
Att den japanska risbrygden sake blivit allt mer populÀr i Sverige rÄder det ingen tvekan om. Men hur ska man som nyfiken konsument tÀnka nÀr man ska vÀlja sake. Vi frÄgade experten à ke Nordgren om vilka sake han skulle rekommendera till den som Àr intresserad av sake.
LĂ€s mer om sake
I dag finns det ett relativt stort utbud av den japanska risbrygden i Sverige, till skillnad frÄn hur det sÄg ut för cirka tio Är sedan. Men hur vet man att man dricker bra sake, och hur ska man som intresserad tÀnka nÀr man stÄr dÀr och ska vÀlja?
à ke Nordgren driver I dag Akebono, som Àr landets största importör av den japanska risbrygden och som har flera sorter i Systembolagets sortiment. Vi pÄ Vinbanken frÄgade honom om de fem bÀsta saketipsen just nu.
Matsukura Junmai (130) 300 ml
Pris: 98 kronor
Alkoholsats: 15 %
Passar till: sushi
Beskrivning: En sake med lite sötma som Àr gjord pÄ kojiris. En vÀldigt klar fÀrg och tydliga inslag av pistagenötter och pÀron.
Dewazakura Omachi Junmai Ginjo (52097) 720 ml
Pris: 379 kronor
Alkoholsats: 16 %
Passar till: En allround sake som passar till bÄde sushi, skaldjur, grillad fisk och ljust kött.
Beskrivning: Brygd pÄ omachiris. Tydliga inslag av citrus och tropiska frukter. En fyllig karaktÀr i bÄde doft och smak.
Kid Pink junmai Daiginjo (80363) 720 ml
Pris: 339 kronor
Alkoholsats: 15 %
Passar till: Sushi, sashimi, grillad fisk och Àven kryddstarkare rÀtter.
Beskrivning: Brygd pÄ yamada-nishikiris och har tydliga inslag av melon och persika. LÄng eftersmak av mineraler och anis.
Kozaemon Yuzu Junmai Shu sake smaksatt med Yuzu juice (50034) 500 ml
Pris: 230 kronor
Alkoholsats: 8,5 %
Passar till: Aperitif, cocktalkomponent eller till fruktdesserter
Beskrivning: Brygd pĂ„ lokalt ris. Sötsyrlig med tydliga inslag av yuzufrukt. Ăven tydliga toner av lime i den sötsyrliga smaken.
Hana Hato OAK Junmai Shu (privatimport) 500 ml
Alkoholsats: 15,5 %
Passar till: Charkbrickan
Beskrivning: Brygd pÄ nakateshinsenbonris. Lagras i 4-7 Är pÄ stÄltank och sedan i 2 Är pÄ ekfat. Tydliga inslag av dadlar, choklad, russin och fikon.