Laddar annons
Vin till musslor - tips på 6 viner
14 Jul, 2024
Uppdaterad: 
15 Jul, 2024

Vin till musslor - tips på 6 viner

Vilket vin ska man välja till musslor? Vi har valt ut våra 6 bästa vintips till olika musselrätter.

Inom kategorin musslor ryms massor av underarter men idag blir det en hyllning till blåmusslan eller Mytilus edulis, vilket i en mycket fri och av mig önskad översättning blir ”mytiskt ätbar”. Förutom att musslor kan vara väldigt gott är det också en billig råvara som ger en havsnära lyxkänsla och dessutom en bredd av tillagningsmöjligheter: billigt, gott och med variationsmöjligheter – en ovanligt bra kombination! Ska vi lägga till några andra positiva egenskaper är musslorna effektiva att rena våra hav och dessutom är de nyttiga. 

Exempel på rätter där musslan spelar huvudroll: moules marinière, moules frîtes, gratinerade musslor, crepes med stuvning av musslor och musselcarbonara. Sedan har vi ju hela batteriet av rätter där de utgör en av flera viktiga ingredienser, till exempel fiskgrytor, fisksoppor, skaldjurspaella och risotto frutti di mare för att nämna några.

Mousserande och vitt vin passar utmärkt till musslor

Vad väljer vi för vin till musslor? Här är det nästan svårt att gå fel men krispiga vita viner som gärna har en markant syra är en bra början. Har vinet en försiktigt ton av ek kan kombinationen också fungera men då får anrättningen gärna bestå av en gräddig sås och ingår det lite saffran blir det ännu bättre. 

Mousserande viner kan vara en sagolikt bra kombination med musslor och extra klockrent till en rätt som moules frîtes eftersom salt och fett gifter sig med moussen på ett utmärkt sätt. Vad gäller andra stilmässiga val fungerar också: Chablis, sauvignon blanc, riesling, Muscadet, Albariño, assyrtiko och verdicchio.  

Till den Belgiska och nordfranska nationalrätten moules frites passar ett mousserande vin utmärkt. Idag har vi valt ett italienskt sådant men det går självklart även utmärkt med en sekt från Tyskland, ett mousserande från England eller självklart en Champagne

Vin till musslor - tips på 6 viner

För de av oss som har bråttom till musslorna fungerar även följande alternativ: 

Musslor kan vara slående gott med lite hetta, gärna från en kombination av vanlig chili och jalapeño. Till detta blir det ett extra lyft med vin med lite restsötma – till exempel en riesling från Tyskland.

Till övriga musselrätter är bredden av viner att välja mellan enormt stor och det är lätt att plocka fram ett vin som är ett lysande val och som dessutom klarar fyndnivå. Men tillgänglighet i butikerna är en viktig aspekt och då smalnar möjligheterna av. Ett vin som under många år alltid har imponerat och precis har genomgått ett årgångsbyte och skillnaden är från mycket bra till ännu bättre är George Breuers Riesling Sauvage.

För er som tycker jag är tråkig och snål i min spännvidd utgöt följande vin ett bra extratips: