.
- Vinerna smakade över förväntan och då insåg jag att vi hade något att erbjuda! I stället för gårdsförsäljning kunde vi skaffa serveringstillstånd och öppna upp som en besöksvingård. Lite som en vinbar på landet, säger Jeppe.
Kunderna blev också överraskade när de kom dit. För det var inte vanligt med en vingård som endast serverade rödvin och att vinerna var så många, så olika och så mogna.
SMAKEN AV BJÄRE I VINET
Det var när Jeppe Appelin för 16 år sedan upptäckte de danska vinerna som han blev intresserad och ställde sig frågan hur ett vin från Bjärehalvön skulle kunna smaka.
Affärsidén var då att driva en gårdsförsäljning som man kan göra i Danmark. Då han själv föredrar rött vin valde han att satsa på blå druvor. Gården i Vejby hade Jeppe sedan tidigare. Nu gällde det att hitta lämpliga druvor.
NYA DRUVSORTER - SOM REGENT
Efter att ha provsmakat många viner hos odlare i Danmark hade Jeppe bestämt sig. Huvuddruvan han valde blev inte rondo utan otippat nog regent.
- Rondo kändes lite kärv, den var inte så ”snäll” utan mer kantig och besvärlig. Regent är välbalanserad mjuk och slitsam.
Jeppe berättar att han ville skapa sig en egen uppfattning. Han fastnade också för några nya obeprövade piwisorter för att göra blends. Valet föll på cabernet colonje, cabernet cortis, cabernet vineta och pinotin.
För fjorton år sedan påbörjades den långa resan som han då trodde skulle leda fram till en verksamhet med gårdsförsäljning. Som arkitekt och hade ingen formell vinbakgrund. Men han är kreativ och har en skapande ådra, något som kommit väl till pass de senaste åren.
Kunskap i vinodling, vinmakning och sommelierie lärde han sig genom böcker, vinresor och kurser. År 2007 planterade han de första 2000 vinstockarna. Att det blev just 2000 hade han fått tips om genom en nederländsk undersökning som beskrev hur man kunde jobba heltid och samtidigt driva en vinodling. Idag har vingården 3000 stockar.
BADKAR OCH STEN HJÄLPREDOR I VINGÅRDEN
Jeppe odlar biodynamiskt och samspelet med naturen är viktigt: att leva i harmoni med vinstockarna och lära känna platsens förutsättningar. Vingården ligger på gammal havsbotten bestående av lera, sand och basalt. Idag är det 600 meter till havet. I anslutning till vingården stå ett fyllt gammalt badkar som han beskriver som en central verkstad för vingården. I badkaret läggs örter som sedan blandas med vatten för att lakas ur och bilda olika mineraler. Innehållet sprutar han varannan vecka på vinstockarna vilket stärker dem och håller dem friska.
En annan, högst oväntad hjälp, har stenar från tunnelbygget i Hallandsås gett honom. Stenen torkar upp jorden och höjer också temperaturen i vingården med upp till 10 grader samtidigt som den tillför vinet mineralitet.
Det var när han dagligen körde förbi tunnelbygget tre kilometer längre bort och såg de stora stenhögarna som idén föddes. Han frågade om han fick använda en del av dem och fick i princip stenen gratis.
MARANI KÄLLARE MED QVEVRI
Om man skulle kalla Jeppes arbete i vingården för hantverksmässigt och traditionellt är hans arbete i vinkällaren mer tekniskt och innovativt.
-Jag har haft som mantra att alltid göra ett nytt vin varje år, något en del tycker är galet. Men jag vet ju inte vad som är det bästa vinet. Vi har ju ingen vinhistoria här. Och jag är inte här för att göra samma vin utan gör vin lagrade på flaska, stål, ekfat, betongägg och lerkrus. Varje vin har sin dagbok. Vi har varit väldig tekniskt orienterade, säger Jeppe.
Lerkrus är det senaste tillskottet i vineriet. I augusti 2020 invigdes en georgisk vinkällare, en så kallad marani, med 19 qvevri (stora lerkrus) där vinerna kan jäsa, macerera och lagras. Till idén bidrog sambon Fariba, vars familj haft sina rötter som vinodlare i Iran. Ett land som likt Georgien har en mycket gammal vinodlingshistoria. Det var för övrigt i trakten kring Kaukasus som de idag så populära orangevinerna föddes.
Principen för orange vin är att göra vita viner med lång skalkontakt, något som Jeppe numera också producerar. Så sent som i våras vann hans Gyllene Vejby, gjord på solaris, en bronsmedalj vid IWSC i London. Nu väntar vi med spänning på fortsättningen från Vejby Vingård. Smaken av Bjäre låter sig nämligen inte fångas i endast ett enda vin.
VAR FINNS VINERNA FRÅN VEJBY VINGÅRD
Vinerna finns på Vejby Vingård som har öppet hela året och är en besöksvingård. Här kan man antingen droppa in för att beställa vin glasvis eller boka en mer omfattande vinprovning online.
Man kan också prova på att vara vinbonde för en dag eller arbeta med skörden. Vingårdens viner finns inte på Systembolaget. Men Soeder Countryhouse och Kitchen, mellan Torekov och Båstad, och Rusthållargården i Arild har några av dem på sin vinlista.
AKTUELLA VINER FRÅN VEJBY
På Vejby Vingård finns ett tiotal viner från årgång 2009 till 2020 De är nästan uteslutande gjorda på blå druvor, alla i olika stilar. Bland dessa kan nämnas det mousserande Chambjierre Rosé, Vejby Rosé, Vejby Regent, Appelin och Appelin Regent Reserva. Deras nyligen prisade orange vin Gyllene Vejby är en blandning av två årgångar solarisdruvor där skalkontakten varit 420(!) respektive 30 dagar.
Vad man slås av när man provar vin från Vejby Vingård är mångfald, balans och friskhet.
KONTAKT VEJBY VINGÅRD
Vejby Vingård
Ljungbyvägen 319
SE-26651 Vejbystrand
TIPS TILL BESÖKAREN
https://engelholm.com/v/se-gora/ har tips om aktiviteter, restauranger och boende i närheten.
https://kattegattleden.se/etapp/angelholm-bastad för dig som cyklar
VIN-ORDLISTA
Piwisorter: svampresistenta druvor.
Macerera: urlakning, som färg eller smakämnen.
Orange vin: skalmacererat vitt vin, av gröna druvor (dvs vinifiering som ett rött vin).
Vinifiering: vintillverkning.
Marani: georgisk vinkällare.
Qvevri: stora lerkrus.
SERIEN OM SVENSKA VINGÅRDAR I SKÅNE
Södåkra Vingård vid känd cykelled
Skånska vingårdar sommarens resmål 2021
TIDIGARE ARTIKLAR OM SVENSKT VIN
Svenskt ekologiskt vin från Linköping - Wester Vin
Vinbankens stora provning av svenska viner 2015
2014: Takis gör Sverige till en stor vinexportör
Folkvinerna Zumbali och Umbala har hittat hem i Simrishamn