Baijiu

Baijiu – världens mest sålda spritsort

Favoritmarkera

Vodka, whisky, tequila och rom är vanligt förekommande i västvärlden. Men ingen av dessa spritsorter har något att hämta försäljningsmässigt jämfört med den kinesiska spritsorten baijiu.

Den kinesiska boomen är något man brukar höra en hel del om, allt som oftast kopplat till ekonomi eller digitalisering. Kina är dock även på framfart dryckesmässigt. Det vittnar inte minst den populära inhemska spritsorten baijiu om. Den är nämligen världens mest sålda spritsort.

Bara under 2018 såldes nästan elva miljarder liter baijiu, enligt International Wine and Spirit Research. Det säljs mer av den kinesiska spritsorten än vad det gör whisky, vodka och rom tillsammans i världen. Och det är nästan uteslutande i Kina försäljningen sker.

Vad är baijiu?

Det är en starksprit som brukar ha mellan 35 och 60 procent i alkoholhalt. Den görs främst på durra men kan även göras på ris och andra spannmål, beroende på vilken del av Kina den tillverkas i. Ibland jämfört baijiu med whisky då de båda spritsorterna har en enorm bredd och variation när det kommer till smaken.

Ludvig Sääf driver importbolaget Lu Spirits som importerar vin, öl och sprit från Kina. Enligt honom så är spritsorten det naturliga valet hos kineserna när det kommer till vad man ska dricka till mat.

– Det finns en otrolig bredd i baijiu. Vi i Sverige ser ibland Kina och landets matkultur som en och samma, men vi glömmer ofta bort hur stort landet är och vilka stora variationer det finns mellan de olika regionerna. Baijiu görs på olika sätt i hela landet och det matchar ofta den regionala maten på ett perfekt sätt. Om man till exempel befinner sig i Sichuan där det är mer kryddstark mat med mycket hetta så är det fruktig baijiu som balanserar ut hettan som är det främsta alternativet.

Finns det i Sverige?

Spritsorten har en lång inhemsk kinesisk historia. De stora tillverkarna av drycken omsätter mångmiljardbelopp och blir bara större och större. Landets två största destillerier är i dag värda totalt 375 miljarder brittiska pund, enligt Forbes.

I Sverige däremot är baijiu en betydligt nyare företeelse. Spritsorten har inte funnits i landet länge, men i dag finns baijiu tillgänglig i flera olika former och smaker i Systembolagets beställningssortiment.

– Vi blir allt bättre här i Sverige på att välja rätt dryck till den kinesiska maten. Många restauranger väljer att köpa in baijiu för att höja matupplevelsen och matcha maten på rätt sätt. Tiden då vi drack en blaskig lager till kinesisk mat är tack och lov förbi, avslutar Ludvig Sääf.

Det går även att göra cocktails på baijiu. Här hittar du några av Lu Spirits bästa recept på cocktails.

Läs mer: Kantonesisk mat och vin i kombination

Lämna ett svar