Laddar annons
Portugals vinregioner pÄ tre minuter
13 Sep, 2015

Portugals vinregioner pÄ tre minuter

FrĂ„n platta sandstrĂ€nder i Algarve till majestĂ€tiska bergskedjor i norr, Portugal Ă€r ett land av kontraster och tvĂ€ra snitt. En avlĂ„ng nation, över 50 mil frĂ„n norr till söder – en strĂ€cka lika lĂ„ng som frĂ„n Stockholm till Köpenhamn. Landets 14 vinregioner producerar distinkta viner i alla möjliga och omöjliga stilar. Vinbanken listar de viktigaste vinregionerna i Portugal, frĂ„n norr till söder: 

Vinho Verde 

FrĂ„n Vinho Verde i norr hittar vi lĂ€tta, syrliga och saftiga vita viner med lĂ„g BMI-vĂ€nlig alkoholhalt. Ofta kĂ€nns en lite krĂ€mig kolsyra pĂ„ tungan, ibland Ă€ven lite sötma. Till ytan Ă€r den den största vinregionen i landet, den tĂ€cker ju stora delar av nordvĂ€stra Portugal. Vinrankorna vĂ€xer lĂ€ngst med floderna som rinner frĂ„n öst för att slutligen möta Atlantens kalla vatten.

En av anledningarna till vinernas speciella karaktĂ€r Ă€r det kalla klimatet. Kylan, vinden och regnet gör att regionens mĂ„nga druvsorter fĂ„r svĂ„rt att mogna, den globala uppvĂ€rmingen Ă€r ett fantastiskt trevligt samtalsĂ€mne för regionens 38.000 vinodlare. Sedan 1999 Ă€r det ocksĂ„ tillĂ„tet med mousserande viner i regionen, men produktionen av dessa verkar inte ha tagit fart Ă€nnu. 

LĂ€s mer om Vinho Verde:
I Portugals Vinho Verde produceras olika vinho verde


Douro

Douro – tryffeln över pastan av portugisiska vinregioner. KĂ€nd sedan hundratals Ă„r tillbaka för sina lĂ„nglivade portviner, som pĂ„ senare Ă„r fĂ„tt sĂ€llskap av röda bordsviner i absolut vĂ€rldsklass. I Douro Ă€r allt pĂ„ högsta volym, sĂ„vĂ€l i landskapet, sĂ„som i vinerna. Den enda portugisiska vinregionen med status som UNESCO vĂ€rdsarv.

Vinregionen följer floden Douro frĂ„n den Spanska grĂ€nsen och slutar nĂ€ra hamnstaden Porto. Ett av Portugals populĂ€raste resmĂ„l för vinintresserade. Portvinshusen har nĂ€mligen sina vinlager (lodges) i Vila Nova de Gaia â€“ pĂ„ andra sidan bron Ponte Luis I.

LĂ€s mer om Douro:
Douro med okÀnda mÀktiga lÀttviner
Douro, det "Ă€ldsta" och "yngsta" vindistriktet
Douro - mer Àn portvin

Douro: "De som sÄr med tÄrar skall skörda med jubel"

DĂŁo

DĂŁo, "i mitten" av norra Portugal strĂ€cker sig frĂ„n 200 till 1000 meter över havet vid dess högsta punkt (Serra de Estrela). Hög höjd ger svala nĂ€tter, en friskhet som tas upp och förmedlas genom vinerna. Röda viner frĂ„n DĂŁo har ofta hög syra och en elegant textur i all sin kraft.

VingĂ„rdarna Ă€r i regel smĂ„, inte sĂ€llan omringade av granar. De vĂ€xer i en karg och granitrik mark som Ă€r svĂ„r att odla annat Ă€n vin i. Röda viner pĂ„ touriga national och alfrocheiro har visat sig kunna utvecklas bra med lite extra flasklagring. Den gröna druvan encruzado görs i en mĂ€ngd stilar och anses vara bland de bĂ€sta av portugisiska vita viner.

Bairrada

Bairrada Ă€r Portugals huvudsakliga region för mousserande viner. Det svala atlantvindarna kyler ner druvorna som bibehĂ„ller hög syra Ă€nda in till skördetid. Det Ă€r dock inte lika vĂ„tt och ruggit som i grannregionen Vinho Verde i norr. Den aromatiska druvan maria gomez (Ă€ven kĂ€nd som fernĂŁo pires) Ă€r vanligast i de mousserande, men det finns ocksĂ„ spĂ€nnande "blanc de noirs" baserade pĂ„ regionens traditionella blĂ„ druva, baga.

Sedan 2003 har vinerna frĂ„n Bairrada visat sig i nya skrudar, en mĂ€ngd internationella druvsorter blev nĂ€mligen lagliga dĂ„. Bland de röda vinerna Ă€r forfarande de tanninrika baga-vinerna bĂ€st, som med lite tid i vinkĂ€llaren kan utveckla stor komplexitet och elegans, vilket Anders Röttorp gĂ€rna berĂ€ttar mer om i sin artikel nedan.

LĂ€s mer om Bairrada:
Baga en okÀnd tuffing
Buçaco frĂ„n Alexandre de Almeida – lĂ„ngt, snyggt och gott!

Tejo

Klimatet i Tejo varierar stort och vingĂ„rdarna varvas ofta med grönsaksodlingar i de fertila jordarna lĂ€ngst med floden Tagus. Dessa odlare sĂ€ljer i regel sin skörd till kooperativen och de resulterande vinerna inspirerar sĂ€llan. Edit: aldrig.

De odlare som söker kvalitet framför kvantitet hĂ„ller till pĂ„ den torrare och sandigare södra sidan av floden. Ă–st om Muge och Almeirim och precis pĂ„ grĂ€nsen till Alentejo. I Tejo fĂ„r en mĂ€ngd olika druvsorter odlas, bland annat de gröna fernĂŁo pires, alicante branco och arinto. Röda viner görs ofta pĂ„ castelĂŁo, trincadeira eller aragonez.

Lisboa

Norr och vĂ€ster om huvudstaden Lissabon breder vinregionen Lisboa ut sig. Förutom regionalt vin "vino regional" finns nio olika DOC, vilket gör det svĂ„rt att generalisera vad ett Lisboa-vin Ă€r. Det rör sig i alla fall om en lĂ„ng och tunn region som grĂ€nsar mot Atlanten. Den kalla och salta havsvinden hĂ„ller regionens vĂ€derkvarnar i arbete och kyler ner vingĂ„rdarna.

Precis lĂ€ngst med kusten har druvorna ofta svĂ„righeter att mogna, vilket inte Ă€r fallet i regionens östra delar. De bĂ€sta vinerna i modern tid kommer ofta frĂ„n Alenquer i öst. Förr var det tveklöst de kultiga vinerna frĂ„n Colares. Flaskor frĂ„n 60 och 70-talet Ă€r eftertraktade bland samlare.

LĂ€s mer om Lisboa:
Colares - vinet frÄn sanddynerna
José Bento dos Santos, pionjÀr för RhÎnedruvor i Portugal

SetĂșbal

SetĂșbal Ă€r hemregionen för det vĂ€rldskĂ€nda moscatel-vinet "Moscatel de SetĂșbal." Halvön ligger precis söder om Lissabon och Ă€r tillgĂ€nglig för besökare genom tvĂ„ broar. Regionen Ă€r i regel torr och sandig, de bĂ€sta moscatel-druvorna vinerna vĂ€xer dock i kalkstensjordarna runt Serra da ArrĂĄbida.

Det finns Ă€ven röda viner i SetĂșbal och dom gĂ„r numera under namnet PenĂ­nsula de SetĂșbal (förr kallades dom Terras do Sado). Fina röda viner kommer ocksĂ„ frĂ„n byn Palmela dĂ€r den sent mognande druvan castelĂŁo blir till rika och komplexa viner som sĂ€ljs under DOC Palmela.

LĂ€s mer om SetĂșbal:
Moscatel de SetĂșbal, Portugals glömda starkvin
Periquita tillbaka i högform

Alentejo

"En region som omfattar nĂ€rmre en tredjedel av Portugal kan inte generaliseras. Vinstilarna inom Alentejo uppvisar ocksĂ„ stor variation med allt frĂ„n kallvĂ€xta uttryck till insmickrande vĂ€rmeladdade viner." SĂ„ vackert beskriver Niklas Jörgensen Alentejo i den mer omfattande artikeln nedan. BestĂ€ller du ett glas ”husets röda” i Portugal Ă€r det troligt att du fĂ„r Alentejo i glaset. Landskapet Ă€r i regel platt med böljande kullar, men i norr finns bergskedjan SĂŁo Mamede som angrĂ€nsar till Spanien.

JordmÄnen varierar stort, men ofta finns ett lager lera i toppskiktet som absorberar vatten. Den mest planterade druvan Àr aragonez, vilken Àr mer kÀnd under sitt spanska namn tempranillo. Traditionellt sÄ fÄr ofta det mjuka aragonez-vinet sÀllskap av den strÀvare alicante bouchet. En ny generation vinmakare har planterat druvor som syrah och cabernet sauvignon vilka har visat sig vara mer lÀttsÄlda pÄ den internationella marknaden.

LĂ€s mer om Alentejo:
Alentejo - korkekens hemmaplan

Algarve

Algarve Àr förutom ett fantastisk resmÄl Àven en vinregion pÄ frammarsch. Till skillnad frÄn Alentejo i norr blir det aldrig stekhett, trots 3000 soltimmar per Är. Att jÀmföra med Sveriges soligaste region Gotland som sÀllan kommer över 1900 timmar.

Vinrankan gillar Algarve lika mycket som turisten och vinerna frĂ„n hamnstĂ€derna Lagos, PortimĂŁo, Lagoa och Tavira Ă€r vĂ€l vĂ€rda att smaka av. BĂ„de rött och vitt finns pĂ„ vinlistan och regionens traditionella druvor har fĂ„tt sĂ€llskap med inplanterade sorter som syrah och cabernet sauvignon.

Madeira

FrĂ„n Ă¶n Madeira hittar vi allt frĂ„n simplaste matlagningsvin till dyraste auktionsdroppar. Madeira ligger pĂ„ samma latitud som Casablanca och har ett milt och fuktigt klimat Ă„ret om.

Det Ă€r omstĂ€ndigt att odla pĂ„ de branta sluttningarna, en kvalitet som de fĂ€rdiga vinerna tar med sig ut pĂ„ marknaden. Aldrig har det vart sĂ„ svĂ„rt att sĂ€lja Madeira som idag, men öns producenter har inte stagnerat för det. Madeira Ă€r trots sin lĂ„nga och fascinerade historia en vinregion i förĂ€ndring.

LĂ€s mer om Madeira:
Madeira, i en historisk och kulturell kontext
Madeiravin - skulpteras med vÀrme, syre och tid
Druvsorterna formar Madeiran

Grafik: Wines of Portugal