Laddar annons
Bäst i test vecka 30 - Fyra lysande viner att beställa
24 Jul, 2024
Uppdaterad: 
24 Jul, 2024

Bäst i test vecka 30 - Fyra lysande viner att beställa

Bäst i test vecka 30 utgörs av fyra viner som har legat i ”pipelinen” och väntat på ett tema – nu blir temat just ”uppsamling”. 

Vi håller oss i Europa och reser ner genom Tyskland, stannar till i Rheingau hos Künstler och reser vidare till Kamptal i Österrike för ett besök hos Bründlmayer. Därefter Rhônedalen, Lirac och Xavier Vignon och till sist spanska Bierzo och Álvaro Palacios.  

Detta är Bäst i test

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.

Bäst i test vecka 30 - fyra lysande viner att beställa

Weingut Künstler har en lång historia som börjar 1648 men då i södra Tjeckien. Familjen tvingades lämna egendomen i samband med andra världskriget. Fast besluten att fortsätta med vinproduktion hamnade familjen, med Franz Künstler vid rodret till slut i Hochheim am Main i Rheingau. Tillsammans byggde Künstlers snabbt upp ett rykte. 1992 tog nuvarande ägaren Günter över och egendomen och har befäst Künstlers position ytterligare samt förvärvat mer vingårdsmark. Idag kontrollerar man drygt 50 hektar i några av de bästa lägena i Rheingau. Künstler importeras av Vintedge.

Familjen Bründlmayers historia går tillbaka till 1581 då det ursprungliga företaget startades.  1980 togs driften över av Willi Bründlmayer och hans fru Edwige. Under Willis ledning har Bründlmayer kommit att bli en av de ledande och mest färgstarka producenterna i Österrike. Familjen har cirka 80 hektar vingårdsmark i Kamptal i Niederösterreich. Den årliga produktionen är runt 350 000 flaskor. Grüner veltliner och riesling dominerar men man odlar även flera internationella druvsorter. Utöver de lysande och eleganta vinerna gjorda på riesling och grüner veltliner görs även mycket bra mousserande viner och imponerande viner av pinot noir och chardonnay. Bründlmayer importeras av Vinunic.   

Álvaro Palacios har sina vinrötter i Rioja men han tog Spanien och världen med storm när han i mitten av 90-talet slog sig ner i det då föga kända Priorat och lanserade Finca Dofí, Les Terrasses och framförallt ikonvinet L´Ermita. På kort tid fick Álvaro en ikonstatus som blev ett stort stöd när han lade grunden för projektet han genomfört tillsammans med sin familj i Bierzo. Arbetet i Bierzo inleddes 1998, vilket är knappt tio år efter Bierzo fick DO status. Basvinet är Pétalos, därefter kommer Corullón följt av las Lamas och Moncerbal. Högst på kvalitetspyramiden landar La Faraona som det ett bra år görs runt 600 flaskor av. Ikonstatus medför höga priser och för att bli ägare av en flaska Faraona behöver man skiljas från 15-17 000 kronor. Inga dubbla plus där inte men det får i alla fall Pétalos. Pétalos importeras av SOLERA

Xavier Vignon är en nytänkare med rötter i norra Frankrike. Han har ett brinnande intresse för vin och har hämtat kunskaper som har format honom till den vinmakare han är idag från en stor del av den vinproducerande världen. I Sverige känner vi mest igen hans Chateauneuf-du-Pape som alltid hör till de mest prisvärda vinerna från detta område. I serien ”Arcane” lyfter Xavier Vignon flera områden och druvsorter från södra Rhônedalen. Men han signalerar också andra funderingar kring hur vi gör vin och hur vi utnyttjar naturens resurser när vi gör det. Dagens vin kommer från en av de mer intressanta små byarna som angränsar till Chateauneuf-du-Pape, Lirac. Lirac är en liten appellation där en stor del av den klassificerade ytan har en jordmån som är väldigt den som finns i de eftertraktade områdena i den mer kända grannkommunen. Xavier Vignon importeras av Philipsson & Söderberg.