Laddar annons
Portugals vinregioner på tre minuter
13 Sep, 2015
Uppdaterad:
6 Sep, 2023

Portugals vinregioner på tre minuter

Från platta sandstränder i Algarve till majestätiska bergskedjor i norr, Portugal är ett land av kontraster och tvära snitt. En avlång nation, över 50 mil från norr till söder – en sträcka lika lång som från Stockholm till Köpenhamn. Landets 14 vinregioner producerar distinkta viner i alla möjliga och omöjliga stilar. Vinbanken listar de viktigaste vinregionerna i Portugal, från norr till söder: 

Vinho Verde 

Från Vinho Verde i norr hittar vi lätta, syrliga och saftiga vita viner med låg BMI-vänlig alkoholhalt. Ofta känns en lite krämig kolsyra på tungan, ibland även lite sötma. Till ytan är den den största vinregionen i landet, den täcker ju stora delar av nordvästra Portugal. Vinrankorna växer längst med floderna som rinner från öst för att slutligen möta Atlantens kalla vatten.

En av anledningarna till vinernas speciella karaktär är det kalla klimatet. Kylan, vinden och regnet gör att regionens många druvsorter får svårt att mogna, den globala uppvärmingen är ett fantastiskt trevligt samtalsämne för regionens 38.000 vinodlare. Sedan 1999 är det också tillåtet med mousserande viner i regionen, men produktionen av dessa verkar inte ha tagit fart ännu. 

Läs mer om Vinho Verde:
I Portugals Vinho Verde produceras olika vinho verde


Douro

Douro – tryffeln över pastan av portugisiska vinregioner. Känd sedan hundratals år tillbaka för sina långlivade portviner, som på senare år fått sällskap av röda bordsviner i absolut världsklass. I Douro är allt på högsta volym, såväl i landskapet, såsom i vinerna. Den enda portugisiska vinregionen med status som UNESCO värdsarv.

Vinregionen följer floden Douro från den Spanska gränsen och slutar nära hamnstaden Porto. Ett av Portugals populäraste resmål för vinintresserade. Portvinshusen har nämligen sina vinlager (lodges) i Vila Nova de Gaia – på andra sidan bron Ponte Luis I.

Läs mer om Douro:
Douro med okända mäktiga lättviner
Douro, det "äldsta" och "yngsta" vindistriktet
Douro - mer än portvin

Douro: "De som sår med tårar skall skörda med jubel"

Dão

Dão, "i mitten" av norra Portugal sträcker sig från 200 till 1000 meter över havet vid dess högsta punkt (Serra de Estrela). Hög höjd ger svala nätter, en friskhet som tas upp och förmedlas genom vinerna. Röda viner från Dão har ofta hög syra och en elegant textur i all sin kraft.

Vingårdarna är i regel små, inte sällan omringade av granar. De växer i en karg och granitrik mark som är svår att odla annat än vin i. Röda viner på touriga national och alfrocheiro har visat sig kunna utvecklas bra med lite extra flasklagring. Den gröna druvan encruzado görs i en mängd stilar och anses vara bland de bästa av portugisiska vita viner.

Bairrada

Bairrada är Portugals huvudsakliga region för mousserande viner. Det svala atlantvindarna kyler ner druvorna som bibehåller hög syra ända in till skördetid. Det är dock inte lika vått och ruggit som i grannregionen Vinho Verde i norr. Den aromatiska druvan maria gomez (även känd som fernão pires) är vanligast i de mousserande, men det finns också spännande "blanc de noirs" baserade på regionens traditionella blå druva, baga.

Sedan 2003 har vinerna från Bairrada visat sig i nya skrudar, en mängd internationella druvsorter blev nämligen lagliga då. Bland de röda vinerna är forfarande de tanninrika baga-vinerna bäst, som med lite tid i vinkällaren kan utveckla stor komplexitet och elegans, vilket Anders Röttorp gärna berättar mer om i sin artikel nedan.

Läs mer om Bairrada:
Baga en okänd tuffing
Buçaco från Alexandre de Almeida – långt, snyggt och gott!

Tejo

Klimatet i Tejo varierar stort och vingårdarna varvas ofta med grönsaksodlingar i de fertila jordarna längst med floden Tagus. Dessa odlare säljer i regel sin skörd till kooperativen och de resulterande vinerna inspirerar sällan. Edit: aldrig.

De odlare som söker kvalitet framför kvantitet håller till på den torrare och sandigare södra sidan av floden. Öst om Muge och Almeirim och precis på gränsen till Alentejo. I Tejo får en mängd olika druvsorter odlas, bland annat de gröna fernão pires, alicante branco och arinto. Röda viner görs ofta på castelão, trincadeira eller aragonez.

Lisboa

Norr och väster om huvudstaden Lissabon breder vinregionen Lisboa ut sig. Förutom regionalt vin "vino regional" finns nio olika DOC, vilket gör det svårt att generalisera vad ett Lisboa-vin är. Det rör sig i alla fall om en lång och tunn region som gränsar mot Atlanten. Den kalla och salta havsvinden håller regionens väderkvarnar i arbete och kyler ner vingårdarna.

Precis längst med kusten har druvorna ofta svårigheter att mogna, vilket inte är fallet i regionens östra delar. De bästa vinerna i modern tid kommer ofta från Alenquer i öst. Förr var det tveklöst de kultiga vinerna från Colares. Flaskor från 60 och 70-talet är eftertraktade bland samlare.

Läs mer om Lisboa:
Colares - vinet från sanddynerna
José Bento dos Santos, pionjär för Rhônedruvor i Portugal

Setúbal

Setúbal är hemregionen för det världskända moscatel-vinet "Moscatel de Setúbal." Halvön ligger precis söder om Lissabon och är tillgänglig för besökare genom två broar. Regionen är i regel torr och sandig, de bästa moscatel-druvorna vinerna växer dock i kalkstensjordarna runt Serra da Arrábida.

Det finns även röda viner i Setúbal och dom går numera under namnet Península de Setúbal (förr kallades dom Terras do Sado). Fina röda viner kommer också från byn Palmela där den sent mognande druvan castelão blir till rika och komplexa viner som säljs under DOC Palmela.

Läs mer om Setúbal:
Moscatel de Setúbal, Portugals glömda starkvin
Periquita tillbaka i högform

Alentejo

"En region som omfattar närmre en tredjedel av Portugal kan inte generaliseras. Vinstilarna inom Alentejo uppvisar också stor variation med allt från kallväxta uttryck till insmickrande värmeladdade viner." Så vackert beskriver Niklas Jörgensen Alentejo i den mer omfattande artikeln nedan. Beställer du ett glas ”husets röda” i Portugal är det troligt att du får Alentejo i glaset. Landskapet är i regel platt med böljande kullar, men i norr finns bergskedjan São Mamede som angränsar till Spanien.

Jordmånen varierar stort, men ofta finns ett lager lera i toppskiktet som absorberar vatten. Den mest planterade druvan är aragonez, vilken är mer känd under sitt spanska namn tempranillo. Traditionellt så får ofta det mjuka aragonez-vinet sällskap av den strävare alicante bouchet. En ny generation vinmakare har planterat druvor som syrah och cabernet sauvignon vilka har visat sig vara mer lättsålda på den internationella marknaden.

Läs mer om Alentejo:
Alentejo - korkekens hemmaplan

Algarve

Algarve är förutom ett fantastisk resmål även en vinregion på frammarsch. Till skillnad från Alentejo i norr blir det aldrig stekhett, trots 3000 soltimmar per år. Att jämföra med Sveriges soligaste region Gotland som sällan kommer över 1900 timmar.

Vinrankan gillar Algarve lika mycket som turisten och vinerna från hamnstäderna Lagos, Portimão, Lagoa och Tavira är väl värda att smaka av. Både rött och vitt finns på vinlistan och regionens traditionella druvor har fått sällskap med inplanterade sorter som syrah och cabernet sauvignon.

Madeira

Från ön Madeira hittar vi allt från simplaste matlagningsvin till dyraste auktionsdroppar. Madeira ligger på samma latitud som Casablanca och har ett milt och fuktigt klimat året om.

Det är omständigt att odla på de branta sluttningarna, en kvalitet som de färdiga vinerna tar med sig ut på marknaden. Aldrig har det vart så svårt att sälja Madeira som idag, men öns producenter har inte stagnerat för det. Madeira är trots sin långa och fascinerade historia en vinregion i förändring.

Läs mer om Madeira:
Madeira, i en historisk och kulturell kontext
Madeiravin - skulpteras med värme, syre och tid
Druvsorterna formar Madeiran

Grafik: Wines of Portugal