Laddar annons
50-års jubileum för Estola — första ”Reservan” från La Mancha
20 Sep, 2015
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

50-års jubileum för Estola — första ”Reservan” från La Mancha

ESTOLA. Rödvinet Estola fyller 50 år och har sedan sin 29 årsdag vart en populär spanjor på Systembolaget. Estola Reserva (och Gran Reserva) kombinerar klassisk stil med närmast oslagbar prisvärdhet. Vi besökte Bodegas Ayuso under skörden 2015 och fick även se deras nya vineri.

Fermín Ayuso Medina heter direktören och arvtagaren till Bodegas Ayuso, skaparen av Estola-serien. Till skillnad från många andra viner på den svenska marknaden är Estola även populärt i Spanien och över samtliga kontinenter. Fermín har efter ett halvt liv som vinchef goda minnen om sina första relationer med Systembolaget och det förra importmonopolet Vin & Sprit.

— På 1990 talet förändrades inte Systembolagets sortiment så hastigt, nu är man ju livrädd att dom ska byta ut oss, säger Fermín Ayuso Medina, företagare och en man med tempranillo i blodet.

Bodegas Ayuso i byn Villarrobleado sedan 1947

Bodegas Ayusos viner görs på druvor som växer i hjärtat av La Mancha, närmare bestämt byn Villarrobleado — som också är känd för sin produktion av tinajas (amforor).

I Villarrobleado bor strax över 20.000 invånare, de allra flesta är ekonomiskt beroende av de 48.000.000 vinstockarna, eller 30.000 hektar, som är planterade i kommunen. Det kan jämföras med hela Rioja som har runt 60.000 hektar.

Vingårdarna i Villarrobleado bär på 500 års historia

Ett halvt millennium har det odlats vinrankor i regionen. Kombinationen av näringsrik lera på en bedd av kalksten visade sig vara bekvämt för den Spanska rödvinsdruvan tempranillo.

Dessutom behövs det knappt några bekämpningsmedel i odlingen då klimatet är torrt och soligt med kalla nätter som sätter skräck i ohyran. Bodegas Ayuso äger bara en bråkdel av de vingårdar som de tar frukten av, huvudsakligen köps druvorna från lokalbefolkningen.

Som DE betalar får DU dricka

En viktig distinktion mellan Bodegas Ayuso och byns kooperativ är sättet de betalar odlarna. Kooperativen betalar per kilo druvor, vilket leder till överproduktion och tunna viner.

Bodegas Ayuso har istället en modell som beräknar priset efter druvornas mognad, vilket tar bort odlarnas frestelse att till exempel överbevattna för större skördar.

Estola — prestigevin från Bodegas Ayuso

Estola var ett ganska kaxigt vin när det lanserades år 1965. Inte bara det första La Mancha-vinet att buteljeras på flaska, utan också regionens första Reserva — alltså lagrat på ekfat ungefär lika länge som sina två förebilder Rioja och Bordeaux.

Idag är Estola ett av Spaniens mest sålda viner i kategorin ekfatslagrade viner, vilket gör att tillverkningen måste industrialiseras utan att tappa själva personligheten i vinet. Ett större vineri behövdes alltså.

Bodegas Ayusos nya vineri klart 2016

2015 blir första årgången som görs i firmans nya vineri, som ligger bara ett stenkast från det gamla (som de vuxit ut). Vid mitt besök får jag se och jämföra de båda, skillnaderna är slående, det nya är bättre på alla sätt.

En teknologiskt, lättjobbad och säker arbetsplats där jag för första gången möter tredje generationens vinmakare, Javier Cuadrado Ayuso.

På touch-screen skärmar som finns utspridda över vineriet styr han in lastbilarnas olika druvlaster sina respektive ståltankar. Allt är automatiserat.

— Här på skärmen kan jag styra hela vineriet, allt kan matas in i systemet. Utom min Facebook status, skrattar Javier Cuadrado Ayuso.

Fermín Ayuso Medina i de äldsta delarna av vineriet. Foto: Cruz Liljegren

Vinprovning Bodegas Ayuso

Det är dags att prova de aktuella vinerna med Fermín Ayuso. Alla, tre, röda viner i Estola-serien görs på druvor från egna vingårdar. Samtliga är baserade på tempranillo men har en större andel cabernet sauvignon ju högre upp i serien du kommer. Anledningen är att cabernet sauvignon hjälper vinet att åldras väl, en klar förbättring i druvmixen som påbörjades på 1990-talet, berättar Fermín Ayuso.

— Min favoritårgång är 1982, mer än så bör mina viner inte lagras. De utvecklas fortare än viner från Rioja och faller därför ihop fortare också, säger Fermín Ayuso, skaparen av de fina vinerna från årgång 1982 och 1987.

Viner • Estola Verdejo 2014

  Till 'konkurrenten' region Ruedas stora skräck har man på senare år successivt utökat arealen av verdejo i La Mancha. Estolas version är ett medelfylligt och trevligt vin med frisk äpplig syra. Mycket bättre än många av kooperativens airén-viner, ett enkelt vardagsvin.
 • Estola Crianza 2011

  Crianza görs nästan varje år, ett medelfylligt rödvin som visserligen är helt ok men bleknar i jämförelse med vinerna högre upp i serien. Något gröna tanniner sänker betyget.
  +
 • Estola Reserva 2010 (6619) 67 kr (årgång 2008 på Systembolaget)

  Reserva görs bara vid bra årgångar, kanske fyra gånger per årtionde. Vinet får en lång lagring på amerikanska ekfat om 24 månader, varav 10 procent är nya. Vinet är torrt, medelfylligt och energiskt i munnen med friska smaker av körsbär och vanilj. Ett rejält steg upp från Crianza, ett torrt och klassiskt rödvin för 67 kr på bolis som funkar till det mesta på matbordet.
 • Estola Gran Reserva 2004 (2745) 84 kr

  Gran Reserva görs bara vid mycket bra årgångar, ungefär två per årtionde(!) Vinet har med sin långa ekfatslagring om 36 månader fått en utpräglat klassisk stil och koncentration av kryddiga smaker. Dessutom är det oväntat friskt och lättdrucket vilket kännetecknar samtliga viner i Estola-serien. Detta är helt enkelt ORIMLIGT bra vin för pengarna.
 • Castillo de Benizar 2014 (83772) 71 kr

  Bodegas Ayuso har även ett modernare tempranillo-vin på Systembolaget. Ett fruktigt rödvin som inte lagras på ekfat. Modern och lite trist i jämförelse med Estola, i mjuk — korrekt — internationell stil. Som ni ser föredrar jag Estola.


 

Foto: CRUZ LILJEGREN

Bodegas Ayuso
Profil: Bodegas Ayuso tillverkar viner i både klassisk och modern stil
Hemsida: Bodegas Ayuso
Vinodlare: Carlos Ayuso, Javier Cuadrado Ayuso
Vinmakare: Carlos Ayuso, Javier Cuadrado Ayuso
Importör: Spring Wine & Spirits
I glaset hos: Närmast vem som helst
Drickfönster: Estola Reserva och Gran Reserva är klara vid försäljning men kan utvecklas 5-10 år i vinkällaren
Vinöst vetande: Estola Reserva släpptes för första gången på bolis år 1994

 

Läs mer: 
Finca Antigua | Det moderna La Mancha
El Vínculo av Alejandro Fernández
Don Quijote fyller 400 år | Fira med historielektion om La Mancha vin