Laddar annons
Balthasar Ress – rieslingviner i världsklass med familjen Ress
14 Sep, 2023
Uppdaterad: 
15 Sep, 2023

Balthasar Ress – rieslingviner i världsklass med familjen Ress

Den tyska vinregionen Rheingau är hem till några av världens absolut mest kända producenter av riesling. Nu gör en ny producent entré på den svenska vinscenen. Med 150 år på nacken hör familjehuset Balthasar Ress till en av de mest erkända aktörerna från regionen.

Bara några minuter norrut hittar vi ett av världens äldsta vinhus, nämligen Kloster Eberbach. Om man åker en dryg kvart västerut, längs med floden Rhen, kommer man åka förbi Weingut Peter Jakob Kuhn, Georg Breuer och Weingut Leitz. Samtliga ovanstående vinhus hör i dag till de mer kända vinhusen från regionen Rheingau på den svenska marknaden. Men det finns fler vinhus än så som förtjänar både uppmärksamhet och rampljus i Sverige. Sedan i våras finns även det familjeägda vinhuset Balthasar Ress på den svenska marknaden. Vinbanken fick möjlighet att träffa femte generationens Ress, Christian Ress, i samband med ett besök i Stockholm.

– Det mest intressanta med Rheingau enligt mig är att vi är en av de mindre regionerna med våra 3 000 hektar vinodlingar. Det är bara tre procent av hela Tysklands odlingar. Men vi producerar hela sex procent av hela världens rieslingproduktion. Det säger en del om kvalitén som vi får fram på våra viner, säger Christian Ress.

70 procent av odlingarna i de bästa vingårdslägena

Balthasar Ress är varken den största eller minsta producenten i Rheingau. Fler av de riktigt stora namnen har nämnts i inledningen av artikeln. Men det som gör Balthasar Ress unika är att av deras 55 hektar som de förfogar över, så är hela 70 procent antingen VDP Erste Lage eller VDP Grosse Lage, som är de två allra högsta klassificeringarna av vingårdar i Tyskland. Sedan den tyska vinlagen gjordes om 2013 så motsvarar Erste Lage ungefär vad Premier Cru är i Bourgogne, och Grosse Lage är Grand Cru.

– 80 procent av alla våra odlingar är riesling, och vi har en klar profil kring vår riesling. Vår idé kring riesling är egentligen ganska konservativ, då vi vill göra vinerna enligt vår tydliga profil, fortsätter Christian Ress som även menar att pinot noir, eller spätburgunder om man så vill, börjat öka i popularitet.

– 20 procent av våra odlingar är pinot och vi ser att det är många fler som börjat upptäcka tysk pinot på senare år. Tyskland är faktiskt det tredje största landet när det kommer till pinot och nu på senare tid har vi även börjat exportera mer och mer vin. Priserna i Bourgogne har gått upp kraftigt och det märks att fler börjat leta efter andra ursprung och då upptäckt Tyskland.

Alltid handlat om riesling och pinot noir för Balthasar Ress

För Christian Ress, som haft hand om familjehuset sedan 2010, har det egentligen alltid handlat om de två druvorna riesling och pinot noir, och orsaken till det är ganska enkel.

– Vi befinner oss ganska långt ifrån ekvatorn, och det är exakt där man vill befinna sig om man vill göra riesling. Det är en lång period mellan att druvorna blommar och tills att de blir mogna. Och detta är väldigt viktigt för att bygga upp syran i frukten. Det är just syran och fräschören som kännetecknar riesling från Tyskland, och det är en perfekt matmatchning dessutom. Syran ökar aptiten och rensar paletten. Citronjuice skulle göra exakt samma sak, men enligt mig är det trevligare att dricka riesling, säger Christian Ress med ett leende på läpparna.

Helt ekologiska sedan 2019

När Balthasar Ress nu gör entré på den svenska marknaden så gör man det med sex av sina viner, varav ett av vinerna är en pinot. I november kommer ett vin dessutom dyka upp i det tillfälliga sortimentet med en lansering på över 8 000 flaskor. I deras instegsvin som går under namnet Von Unserm och som nu finns tillgängligt i beställningssortimentet, så blandar producenten rieslingdruvor från många olika vingårdar som de har till sitt förfogande, och enligt Christian Ress ger det vinet en ärlig bild av vad Rheingau har att erbjuda.

– Vi har som sagt 55 hektar och i Von Unserm så blandar vi rieslingdruvor från olika odlingar. I Rheingau så har vinerna väldigt olika karaktär beroende på var de odlas. Här får vi ett bra exempel på hur en riesling från Rheingau ska smaka. Syran är det absolut viktigaste i vinet enligt mig.

I dag går Von Unserm att hitta på många restauranglistor och även i Lufthansas Business Class. Även om Christian Ress försöker ge ett så ärligt uttryck av Rheingau i sina viner så har han genomfört en stor förändring sedan han tog över.

– Sedan årgången 2019 är vi helt ekologiska. Vi inledde de ekologiska odlingarna 2016 men enligt lagstiftningen så måste man arbeta på det sättet i tre år innan man får skriva ut det på etiketten. Men nu är vi helt ekologiska sedan en tid tillbaka, och för oss var det en självklarhet att bli det, avslutar Christian Ress.

Recension av vinerna

Balthasar Ress

Balthasar Ress, Von Unserm Rheingau Riesling trocken, 2022 (53006) 189:-

Gröna äpplen, vit persika, vita blommor! Intensivt i doften. Ungt, piggt, strukturerat i doften. Smakrikt med gröna småsyrloga äpplen, lite päron, vit persika, vita blommor… bra längd… skarp fin syra. Inte helt strömlinjeformat, men ändå trevligt! Väldigt hög syra, krispigt. 

Deras viktigaste vin, det de säljer mest av. Viktigt för det finns historia. Skapades 1800 talet. Skulle skapas för hotell och restaurang. Hade en fin lista på hotellet, som hade tyska viner. Och för att visa att han hade eget vin från familjen för gästerna, så la han namnet Von Unserm. Alla generationer efter har behållit traditionen och döpt det till det. Vi gör det för en riesling och en pinot. 

Balthasar Ress, Rheingau Riesling feinherb, 2022 (lanseras i tillfälligt sortiment i november)

Otroligt doftintensivt, med gröna päron, honung, blommor, vit persika, päron, blommor. Smakintrnsivt, otroligt fin syra. Perfekt lite balanserad sötma. Härligt strömminjeformad syra, snygg balans och imponerande löngd. Imponerande balans, restsötman märks knappt av, men syran är härlig. Man behåller restsötman. Lite honung som finns där.