Laddar annons
Vitt vin i tillfälligt sortiment - 3 mars
1 Mar, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vitt vin i tillfälligt sortiment - 3 mars

Den första vinveckan I mars månad inleds direkt onsdagen den första mars med den traditionsenliga lanseringen i det fasta sortimentet. Torsdag är det webbsläpp och på fredag kommer lanseringen i det tillfälliga sortimentet. Lanseringarna i det tillfälliga sortimentet är lysande - både gällande vita viner och röda.

I lanseringen av mousserande och vitt vin i tillfälligt sortiment 3 mars får vi möjlighet att välja mellan tolv nyheter. Av dessa är inte mindre än tre solklara FYND: Äntligen kommer Selbach Osters lysande Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese som egentligen skulle kommit ut i butikerna i september - ”den som väntar på något gott…..”, Umano Ronchis Verdicchio Vecchie Vigne hoppar utan ansträngning jämfota över fyndgränsen och Catena Alta Chardonnay sällar sig till trion av fynd. Vill man fylla på chardonnayhyllan är Small Wonder också ett bra val.

Hur får man tag i vinerna i tillfälliga sortimentet?

Bor man i storstadsregioner finns det ofta en butik som har ett lite bredare sortiment i närheten. Bor man ute i landet är det svårare och det har faktiskt blivit betydligt svårare sedan Systembolaget hösten 2022 drog in möjligheten att beställa flaskor mellan butiker - ”huvudsakligen av miljöskäl”, enligt Systembolaget. För vinintresserade som inte har närheten till en av butikerna med ett bredare sortiment av viner som kommer i begränsad volym kommer innebär det här en kraftig försämring av servicen. Är man inte ute i tid är lösningen att sätta sig i bilen och bege sig till en av landets större städer. Annars gäller webbsaldot som öppnas samtidigt som butikerna slår upp dörrarna klockan 10:00 på lanseringsdagen. Men det gäller det att vara ute i tid – vinerna i webbsaldot tar ofta snabbt slut. Gå in på Systembolaget.se och registrera en profil. På lanseringsdagen går ni på hemsidan och beställer det ni vill ha till önskad butik.

Vitt vin i tillfälligt sortiment - 3 mars

Tyskland

VITT VIN 3 mars

Zeltinger Sonnenuhr Riesling Spätlese feinherb 2018 (92884), WG Selbach-Oster, Mosel, 287 kr

Friskt och piggt med vinteräpplen, persika, citrus, päron, vita blommor, viss restsötma, lysande balans, mineraler, skiffer, våta stenar och en rik, komplex eftersmak med bra syra. Benämningen ”feinherb” ställer egentligen till med fler frågetecken än förklaringar och är inte en lagstiftad kategori. Det är vanligen ett vin som innebär att vinet har 7-8 gram mer residualsocker över gränsen för att vinet ska vara torrt. I Selbach Osters fall är det här ett vin där jäsningsprocessen naturligt avstannar när vinet når en alkoholhalt på 11-12% och en nivå av restsocker på mellan 12-16 gram per liter. Just det här vinet är en lysande kombination till moules frites, gärna med en lagom dos chilipeppar och vitlök. Servera dessutom gärna vinet lite kallare än vanligt gärna 4-6 grader. Till huvuddelen gjort på druvor från vinstsockar som är över 100 år gamla och som växer på egna rötter.

Italien

Umani Ronchi

Vecchie Vigne Verdicchio Classico Superiore 2020 (90096), Umani Ronchi, EKO, 169 kr

Härligt rik på aromer av stenfrukter, blommor, gula plommon, mandlar, mynta, salvia och citrus. Smakrikt med citrusfrukter, sockerkaka med torkad frukt, persika, mineraler, bra syra och lysande både vad gäller balans och struktur. För 169 kronor tar vi av hatten och bugar. Servera till tortellini med brynt smör, salvia och rikligt med svartpeppar och parmesan. Gjort på druvor från en vingård som planterades 1970. För den som vill utveckla bekantskapen med Umano Ronchis viner ytterligare är Casal di Serra (12419) för 109 kronor ett fyndvin i ordinarie sortimentet.

Spanien

La Mateo

La Mateo 2020 (96005), Bodegas D. Mateos, Rioja, 211 kr

Ungt och friskt med persika, päron, krossad sten, bra balans, lite torkad frukt och örter. Både smak – och doft mässigt har det här vinet en lite egen och speciell prägel som man nog antingen tycker om eller också inte. Lite kuriosa är att det är gjort till 100% av tempranillo blanco , en mutation av tempranillo, som upptäcktes av en slump i slutet på 80-talet och som sedan 2007 är godkänd av DO Rioja.

Australien

Dog point

Small Wonder Chardonnay 2021 (90525), Tasmanien, 198 kr

Tillgänglig, trevlig, välgjord och smakrik varmt mogen chardonnay med blommor, äpplen, persika, päron, smör, vanilj och fat. Drick väl till caesarsallad med grillade kycklingfiléer.

Nya Zeeland

VITT VIN 3 mars

Dog Point Sauvignon Blanc 2022 (93288), Marlborough, 209 kr

Stor och närvarande med fläder, krusbär, limeblad, tändsticksplån, mandlar, gula äpplen, grillade citroner och örter. Bra balans, fin syra och mycket egen personlighet. Dog Point har hittat sin egen stil på sauvignon blanc och även om den är druvtypisk är frukten rundare och rikare än vi är vana vid.

Argentina

Catena Alta

Catena Alta Chardonnay 2021 (92879), Bodega Catena Zapata, Mendoza, 219 kr

Stram och elegant, med päron, persika, vita blommor och nya men diskreta fat. Finessrik, floral men ändå stram smak med mineraler, sälta och lite grapefrukt. Den elegantaste och mest tilltalande Catena Alta Chardonnay jag har provat hittills. Ett solklart köp och ett definitivt fynd.

[drinklist id="104507"]