Laddar annons
Kinesisk mat - det här ska du dricka till
7 Jan, 2022

Kinesisk mat - det här ska du dricka till

Kina börjar växa fram som ett riktigt storland när det kommer till vin. Både gällande produktion och konsumtion. Men vinet får fortfarande stå i skuggan av två andra drycker om kineserna själva får välja vad de ska dricka till maten.

På 1990-talet beslutade sig Kina för att satsa på vinproduktion. Ett samarbete inleddes med Frankrike där Jacques Chirac vid tillfället var president. Den europeiska stornationen skickade vinmakare till Kina som sonderade terrängen, hittade de bästa platserna och rekommenderade olika druvsorter. 20 år senare har Kina växt fram som ett storland när det kommer till både produktion och konsumtion av viner. Men när det kommer till att välja rätt dryck till kinesisk mat, så är vinet fortsatt långt ner på listan.

– Kina har egentligen alla möjligheter i världen att bli en enorm vinnation. Alla biotoper finns i landet då det är så otroligt stort. Man kan odla väldigt många olika sorters druvor och potentialen finns i landet, säger Ludvig Sääf som driver importbolaget Lu Spirits som importerar alkohol från Kina och som även är med och driver den kinesiska restaurangen Surfers i centrala Stockholm.

Vinet står i skuggan av inhemska favoriter

Men än så länge står det kinesiska vinet i skuggan av två andra drycker när kineserna själva väljer vad de ska dricka till maten. Shaoxing, ett risvin som smakar lite som sherry, är ett väldigt populärt alternativ på östkusten där den umamirika maten dominerar.

Annars är baijiu, en starksprit gjord på främst durra, ett populärt alternativ runtom i landet. Spritsorten kommer i flera olika smaker och former, och man anpassar det helt enkelt efter den regionala matkulturen. Baijiu är för övrigt den mest sålda spritsorten i världen.

– Det är fortfarande de inhemska alkoholerna som är de mest populära. De har utvecklats i samklang med matkulturen i så många år, så det är svårt att ändra på.

Blir bättre på att välja dryck till kinesisk mat

Även om vinerna, främst de importerade, blir allt mer populära i Kina, så är det svårt att ändra på en mat- och dryckeskultur som funnits i tusentals år.

– Vi i Sverige blir allt bättre på att välja rätt dryck till maten när vi ska äta kinesisk mat, men det har inte alltid varit så. Nu är det fler och fler restauranger som vågar ta in shaoxing och baijiu, och därmed höja matupplevelsen.

I Sverige i dag går det att hitta både shaoxing-vin och baijiu i beställningssortimentet på Systembolaget.

– Det finns så otroligt många stilar när det kommer till framförallt baijiu, och som tur är har vi ett bra utbud här i Sverige, avslutar Ludvig Sääf.

Ludvig Sääfs tips på vad man ska dricka till mat från Kina:

Shaoxing risvin

Kuaijishan 8y, 14%, 500ml,  (80560) 293:-

Baijiu

Luzhou Laojiao Touqu, 52%, 500ml (stilen strong aroma baijiu) (83547) 410:-

Detta är den populäraste baijiun jag har. Också den populäraste stilen av baijiu både i Kina och på cocktailbarer i väst. Mycket stiltypisk som ger en mycket bra intro och uppfattning om vad baijiu går ut på.

Red Star Erguotou 8y, 53% 500ml (stilen light aroma baijiu) (83287) 387:-

Kommunisternas rusmedel och superikonisk Pekingdricka.

Xifeng Jiu, 52%, 500ml (stilen phoenix aroma baijiu) (privatimport)

En personlig favorit från centrala Kina. Lagrad i tio år i bastkorgar härdade med bivax.

Information om vin från Kina:

  • Cabarnet suavignon, merlot, cabarnet franc, malbec och marselan dominerar bland de blå druvorna.

  • Chardonnay, riesling och petit manseng är de vanligaste vita druvorna.

– Den druvan som är mest intressant är marselan-druvan. I Kina har den fått en egen karaktär och flera duktiga vinmakare satsar på den druvan. De andra druvorna är mer kopior av druvorna från gamla världen, medan marselan verkligen utvecklats till något eget i Kina, säger Ludvig Sääf.