La Mancha | Vinodlare gläds över liten skörd & hög kvalitet
LA MANCHA. Ett minne från Spielbergs ”närkontakt av tredje graden” kommer tillbaka när jag bländas av skördemaskinernas lyktor och varningsljus i mörkret. La Mancha är en vidsträckt och karg vinregion som sedan ett antal år specialiserat sig på nattskörd. Vinbanken bevakar skörden 2015 på plats.
Druvskörden i La Mancha är igång och de flesta vinproducenter jag kontaktar har egentligen inte tid med mig. "Journalister ska kanske inte komma nu," får jag som svar på ett trevligt mail jag skickade förra veckan. Men jag åker ändå.
2015 La Mancha — liten skörd med lovade kvalitet
I La Mancha anländer druvorna svala till de, ofta stora, vinerierna. Det är en av få europeiska vinregioner som ser fördelarna med att skörda på natten. Nattskörd bevarar druvans känsligaste aromer, motverkar oxidation av musten och får jäsningen att starta långsamt och kontrollerat. På morgonen lägger sig den heta augustisolen över vinraderna igen, men plantornas arbete är över, tills nästa år.
Det har vart ett tufft år för i vintras föll det mindre regn än vanligt. Ett faktum som vinrankorna kände av när de med sina långa rötter sökte efter grundvatten under de heta sommarmånaderna.
— Årets vattenbrist kommer enligt prognoserna leda till en 20-25 procents reduktion i skördevolymen, säger Pascual Ortíz på den lokala vinnäringens intresseorganisation D.O La Mancha. Ortíz är trots allt munter, ”år som dessa leder ofta till större koncentration i vinerna,” säger han.
Vinregionen La Mancha består av provinserna Cuenca, Albacete, Cuidad Real och Toledo.
Chardonnay blev första druvan att skördas
Chardonnay blev den första druvsorten att mogna i år, tidig men senare än väntat. Flera vinodlare jag talar med vittnar om en årgång så varm att vinstockarna "loggade ut" periodvis under juli. På flera håll i Spanien har temperaturerna nått nya höjdrekord, i exempelvis Zaragoza mättes 44.5 grader i skuggan den 7e juli, den högsta temperaturen sedan mätningarna startade år 1951.
— Jag trodde på tidig skörd i år, men redan nu är vi en vecka senare än vanligt, när det blir över 41 grader så somnar plantorna, berättar en odlare vars viner bland annat säljs på Systembolaget. Minnet av sommaren 2003 ligger fortfarande nära till hands (året med 70,000 fler dödsfall än vanligt i Europa på grund utav värmevågen.)
Internationella druvsorter som chardonnay, sauvignon blanc och syrah har på senare år planterats in i La Mancha. Även Rueda-favoriten verdejo har fått en plats i detta paradis för druvor på flykt. Plats finns det, La Mancha är inte bara Spaniens största vinregion, utan hela världens. Den totala vingårdsytan skulle täcka hela Öland med marginal. Svalare delar som Cuenca (i norra la Mancha) har visat sig passa utmärkt för druvsorter från mer marginella klimat, vilket är intressant. Från dessa högre vingårdar är det fullt möjligt att få "svalt" smakande viner i elegant snitt, jag återkommer med exempel i kommande artiklar.
Vingård med traditionella bush vines "en vaso" av airén i typiskt landskap med väderkvarnar
Airén odlas ekologiskt "i smyg"
Airén är enligt många av odlarna jag talat med under denna resa "värdens bästa druvsort." Det är La Manchas mest planterade gröna druva och dess höga skördeuttag i kombination med uthållighet för hetta och torka gör den optimal ut odlarens perspektiv. Som konsument är den inte heller helt dum, dess resistens mot sjukdomar gör att airén ofta odlas ekologiskt, ett faktum som prislappen sällan tar hänsyn till. Vill du som odlare ha en officiell eko-vingård krävs kontroller, och dessa får du ofta betala för per hektar. Då odlare i La Mancha i regel har stora ägor blir det ofta ohållbart dyrt att certifiera.
– Här i La Mancha odlar många ekologiskt i smyg, berättar en vinodlerska i provinsen Albacete. Priset hon får för sina druvor är så lågt att det inte skulle bli lönsamt att spruta ut dyra kemikalier i vingården. Är hennes druvor dåliga? Eller varför annars är de så billiga? Jo, den är helt enkelt en fråga om tillgång och efterfrågan. När efterfrågan är bra, men tillgången enorm, då hålls priserna nere trots bra kvalitet. Jag vet ingen annan region i Spanien där du får så mycket vin för pengarna som i La Mancha.
De första vinerna blir klara till julen
I slutet på november kommer årgångens första viner ut på den nationella marknaden, i Sverige får vi vänta lite längre. Dessa "La Mancha-nouveau" görs ofta på tempranillo och är viner med ung expressiv doft och jiuceig mjuk smak. Perfekta viner till fläskrätter som falukorv med makaroner.