Bäst i test vecka 10

Bäst i test vecka 10 – fynd från Italien och Frankrike

Favoritmarkera

I bäst i test vecka tio ägnar vi oss åt temat ”ett bra rött och bra vitt från samma producent”. Vi börjar med ett besök hos den pålitliga producenten Château Pesquié. Därefter beger vi oss till de böljande kullarna i Umbrien och producenten Antonelli San Marco.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du är ute efter ett nytt husvin, om du vill ha en variation på det du finner i butiken eller vill bjuda på något som du lagt lite kraft på att söka upp själv, då är Bäst i test en lysande guide till Systembolagets beställningssortiment och ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 10 – fynd från Italien och Frankrike

Château Pesquié – Ventoux Frankrike

Les Terrasses Blanc 2021 (71272), Chateau Pesquié, Ventoux, 159 kr 16 poäng (+)

Lätt aromatiskt med varm mogen frukt av persika, citrusskal, mango, physalis och torkade örter. Mycket smakrikt med mogna äpplen, grapefrukt, värme, citronskal och pomerans. Ett välgjort och stiltypiskt vitt Rhônevin med mycket extrakt och bra balans. Drick 23-25. Gjort på 40% viognier, 20% roussanne, 20 % clairette och 20% grenache blanc. Servera till caesarsallad med grillade kycklingfiléer.

Les Terrasses Rouge 2020 (70911), Château Pesquié, Rhône, Ventoux, 159 kr 16,5 poäng (++)

Frisk, pigg ochlite aromatisk doft med björnbär, blåbär, violer, mörka körsbär och salvia. Smakrikt och välbalanserat med bra silkigt len struktur, elegans, kakao, intensitet, fina körsbärssyror och lite sälta. Drick 23-29. Servera till grillat lamm med hasselbackspotatis och svampsås alternativt pizza. Gjort på 60% grenache och 40% syrah.

René and Odette Bastide tog över Château Pesquié 1970. De påbörjade ett ambitiöst renoveringsprogram av vingårdarna och lyfte kvaliteten till en helt ny nivå. I mitten på 80-talet tog Renés and Odettes dotterson, Paul över ansvaret för verksamheten tillsammans med sin fru, Édith. Fram till 1990 var man en del i det lokala kooperativet men Paul och Odette bestämde sig för att lämna samarbetet, vinifiera och buteljera sina viner under eget namn. Årgången 1990 var den första att nå marknaden under namnet Château Pesquié. Pesquiés vingårdar ligger i ett av de svalaste områdena i Rhônedalen med omedelbar närhet till Mont Ventoux. Vingårdarna är planterade huvudsakligen med grenache och syrah men ytterligare ett tiotal druvor samsas om de resterande 30 procenten. Château Pesquié importeras av Vinunic.

Antonelli San Marco – Umbrien Italien

Trebium

Antonelli Trebium Trebbiano Spoletino 2019 (74719), 199 kr 17 poäng (++)

Stor, aromatisk doft med äpplen, persika, lindblommor, färska mandlar, nötter och tillbakadragna toner av diskreta större fat. Smaken är välbalanserad och det smakar mycket av allt det välbalanserade, keylimepaj, physalis, gula plommon och härliga toner av rökta mineraler, krossad sten, klockren syra och underbar sälta. Trebbiano är ett samlingsnamn och flera druvor kallas trebbiano utan att det nödvändigtvis finns någon släktskap mellan dem. När det gäller trebbiano spoletino är det en helt egen druvsort med egen karaktäristik. Årgången 2019 av detta vin är stråt vassare än 2018 som vi har recenserat tidigare. Oavsett årgång som står på Systembolagets sida ska det enlig importören vara 2019 som gäller. Servera till en skaldjursgryta med saffran eller risotto Milanese. Drick 23-25.

Sagrantino Antonelli

Antonelli San Marco Montefalco Sagrantino 2016 (70322), Umbrien, 349 kr 18 poäng (+)

Stor och mörk frukt med björnbär, plommon, tobak, läder, ceder, skog, rosmarin, salvia och fat. Smaken är tät och kraftig med balans, kaffe, choklad, torra men fint mogna tanniner och hela paketet bjuder på ett skolboksexempel av en välgjord sagrantino. Passar till hemmagjorda grillade lammfärsburgare. Vill du hellre ha vegetariskt blir det burgare av portobellosvamp istället. Drick 23-32. Antonelli San Marco importeras av We & Wine.

Antonelli San Marco är en familjeegendom i Montefalco i Umbrien mitt i Italien och har länge legat i skuggan av mer kända Toscana. Montefalco är en vacker liten bergsby 45 km söder om huvudorten Perugia. Området präglas av böljande kullar med härlig grönska och runt Montefalco ligger flera fantastiska små muromgärdade medeltida byar som ännu inte är invaderade av annat än Italienska turister. Förutom vin är området också ursprung för fantastisk olivolja och tryffel. Antonelli äger 170 hektar planterade med vinstockar, olivlundar och skogspartier. Familjen Antonelli såg tidigt att ekologisk odling var viktigt och idag är samtliga 40 hektar vingårdar ekologiskt certifierade.

Lämna ett svar