Veckans femhundring

Veckans femhundring – vi testar ett grekiskt vin

Favoritmarkera

Osäkerheten som infinner sig när man står där på Systembolaget och ser viner från länder som man aldrig vågat testa förut, är något som många kan relatera till. Men när vi ger oss in på Systembolaget den här veckan med vår femhundring så vågar vi tänka utanför boxen.

Veckans femhundring är vinserien där vi tar med oss vår fiktiva femhundring till Systembolaget en vanlig fredag och ska handla. Tanken med artikelserien är att vi ska välja viner som antingen finns i det fasta sortimentet eller i det tillfälliga sortimentet.

I veckans femhundring siktar vi varje vecka på att ha med olika antal många vintips, baserat på hur mycket vinerna kostar. Vi vill välja en överkomlig summa och vi vill tipsa om genuina och trovärdiga tips baserade på tid på året och nyhetsvärde. I veckans femhundring kommer du som läsare kunna gå in varje fredag när du står på Systembolaget och bli tipsad om vad du kan köpa för femhundra kronor denna fredag. Ibland kommer vi kanske gå över femhundra kronor, och ibland hamnar vi under femhundra kronor, men vi kommer alltid ligga runt en femhundring.

Vissa veckor kanske det kommer lanseras ett vin som bara det kostar runt femhundra kronor, och då blir det veckans enda tips. Men det kommer vara väldigt sällan som vi kommer ha enbart ett vintips på fredagar, det ska till en exceptionell lansering om det ska ske.

Här kan du hitta tidigare artiklar om ”Veckans femhundring”

Veckans femhundring

Ramnista, Xinomavro, 2019 (2070) 149:-

Vi ger oss in på Systembolaget, tar upp den svarta korgen och vår vana trogen går vi mot sektionen för de röda vinerna. Vi går runt där ett tag. Vi ser några trygga favoriter som vi alltid brukar köpa, men just den här fredagen känner vi oss äventyrslystna. Vi vill testa något som vi inte testat förut. Och plötsligt dyker det upp, ett vin från Grekland. Ska vi verkligen våga ta det här? Ska jag verkligen ge 149 kronor för ett grekiskt vin när jag kan få något från Italien och Frankrike för samma peng, som jag vet är bra. Men äsch, ingen minns en fegis. Vi tar en flaska och stoppar ner den i korgen. Du kommer få ett doftintensivt, kryddigt och trevligt vin som ger vibbar av en kombination av pinot noir och nebbiolo. Det är körsbär, rosor, svart te, skogshallon och kryddor i doften. I smaken är det intensiva och vibrerande bär, härlig kryddighet, små toner av vanilj och tydliga körsbärssyror i längden. Ett oerhört trevligt vin som utan några som helst problem kan bli vårt nästa husvin. Perfekt vin till den lyxiga fredagsmiddagen med oxfilé, rostad potatis och rödvinssås.

Col d’Orcia, Rosso di Montalcino, 2020 (2576) 159:-

Vi går med korgen och spatserar runt bland de röda vinerna. Ska vi ta en Chianti? Eller ska vi rentav satsa på en Barolo? Hmm, eller ska vi skippa Italien helt och köra på franskt istället. Nja, men vänta lite… den där snygga röda etiketten som sticker ut rejält. Rosso di Montalcino. Lillasyskonet till Brunello di Montalcino. Loggan är välkänd då den tillhör en av de viktigaste toscanska producenterna, nämligen Col d´Orcia, som vi skrivit om tidigare. Ett druvtypiskt sangiovesiskt-vin med en tydlig kryddighet och kraft i doften. I smaken är det däremot en härlig men ändå fräsch elegans. Det är mörka körsbär, hallon, mogna jordgubbar och svartpeppar. Det finns en kraft i vinet som är subtilt elegant och snyggt paketerad på ett sätt så att det inte blir för jobbigt. Col d´Orcia osar kvalitet, och i deras instegsvin så visar de att Rosso di Montalcino är ett ursprung som klarar sig alldeles lysande i skuggan av Brunello di Montalcino. Passar snyggt till helstekt rådjurssadel med rotfrukter och en kantarellsås.

Brochet Réserve, Sauvignon Blanc, 2022 (78967) 119:-

Nu har vi två röda viner med olika karaktär från helt olika ursprung i korgen. Räcker det? Egentligen gör det nog det, men ett vitt vin skadar inte. Och här satsar vi på ett tryggt kort. Vinet med den välkända fisken på etiketten. Det finns två Brochet-viner i det fasta sortimentet och här får vi storasyskonet med en aningen mer komplex framtoning i såväl doft som smak. Här möts du av en intensiv fruktighet och aromatik i doften där du får de där druvtypiska tonerna av krusbär och päron. Du får även färska örter, en skvätt lime och en krispighet i vinet. Samtidigt som det är ett extremt lättgillat vin så finns det en viss tyngd i det som imponerar. Servera med en kräftsallad med dill och krutonger. Vinet blir det sista vi lägger ner i korgen innan vi går mot kassan och känner oss nöjda med fredagens inköp.

Total kostnad: 427 kronor

Lämna ett svar