
FrĂ„n platta sandstrĂ€nder i Algarve till majestĂ€tiska bergskedjor i norr, Portugal Ă€r ett land av kontraster och tvĂ€ra snitt. En avlĂ„ng nation, över 50 mil frĂ„n norr till söder â en strĂ€cka lika lĂ„ng som frĂ„n Stockholm till Köpenhamn. Landets 14 vinregioner producerar distinkta viner i alla möjliga och omöjliga stilar. Vinbanken listar de viktigaste vinregionerna i Portugal, frĂ„n norr till söder:
Vinho Verde
FrÄn Vinho Verde i norr hittar vi lÀtta, syrliga och saftiga vita viner med lÄg BMI-vÀnlig alkoholhalt. Ofta kÀnns en lite krÀmig kolsyra pÄ tungan, ibland Àven lite sötma. Till ytan Àr den den största vinregionen i landet, den tÀcker ju stora delar av nordvÀstra Portugal. Vinrankorna vÀxer lÀngst med floderna som rinner frÄn öst för att slutligen möta Atlantens kalla vatten.
En av anledningarna till vinernas speciella karaktÀr Àr det kalla klimatet. Kylan, vinden och regnet gör att regionens mÄnga druvsorter fÄr svÄrt att mogna, den globala uppvÀrmingen Àr ett fantastiskt trevligt samtalsÀmne för regionens 38.000 vinodlare. Sedan 1999 Àr det ocksÄ tillÄtet med mousserande viner i regionen, men produktionen av dessa verkar inte ha tagit fart Ànnu.
LĂ€s mer om Vinho Verde:
I Portugals Vinho Verde produceras olika vinho verde
Douro
Douro â tryffeln över pastan av portugisiska vinregioner. KĂ€nd sedan hundratals Ă„r tillbaka för sina lĂ„nglivade portviner, som pĂ„ senare Ă„r fĂ„tt sĂ€llskap av röda bordsviner i absolut vĂ€rldsklass. I Douro Ă€r allt pĂ„ högsta volym, sĂ„vĂ€l i landskapet, sĂ„som i vinerna. Den enda portugisiska vinregionen med status som UNESCO vĂ€rdsarv.
Vinregionen följer floden Douro frĂ„n den Spanska grĂ€nsen och slutar nĂ€ra hamnstaden Porto. Ett av Portugals populĂ€raste resmĂ„l för vinintresserade. Portvinshusen har nĂ€mligen sina vinlager (lodges) i Vila Nova de Gaia â pĂ„ andra sidan bron Ponte Luis I.
LĂ€s mer om Douro:
Douro med okÀnda mÀktiga lÀttviner
Douro, det "Ă€ldsta" och "yngsta" vindistriktet
Douro - mer Àn portvin
Douro: "De som sÄr med tÄrar skall skörda med jubel"
DĂŁo
Dão, "i mitten" av norra Portugal strÀcker sig frÄn 200 till 1000 meter över havet vid dess högsta punkt (Serra de Estrela). Hög höjd ger svala nÀtter, en friskhet som tas upp och förmedlas genom vinerna. Röda viner frÄn Dão har ofta hög syra och en elegant textur i all sin kraft.
VingÄrdarna Àr i regel smÄ, inte sÀllan omringade av granar. De vÀxer i en karg och granitrik mark som Àr svÄr att odla annat Àn vin i. Röda viner pÄ touriga national och alfrocheiro har visat sig kunna utvecklas bra med lite extra flasklagring. Den gröna druvan encruzado görs i en mÀngd stilar och anses vara bland de bÀsta av portugisiska vita viner.
Bairrada
Bairrada Àr Portugals huvudsakliga region för mousserande viner. Det svala atlantvindarna kyler ner druvorna som bibehÄller hög syra Ànda in till skördetid. Det Àr dock inte lika vÄtt och ruggit som i grannregionen Vinho Verde i norr. Den aromatiska druvan maria gomez (Àven kÀnd som fernão pires) Àr vanligast i de mousserande, men det finns ocksÄ spÀnnande "blanc de noirs" baserade pÄ regionens traditionella blÄ druva, baga.
Sedan 2003 har vinerna frÄn Bairrada visat sig i nya skrudar, en mÀngd internationella druvsorter blev nÀmligen lagliga dÄ. Bland de röda vinerna Àr forfarande de tanninrika baga-vinerna bÀst, som med lite tid i vinkÀllaren kan utveckla stor komplexitet och elegans, vilket Anders Röttorp gÀrna berÀttar mer om i sin artikel nedan.
LĂ€s mer om Bairrada:
Baga en okÀnd tuffing
Buçaco frĂ„n Alexandre de Almeida â lĂ„ngt, snyggt och gott!
Tejo
Klimatet i Tejo varierar stort och vingÄrdarna varvas ofta med grönsaksodlingar i de fertila jordarna lÀngst med floden Tagus. Dessa odlare sÀljer i regel sin skörd till kooperativen och de resulterande vinerna inspirerar sÀllan. Edit: aldrig.
De odlare som söker kvalitet framför kvantitet hĂ„ller till pĂ„ den torrare och sandigare södra sidan av floden. Ăst om Muge och Almeirim och precis pĂ„ grĂ€nsen till Alentejo. I Tejo fĂ„r en mĂ€ngd olika druvsorter odlas, bland annat de gröna fernĂŁo pires, alicante branco och arinto. Röda viner görs ofta pĂ„ castelĂŁo, trincadeira eller aragonez.
Lisboa
Norr och vÀster om huvudstaden Lissabon breder vinregionen Lisboa ut sig. Förutom regionalt vin "vino regional" finns nio olika DOC, vilket gör det svÄrt att generalisera vad ett Lisboa-vin Àr. Det rör sig i alla fall om en lÄng och tunn region som grÀnsar mot Atlanten. Den kalla och salta havsvinden hÄller regionens vÀderkvarnar i arbete och kyler ner vingÄrdarna.
Precis lÀngst med kusten har druvorna ofta svÄrigheter att mogna, vilket inte Àr fallet i regionens östra delar. De bÀsta vinerna i modern tid kommer ofta frÄn Alenquer i öst. Förr var det tveklöst de kultiga vinerna frÄn Colares. Flaskor frÄn 60 och 70-talet Àr eftertraktade bland samlare.
LĂ€s mer om Lisboa:
Colares - vinet frÄn sanddynerna
José Bento dos Santos, pionjÀr för RhÎnedruvor i Portugal
SetĂșbal
SetĂșbal Ă€r hemregionen för det vĂ€rldskĂ€nda moscatel-vinet "Moscatel de SetĂșbal." Halvön ligger precis söder om Lissabon och Ă€r tillgĂ€nglig för besökare genom tvĂ„ broar. Regionen Ă€r i regel torr och sandig, de bĂ€sta moscatel-druvorna vinerna vĂ€xer dock i kalkstensjordarna runt Serra da ArrĂĄbida.
Det finns Ă€ven röda viner i SetĂșbal och dom gĂ„r numera under namnet PenĂnsula de SetĂșbal (förr kallades dom Terras do Sado). Fina röda viner kommer ocksĂ„ frĂ„n byn Palmela dĂ€r den sent mognande druvan castelĂŁo blir till rika och komplexa viner som sĂ€ljs under DOC Palmela.
LĂ€s mer om SetĂșbal:
Moscatel de SetĂșbal, Portugals glömda starkvin
Periquita tillbaka i högform
Alentejo
"En region som omfattar nĂ€rmre en tredjedel av Portugal kan inte generaliseras. Vinstilarna inom Alentejo uppvisar ocksĂ„ stor variation med allt frĂ„n kallvĂ€xta uttryck till insmickrande vĂ€rmeladdade viner." SĂ„ vackert beskriver Niklas Jörgensen Alentejo i den mer omfattande artikeln nedan. BestĂ€ller du ett glas âhusets rödaâ i Portugal Ă€r det troligt att du fĂ„r Alentejo i glaset. Landskapet Ă€r i regel platt med böljande kullar, men i norr finns bergskedjan SĂŁo Mamede som angrĂ€nsar till Spanien.
JordmÄnen varierar stort, men ofta finns ett lager lera i toppskiktet som absorberar vatten. Den mest planterade druvan Àr aragonez, vilken Àr mer kÀnd under sitt spanska namn tempranillo. Traditionellt sÄ fÄr ofta det mjuka aragonez-vinet sÀllskap av den strÀvare alicante bouchet. En ny generation vinmakare har planterat druvor som syrah och cabernet sauvignon vilka har visat sig vara mer lÀttsÄlda pÄ den internationella marknaden.
LĂ€s mer om Alentejo:
Alentejo - korkekens hemmaplan
Algarve
Algarve Àr förutom ett fantastisk resmÄl Àven en vinregion pÄ frammarsch. Till skillnad frÄn Alentejo i norr blir det aldrig stekhett, trots 3000 soltimmar per Är. Att jÀmföra med Sveriges soligaste region Gotland som sÀllan kommer över 1900 timmar.
Vinrankan gillar Algarve lika mycket som turisten och vinerna frÄn hamnstÀderna Lagos, Portimão, Lagoa och Tavira Àr vÀl vÀrda att smaka av. BÄde rött och vitt finns pÄ vinlistan och regionens traditionella druvor har fÄtt sÀllskap med inplanterade sorter som syrah och cabernet sauvignon.
Madeira
FrÄn ön Madeira hittar vi allt frÄn simplaste matlagningsvin till dyraste auktionsdroppar. Madeira ligger pÄ samma latitud som Casablanca och har ett milt och fuktigt klimat Äret om.
Det Àr omstÀndigt att odla pÄ de branta sluttningarna, en kvalitet som de fÀrdiga vinerna tar med sig ut pÄ marknaden. Aldrig har det vart sÄ svÄrt att sÀlja Madeira som idag, men öns producenter har inte stagnerat för det. Madeira Àr trots sin lÄnga och fascinerade historia en vinregion i förÀndring.
LĂ€s mer om Madeira:
Madeira, i en historisk och kulturell kontext
Madeiravin - skulpteras med vÀrme, syre och tid
Druvsorterna formar Madeiran
Grafik: Wines of Portugal















