Att den japanska risbrygden sake blivit allt mer populär i Sverige råder det ingen tvekan om. Men hur ska man som nyfiken konsument tänka när man ska välja sake. Vi frågade experten Åke Nordgren om vilka sake han skulle rekommendera till den som är intresserad av sake.
Läs mer om sake
I dag finns det ett relativt stort utbud av den japanska risbrygden i Sverige, till skillnad från hur det såg ut för cirka tio år sedan. Men hur vet man att man dricker bra sake, och hur ska man som intresserad tänka när man står där och ska välja?
Åke Nordgren driver I dag Akebono, som är landets största importör av den japanska risbrygden och som har flera sorter i Systembolagets sortiment. Vi på Vinbanken frågade honom om de fem bästa saketipsen just nu.
Matsukura Junmai (130) 300 ml
Pris: 98 kronor
Alkoholsats: 15 %
Passar till: sushi
Beskrivning: En sake med lite sötma som är gjord på kojiris. En väldigt klar färg och tydliga inslag av pistagenötter och päron.
Dewazakura Omachi Junmai Ginjo (52097) 720 ml
Pris: 379 kronor
Alkoholsats: 16 %
Passar till: En allround sake som passar till både sushi, skaldjur, grillad fisk och ljust kött.
Beskrivning: Brygd på omachiris. Tydliga inslag av citrus och tropiska frukter. En fyllig karaktär i både doft och smak.
Kid Pink junmai Daiginjo (80363) 720 ml
Pris: 339 kronor
Alkoholsats: 15 %
Passar till: Sushi, sashimi, grillad fisk och även kryddstarkare rätter.
Beskrivning: Brygd på yamada-nishikiris och har tydliga inslag av melon och persika. Lång eftersmak av mineraler och anis.
Kozaemon Yuzu Junmai Shu sake smaksatt med Yuzu juice (50034) 500 ml
Pris: 230 kronor
Alkoholsats: 8,5 %
Passar till: Aperitif, cocktalkomponent eller till fruktdesserter
Beskrivning: Brygd på lokalt ris. Sötsyrlig med tydliga inslag av yuzufrukt. Även tydliga toner av lime i den sötsyrliga smaken.
Hana Hato OAK Junmai Shu (privatimport) 500 ml
Alkoholsats: 15,5 %
Passar till: Charkbrickan
Beskrivning: Brygd på nakateshinsenbonris. Lagras i 4-7 år på ståltank och sedan i 2 år på ekfat. Tydliga inslag av dadlar, choklad, russin och fikon.