Bäst i test vecka 19

Bäst i test vecka 19 – Systembolagets beställningssortiment

Favoritmarkera

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner. I Bäst i test vecka 19 hittar du fyra italienska viner som håller hög klass.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet så kan vi komma att recensera och betygsätta även det.

I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner.

Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 19 – Systembolagets beställningssortiment

I den upplagan av vår resa genom beställningssortimentets erbjudanden gör vi ett ordentligt stopp i Italien, men det finns ytterligare en gemensam nämnare, alla kommer nämligen från den solkyssta årgången 2019. Ett vitt och tre röda viner. Vinerna kommer från den nordligaste spetsen av Italien till Sicilien i syd..

Vitt vin

Manincor Reserve della Contessa 2019 (53875), Alto Adige, 289 kr 17,5 (+)

Ungt friskt och vibrerande ståligt ren frukt med citrus, vita persikor, gråpäron, krossad sten, mineraler, timjan, salvia och en helhet som är klingande ren och elegant som lärksång på våren. Det här är inte ett vin som vinner sina lagrar på sin imponerade kraft – här talar vi ren och skir elegans som får sin form av den rena frukten och den perfekt avvägda kliniska vinmakningen.  Vinet är gjort på 55% pinot bianco, 30% chardonnay och 15% sauvignon blanc. Manincor importeras av Quaffable Wines. Drick 2022-2027

Manincor ligger i Alto Adige i nordöstra Italien och har en historia som sträcker sig mer än 400 år bakåt i tiden. Sedan 1976 ägs egendomen av familjen Enzenberg. Vid rodret sitter sedan 1991 Michael och Sophie Goëss-Enzenberg som har styrt om företaget från att sälja sina druvor till att vinifiera och buteljera sin produktion själva. Idag drivs allt mot kvalitet med hållbarhet som ett av de främsta ledorden.

Rött

Poliziano in Violas Merlot 2019 (73793), Toscana, 229 kr 17,5 poäng (++)

Tät och rik mörk frukt med plommon, björnbär, läder, salvia, eukalyptus och fat. I smaken håller In violas en rakryggad medelfyllig till fyllig profil med bra koncentration, mörka körsbär, choklad, djup, längd, bra balans och fin syra. Som alltid från Poliziano: ett riktigt bra vin som dessutom får stöd av en bra årgång. Servera till en stekt biff med rödvinssky och svamp. Poliziano importeras av Johan Lidby Vinhandel.

Polizianos vingårdar började planteras i och runt Montepulciano 1961 av Dino Carletti. Till en början hade man 20 hektar men sedan i mitten av 80-talet har man genomfört många förändringar och vingårdarealen har efter hand ökat till dagens 120 hektar. Företaget leds av Dinos son Federico och egendomen hör till de mest respekterade i Montepulciano. Förutom ett konstant pågående förbättringsarbete är man igång med att konvertera hela egendomen till ekologiskt certifierad odling.

Fonterutoli 2019 (32229), Chianti Classico, 139 kr 17 poäng (++)

En frisk och stiltypisk Chianti Classico med mörka körsbär, plommon, lite stram och rustik frukt med fat, kryddor och kaffe. Smaken är medelfyllig med tranbär, choklad, krispig intensitet, koncentration och utmärkt balans och längd. Det här är vinet klarar fyndgränsen med ett sjumilakliv och är ett riktigt KLIPP. Ett årgångsbyte är nära förestående vilket absolut inte behöver vara dåligt men årgången 2019 var lysande för Fonterutoli och i det här fallet gör det inget om man råkar spara några flaskor. Drick 2022-2028. Servera till en grillad portobelloburgare. Fonterutoli importeras av Vintedge.

Familjen Mazzei hör till vinvärldens äldsta familjer. 1435 köptes det som senare kom att bli Castello Fonterutoli och familjen har odlat vin sedan dess vilket gör att ett 600 årskalas är ”nära” förestående. Man har runt 120 hektar vingårdsmark i närheten av Fonterutoli. Utöver egendomen i Chianti Classico äger Mazzei även Tenuta Belguardo i Maremma i Toscana och Zisola på Sicilien.

Tenuta delle Terre Nere Etna Rosso 2019 (77187), Sicilien, 209 kr 17 poäng (++)

Ett ungt och friskt vin med körsbär, blodapelsin, tranbär, granatäpplen, nypon och te. Medelfyllig smak med krispig rödbäring intensitet med blodgrape, bra balans, fin syra och längd. Ett välgjort och stiltypiskt vin från Etna gjort på 95% nerello mascalese. Passar utmärkt till stenugnsbakad pizza. Tenuta Terre Nere importeras av Vinovativa.

Tenuta Terre Nere startades på tidigt 2000-tal av den framgångsrike amerikanske importören Marc de Grazia som av många ses som en av pionjärerna som gjorde att andra fick upp ögonen för de unika förutsättningarna som finns på Sicilien. Egendomen ligger på Etnas norra sluttningar och består av 45 hektar vingårdsmark fördelat på 29 mindre lotter och 9 contradas (klassificerade vingårdar) som ligger på mellan 600 och 1000 meter.

Bäst i test vecka 18

Mer recensioner av viner i Systembolagets beställningssortiment

Vinlandet Italien

Lambrusco – vårens hetaste vin

Lämna ett svar