Laddar annons
Världens starkaste öl - en kamp mellan två länder
6 Jun, 2022
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Världens starkaste öl - en kamp mellan två länder

67,5 procent? Jo, så brutalt vässat är världens starkaste öl. Vägen dit har varit en envis kamp mellan Skottland och Tyskland om att vara värst.

Visst fanns det alkoholstarka öl före 2009. Men det året blev det krig när det skotska bryggeriet Brewdog lanserade sin Tactical Nuclear Penguin. Med en alkoholstyrka på 32 procent blev det världens starkaste öl, som med knapp marginal petade ned Schorschbräu Schorschbock från tronen.

Men tyskarna gjorde motstånd. Blixtsnabbt bryggde de en starkare variant på 40 procent och satt återigen på tronen. Det tålde inte skottarna som snart slog tillbaka genom Sink the Bismarck, med ett provocerande namn och något mer alkohol.

Striden är inte över

Bägge kombattanterna hade använt frysmetoden. Det går nämligen inte att brygga så starka öl på vanligt vis. I stället fryser man ned brygden. Alkoholen förblir då flytande medan vattnet blir till isklumpar, som avlägsnas i flera omgångar. Kvar blir ett allt starkare öl.

Nåväl. Striden var inte över. När tyskarna vässade sitt öl till 43 procent var måttet rågat för skottarna. Under sommaren 2010 slog de till med den 55-procentiga End of History. De blott tolv flaskorna såldes inmonterade i uppstoppade vesslor och ekorrar. På riktigt!

Men Schorschbräu hade inte gett upp. De hämnades under året därpå genom att pimpa upp Schorschbock till 57 procent. Detta fick ned Brewdog på knäna! Som från ingenstans gav sig då Brewmeister, ett annat skotskt bryggeri, in i kampen med sin Armageddon på sanslösa 65 procent.

Samtliga nya öl i Systembolagets fasta sortiment 1 juni - topplista

Kampen om världens starkaste öl urartade

Enligt en del tester var ölet dock betydligt svagare. Brewmeister erkände att åtminstone ett par batcher inte höll måttet och plockade därför fram det riktigt tunga artilleriet. Under hösten 2013 lanserade man Snake Venom, en brygd på 67,5 procent, som utsågs till världens starkaste öl. Bryggeriet medgav emellertid att ren etanol kunde behöva tillsättas för att få upp det till rätt alkoholhalt.

Kampen hade urartat och var äntligen över. Brewdog och Schorschbräu slöt fred och gjorde ölet Strength in Numbers, på 57,8 procent, så sent som hösten 2020. Bara för att det var kul. Och jag hoppas att det stannar där. Superstarka gimmickdrycker förstör nämligen bara för den seriösa ölvärlden.

Då handlar öl inte längre om smaker och kvalitet utan tar steget tillbaka till att bli en simpel rusdryck.

Bästa surölen 2022

Tips på några av världens starkaste öl

1. Utopias 10th Anniversary 2012

Samuel Adams, USA, 72 cl
Strong ale.
Alkohol: 28 %
Utopias lanserades 2002 och var otroligt stark för sin tid. Ölet bryggs vartannat år och lagras på många olika fat. Detta är det godaste som jag har druckit i serien. I fjol kostade brygden 240 dollar.
Whiskey, torkade mörka frukter, toffee, ekfat, portvin, karamell och lönnsirap.
Omdöme: Elegant och komplext. Stor munkänsla med ett torrt och varmt avslut.

Betyg: 4++

2. Tactical Nuclear Penguin

Brewdog, Skottland, 11 cl
Imperial stout/Eisbock.
Alkohol: 32 %
Skottarna tog sin imperial stout Paradox, lagrade den på två olika fat och frysdestillerade den. Förr fanns den på 37,5 cl-flaska men återlanserades i fjol i en miniflaska på 11 cl. På Systembolaget kostade denna 129,90 kr.
Russin, sprit, melass, toffee, lakrits, torkade fikon, ekfat samt rostade toner.
Omdöme: Ganska skarp och spritig. Smakar inte som öl.

Betyg: 3-

3. Sink the Bismarck

Brewdog, Skottland, 37,5 cl
Qipa, quadruple-ipa/Eisbock.
Alkohol: 41 %
När Brewdog skulle göra sin qipa tog de i från tårna. Den påstods innehålla fyra gånger mer humle och vara fyra gånger beskare än en vanlig ipa. Därtill lär den ha blivit fryst fyra gånger. Ölet kostade 55 pund 2020.
Karamell, örter, melass, ekfat, torkade mörka frukter, apelsin och hostmedicin.
Omdöme: Oljig munkänsla. Smakar öl men avslutas beskt och spritigt.

Betyg: 3+

Hur brygger man egen öl?

Varifrån kommer begreppet en galopp öl?