Laddar annons
Chateau Ste Michelle visar vad Washington State går för
3 Apr, 2024

Chateau Ste Michelle visar vad Washington State går för

I de nordligaste delarna av USA, bortsett från Alaska vill säga, finner vi delstaten Washington längs med Stilla Havskusten. Där har det kända vinhuset Chateau Ste Michelle under flera decennier lett vägen för kvalitetsviner och visat att Washington State är att räkna med.

En master class i Stockholm lyfter fram Washington och Oregon

6 mars 2024, Operaterassen i Stockholm. Två av Sveriges allra främsta vinpersonligheter, Michel Jamais och Madeleine Stenwreth, står framför drygt 50 skribenter, journalister och annat branschfolk för att hålla en Master Class om två för dem speciella regioner. Intresset är så pass stort att det finns en kölista på drygt 30 personer. Solen skiner genom de stora fönsterpartierna när de två vinpersonligheterna tar till orda och börjar prata om dagens tema; Washington State och Oregon. Under drygt två timmars tid visar de med enorm kunskap upp vad regionerna går för, och det är en minst sagt imponerande bredd och prisvärdhet bland vinerna. I rummet bredvid har runt 50 vinhus från Washington State och Oregon samlats för att visa upp att deras viner är att räkna med. Och i fronten för Washington State hittar vi Chateau Ste Michelle.

Provade viner från Chateau Ste Michelle

En pionjär inom Washingtons vinindustri

– Washington är den näst största vinregionen i USA efter Kalifornien, och vi har helt andra förutsättningar och druvor än vad Kalifornien har, berättar Craig Mitchell som arbetar för Chateau Ste Michelle. 

När vi berättar att Chateau Ste Michelle lett vägen för vinproduktion i Washington så är det långt ifrån en överdrift. Ändå sedan 1970-talet har deras viner prisats av diverse experter, och man har även inlett stora samarbeten med erkända europeiska vinhus som Dr. Loosen och Marchesi Antinori. Efter andra världskriget gick Ste Michelle i bräschen för att ändra synen på vinerna från Washington. Man gick ifrån de massproducerade och volymmässigt stora vinerna, till att främst fokusera på kvalitetsviner med noggrant utvalda druvor.

 

Cold-creek.vineyard

Chateau Ste Michelle: en historia om innovation och kvalitet 

– Vi bestämde oss helt enkelt för att gå i en ny riktning och fokusera på europeiska druvor. Vi bytte perspektiv och började inspireras mycket mer av Europa och vinerna som producerades där. 

För att kommunicera att Ste Michelle stod för något helt nytt och att de hade ändrat inriktning kring sina viner, så gjorde de något som knappt någon annan i USA hade tänkt på tidigare. De byggde ett slott och antog namnet Chateau Ste Michelle.

– Det finns ju inte jättemånga slott i Washington sen tidigare, det kan jag lova. Så för oss var det väldigt mycket av ett sätt att visa att vi inspirerade av Europa och att vi gjorde viner i en europeisk stil. 

– När jag kom dit för första gången så var jag tvungen att gå fram till byggnaden för att verkligen se att den var på riktigt. Och det är ett riktigt slott, som liknar väldigt många av slotten vi hittar i Bordeaux, fortsätter Craig Mitchell.

Chateu-ste-michelle

Internationell framgång och erkännande 

Efter att man bytt riktning så lät framgångarna inte vänta på sig. På 1970-talet lyckades man vinna en stor tävling med sitt rieslingvin där man slog flera europeiska representanter. Tack vare succén i tävlingen med riesling så sattes Chateau Ste Michelle på den internationella världskartan, och sedan dess har resan för både vinhuset men även för Washington som delstat pekat i stort sett spikrakt uppåt.

– I dag har vi 12 olika rieslingviner i vårt sortiment, men i dag är faktiskt chardonnay den mest odlade gröna druvan hos oss. Det är dock jämnt mellan riesling och chardonnay. 

I Sverige är i dag Chateau Ste Michelle en av storsäljarna från USA. Såväl deras chardonnayviner som deras cabernet sauvignon-viner är uppskattade bland konsumenterna. Och enligt Craig Mitchell så hör vinhuset även till ett av de mest erkända och uppskattade på den inhemska marknaden, där man verkligen gått i bräschen för Washington State som seriös vinregion.

Col-solare-vineyard

En framtid byggd på tradition och innovation 

– Vår chardonnay är den näst bäst säljande premium-chardonnayvinet i hela landet. För att klassas som premium måste ditt vin kosta över 8,99 dollar. Och chardonnay från USA har blivit världskänt, så det är kul att just vår chardonnay seglat upp och blivit en sådan succé. 

Enligt Craig Mitchell så har Chateau Ste Michelle varit trogna sitt ursprung och ger en ärlig bild av vad Washington som delstat står för i vinväg. 

– Det är en ärlig bild av Washington. Vi är inte Kalifornien och vi har långt ifrån samma druvor som de andra delstaterna. Pinot noir och Zinfandel till exempel lämnar vi till andra delstater att göra. Vi vet vad vi är bra på och vi vet varför våra viner är så uppskattade. Vi har fantastiska förutsättningar att producera bra viner i Washington och det kommer vi alltid hålla fast vid, avslutar Craig Mitchell.

Provade viner från Chateau Ste Michelle