Laddar annons
Allt fler får upp ögonen för sake
4 Jan, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Allt fler får upp ögonen för sake

Trots att sake är en uråldrig tradition i Japan så har risbrygden enbart funnits i Sverige i knappt 20 år. På senare tid har dock intresset ökat enormt mycket för drycken.

Läs mer om den japanska risbrygden.

Åke Nordgren var den första personen som fick in äkta japansk sake i Systembolagets sortiment. Han driver i dag importbolaget Akebono och enligt honom så är det uppenbart att intresset ökat rejält på senare år.

– Det beror främst på två faktorer. Det ena är att Japan själva för ett antal år sedan gick ut med att de ville bli ett turistland. När jag åkte dit första gången 1991 så var det knappt några turister där. För 7-8 år sedan hade landet ungefär 3,5 miljoner turister per år. Man gick ut med att man ville öka den siffran till 40 miljoner turister fram till OS i Tokyo 2020. Och man lyckades komma upp i 30 miljoner innan pandemin slog till. Vi svenskar är ett resande folk och när vi då åkt till Japan så har vårt intresse för den japanska maten och drycken ökat.

Maten är en faktor

– Den andra faktorn är just maten. Vi har på senare tid sett allt fler asiatiska restauranger öppna i landet. De i sin tur har börjat köpa in sake i större utsträckning. Men det är inte bara asiatiska restauranger. I dag köper till exempel trestjärniga Restaurang Frantzén och enstjärniga restaurangen Sushi SHO sake från oss. Även många andra välkända restauranger runt om i landet har sake i sina menyer, och där varierar den gastronomiska inriktningen stort.

Enligt Åke Nordgren som på nära håll sett hur sake växt och blivit allt populärare i Sverige, så kommer trenden bara hålla i sig.

– Vi får fler och fler frågor om sake, och jag tror att det bara kommer växa och växa. Fler kommer börja resa igen och vi ser att intresset för mat från Japan, Sydkorea och Kina bara blir större. Asien är hett och många älskar asiatisk mat, samtidigt som man blir allt mer intresserad av vilken dryck man ska dricka till maten. Det har lett till att sake fått ett rejält uppsving.

Tillfälligt exklusivt sortiment

I dag har Systembolaget ett antal olika sake i det fasta sortimentet, varav Åke Nordgrens bolag Akebono importerar fyra av dessa. Sen finns det ytterligare några sorter som varje år kommer in på tillfälligt exklusivt sortiment, och dessutom finns det sake i beställningssortimentet.

– Systembolaget har också blivit mer intresserade och de vill gärna prova och få upp ögonen för nya sake. Det är väldigt kul att intresset blivit så stort och att allt fler svenskar fått upp ögonen för det. Vi får inte glömma att bara för några år sedan så var intresset i princip obefintligt och många hade helt fel bild av sake. Men i dag är det fler och fler som vågar testa olika stilar och därmed inser man vilket fantastiskt hantverk det faktiskt är, avslutar Åke Nordgren.

Så kom sake till Sverige