sverige

Sverige

Vinlandet Sverige

Sverige har blivit officiellt erkänt som vinland sedan 1999 och visar en lovande utveckling inom vinodling.

 Med ett fokus på hållbarhet och innovation inom vinproduktionen, har Sverige börjat etablera sig som en intressant vinproducent, särskilt för viner gjorda på druvsorter anpassade till det svenska klimatet. Nedan finner du en lista på 10 stycken intressanta vinproducenter i Sverige som alla borde besöka:

  1. Wannborga, Öland
  2. Gute Vingård, Gotland
  3. Vingården Stora Boråkra, Blekinge
  4. Arilds Vingård, Skåne
  5. Selaöns Vingård, Sörmland
  6. Vingården i Klagshamn, Skåne
  7. Kullabergs Vingård, Skåne
  8. Åhus Vingård, Skåne
  9. Ästad Vingård, Halland
  10. Särtshöga Vingård, Östergötland

Vin i Sverige - en guide om svenska viner

Sverige är känt för att odla druvsorter som Solaris, Rondo och Cabernet Cortis, vilka trivs väl i det svenska klimatet och ger viner av hög kvalitet, från torra vita till röda och roséviner samt friska mousserande viner.

Druvor i Sverige

Solaris är en populär grön druva som ger förstklassiga vita viner. Rondo och Cabernet Cortis är två blå druvor som producerar kvalitativa röda och roséviner. Seyval Blanc och Merzling är andra viktiga druvsorter, kända för att producera friskt mousserande vin.

Terroir och klimat i Sverige

Sveriges unika geologi och klimat bidrar till en omväxlande vinproduktion. Skillnader i berggrund och jordmån mellan olika regioner, som Skånes kalkstensberggrund och Blekinges granit- och gnejsberggrund, ger viner med distinkta karaktärer.

Vad gör vinerna från Sverige speciella?

Svenska viner sticker ut tack vare landets engagemang för hållbarhet och miljövänliga odlingsmetoder. Innovativa druvsorter anpassade till det svalare klimatet och en spännande geologisk mångfald bidrar till unika och kvalitativa viner.

Mat som passar till vinerna från Sverige

Svenska viner, med sin friskhet och rena smakprofil, passar utmärkt till det nordiska köket. De ljusa, friska vita vinerna kompletterar fisk och skaldjur väl, medan de kryddiga röda och rosévinerna är utmärkta till grillat kött och grönsaksrätter.