


Pinot noir är en av de mest mytomspunna blå druvorna och har blivit en favorit för många konsumenter. Vi har provat igenom en stor mängd av vinerna som finns tillgängliga på marknaden och skapat en topplista med 15 pinot noir-viner i tre olika priskategorier.
I Vinbankens stora topplista över bästa pinot noir 2025 på Systembolaget har vi delat in vinerna i tre priskategorier: 100-149 kronor, 150-199 och 200 kronor och mer. I alla dessa kategorier har vi sedan valt ut de enligt oss fem mest prisvärda pinotvinerna som finns på hyllan 2025. Det är en stor genomgång och topplista av bästa pinot noir på Systembolaget 2025. I alla tre kategorier har vi ett bra utbud på Systembolaget. I den högre av prisklasserna finns vinerna för det mesta i det tillfälliga sortimentet och säljer slut relativt snabbt. Vilket gör att vinerna som kostar över 200 kronor med några undantag kommer att ta slut och ersättas av andra.
Druvan har sitt ursprung i Bourgogne där det finns dokumentation på att den har funnits redan på 700-talet och trovärdiga källor som spårar den tillbaka till 200-talet men sannolikt har den funnits betydligt längre än så. En del av förklaringen till druvans popularitet är dels att den har en speciell och aromatisk doft- och smakprofil där aromatik, smakrikedom och elegans förenas på ett unikt sätt. Till skillnad från till exempel cabernet sauvignon och syrah är det en svårodlad druva som kräver mycket av klimat, jordmån och hantering i vingården för att kunna ligga till grund för ett bra vin. En del i mystiken kring druvan är att vinmakare sedan lång tid har sett det som en utmaning att bemästra den och på olika ställen i världen göra bra vin av den. Att den är svårodlad är också en av anledningarna till vinerna behöver få kosta lite mer. Allting kopplat till druvan gör att producentens kostnader per flaska buteljerad pinot är högre än för viner gjorda på andra druvor. Avkastningen från vingården är lägre (det vill säga hur mycket vin man kan göra av en vinstock eller av en hektar vingårdsmark), arbetet i vingården kräver mer och hanteringen i vinkällaren är mer krävande. Idag, till skillnad för hur det var för ett tiotal år sedan, finns det ändå ganska billiga och prisvärda viner gjorda på pinot noir som ändå är druvtypiska och bra.
Kriterierna för att ett vin ska vara med i den här artikeln är främst prisvärdhet men också tillgänglighet. Vinerna måste finnas tillgängliga i ett antal butiker och dessutom finnas i webbsaldot så att de är beställningsbara till samtliga butiker. I den här artikeln har vi viner från Frankrike, USA, Tyskland, Österrike, Chile och Nya Zeeland. Skulle allt ha varit ”rättvist” borde vi ha haft med något vin från Oregon och Australien. Den kvalitativa nivån finns där men just nu är utbudet och tillgängligheten på Systembolaget lite skral från dessa områden. Lite mer information om matval, alternativ och vilket glas du väljer hittar du längst ner i artikeln.
100-149 kronor
150-200 kronor
Över 200 kronor
Pinoigt druvtypiskt med massor av röda solmogna bär som hallon, krossade jordgubbar, smultron, röda körsbär, fin intensitet, silkiga tanniner och mycket charm. Servera vid 16-17 grader till vegetarisk lasagne och solnedgång. Drick 2025-2028. Notera att det här vinet lanseras den 9/5.
100 till 149 kronor
150-199 kronor
Över 200 kronor
Om man tycker om pinot noir men vill prova något annat vad ska man då välja? Pinot noir är ganska unik som druva men intressanta alternativ är viner som är gjorda på druvan mencia från Bierzo, Ribeiro eller Riberia Sacra (producenter som Raúl Pérez, Guimaro, César Márquez, Veronica Ortega). Andra alternativ är Barbaresco, Barolo eller viner från Sicilien gjorda på traditionella inhemska druvor som nerello mascalese. I de flesta fall mår samtliga av dessa viner mår bra av några års lagring innan de öppnas.
Serveringstemperatur: viner gjorda på pinot noir beter sig i de flesta fall bäst när de serveras vid en temperatur på runt 16-17 grader. Ett vin med lite ålder och mer koncentration kan serveras någon grad varmare.
Mat: Viner gjorda på pinot noir kommer i en mängd olika skepnader men en grundregel är att inte välja alltför kraftig mat. Klassiska kombinationer är rätter med basprotein som kyckling, kalkon, anka, eller kalv, sedan är det som det brukar: tillagningssätt och tillbehören som sås och grönsaker avgör hur bra kombinationen blir. Grillad eller stekt fisk går också utmärkt men även här är tillbehören viktiga. En rödvinssky, stekt svamp eller knaperstekt smulad bacon kan bli utmärkta bryggor för få rätten att passa till det röda vinet.
Glas: Glasvalet ska inte underskattas – de flesta pinoter behöver ”stöd” av ett glas som lyfter rätt aromer i vinet, det påverkar doften och det påverkar smaken och faktiskt även hur vi upplever vinet visuellt. Välj ett glas som har en stor kupa där aromerna får möjlighet att utvecklas och häll inte upp för mycket vin vilket är extra lätt att göra i en pinotkupa eftersom den är så stor. Tanken med den stora kupan är att vinets aromer ska ha plats att utvecklas. Häller man på för mycket berövar man glaset dess förmåga att låta vinet utvecklas i kontakt med syret. Det finns en uppsjö av bra glas från producenter som Zalto, Spiegellau, Riedel, Zwiesel och Orrefors.