Laddar annons
Catena Zapata – pionjärerna som tagit Argentina till världstoppen
13 Mar, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Catena Zapata – pionjärerna som tagit Argentina till världstoppen

Det finns få människor som betytt lika mycket för en hel vinnation som Nicolás Catena Zapata betytt för Argentina. Allt började med en magkänsla i början på 1990-talet, och i dag driver Catena Zapata på den argentinska vinutvecklingen med framförallt nationaldruvan malbec och jorden den odlas på som viktigaste redskap.

På 1800-talet rådde missväxt och hungersnöd i stora delar av Europa. Jorden var inte bördig, befolkningen gick hungrig och man drömde sig långt bort från misären i Europa. Många svenskar valde att söka lyckan och följa den amerikanska drömmen på andra sidan Atlanten. En stor andel italienare valde också att kliva på båten för en resa över Atlanten. Men till skillnad från svenskarna så var inte destinationen New York och USA, utan i stället Buenos Aires och Argentina. På en av dessa båtar fanns en man som hette Nicola Catena, en italienare som valde att lämna sitt hemland för att söka lyckan i Argentina. Över 100 år senare kan man konstatera att han fann lyckan. Den visade sig finnas i Mendoza vid Andernas fot och i vinrankorna som odlades där.

Tog över när Argentina var i ekonomiska spillror

När Nicola Catenas barnbarn Nicolás Catena Zapata tog över vinhuset på 1970-talet så gjorde han det i ett land som var i ekonomiska spillror. I början på 1980-talet doktorerade han först på Columbia University för att senare flytta till Kalifornien för att gästföreläsa på UC Berkeley. Och det visade sig att Nicolás tid i USA skulle leda till att hela Argentinas vinnäring förändrades i grunden.

– Han började åka runt i världen för att prova viner och insåg att även Argentina borde ha möjlighet att nå dit både fransmännen och amerikanerna hade nått. Och att det måste vara målet för att utveckla Argentinas vinnäring, berättar Ernesto ”Nesti” Bajda som är vinmakare hos Catena Zapata sedan början av 2000-talet.

Laura Catena Zapata Laura Catena. Foto: Pressbild

Med fast beslutsamhet ville Nicolás Catena Zapata sätta argentinska viner på världskartan och göra samma resa som de kaliforniska vinmakarna hade gjort när de skakade om vinindustrin i grunden några årtionden tidigare. Nationaldruvan hette malbec men den användes i princip enbart ihop med andra druvor. I stället var det initialt cabernet sauvignon och en Bordeauxblend som stod i rampljuset. Entusiasmen flödade, vinerna producerades och optimismen var på topp när Nicolás Catena Zapata träffade den ansedda vinmakaren Jacques Lurton från Bordeaux. Nicolás presenterade sina viner och Jacques uttalanden hade nog smickrat de flesta.

– Jacques sa till Nicolás att hans viner var helt fantastiska och påminde om viner från Languedoc. För Nicolás var inte det här ett bra betyg. Han ville inte jämföras med ett varmt område som Languedoc i södra Frankrike. Han ville jämföras med Bordeaux och Bourgogne, och kvalitén på vinerna som producerades från dessa områden. Han insåg att han måste hitta ett svalare område om han skulle få till de önskade vinerna, fortsätter Nesti Bajda.

Nicolás Catena Zapata fick smeknamnet "den galne"

Nicolás reflekterade över det som Lurton hade sagt till honom och bestämde sig för att göra något som ingen annan vinmakare hade gjort dittills. Han skulle klättra uppför Andernas fot och börja odla viner på en höjd som ingen annan odlat tidigare. De andra vinmakarna i området fnyste åt honom och gav honom smeknamnet ”den galne”. Vingården som förvärvades döptes till Adrianna efter sin yngsta dotter.

– Adrianna är än i dag den bästa vingården i Argentina vill jag påstå. Många ifrågasatte om malbec ens kunde mogna på sådan höjd, men det visade sig vara perfekta förutsättningar för druvan, förklarar Nesti.

När de första vinerna gjorda på malbec från vingården Adrianna kom ut på marknaden i mitten av 1990-talet så var resultatet häpnadsväckande. Ett fruktigt men samtidigt fräscht vin med hög syra och otrolig kvalitet hade skapats.

Nesti Bajda Nesti Bajda som är vinmakare på Catena Zapata. Foto: Pressbild

– Nicolás är pionjären av malbec och han är den som satte malbec på världskartan. Men om man ska vara ärlig så var det malbec som hittade oss. Druvan togs hit långt innan oss och den har anpassat sig perfekt efter våra förhållanden. Vi har insett att den representerar vår terroir på ett perfekt sätt. Men Malbec är en process. Vi har bara börjat vår resa och det är fortfarande ett ungt vinområde om man jämför med Bourgogne, men det finns nog få områden i världen som nu utvecklas lika snabbt som Argentina.

"Det Catena Zapata gjorde var att de började forska kring terroir och malbec-druvans potential."

I dag är döttrarna Laura och Adrianna Catena Zapata involverade i vinerna och dess utveckling. Enligt Nesti Bajda är det bra då de hela tiden driver på forskningen om Mendoza och druvan malbec.

– När Laura Catena, Nicolás äldsta dotter, grundade Catena Institute of Wine började vi prata om vin på ett helt nytt sätt och faktiskt bevisa genom vår forskning vad Nicolás ursprungliga magkänsla faktiskt var. Det Catena Zapata gjorde var att de började forska kring terroir och malbec-druvans potential. De ville lära sig mer om hur druvan uttrycker sig och varför den uttrycker sig som den gör. De ville skapa sig sina egna förutsättningar för att ta malbec till den absoluta världstoppen.

Hur tycker du att Catena Zapata förändrats under de 21 år som du jobbat där?

– Enormt mycket. Vad vi aldrig förlorar är målet och ambitionen att förklara hur vår terroir påverkar vinerna. Vårt huvudmål är att försöka visa vår terroir och vad den är kapabel till. Vi vill aldrig vara i någon comfort zone utan vi vill hela tiden framåt.

Hur har Argentina som vinland förändrats under din tid i branschen?

– Samma här, enormt mycket. För 20 år sedan så visste folk knappt att Argentina producerade vin. Nu får vi helt fantastiska recensioner. Det är ett bra jobb av hela vinindustrin. Vi har ett bra sätt att kommunicera ut landets vinhistoria, och vi visar även upp fantastiska kvalitetsviner. Folk är mer medvetna om Argentina och malbec helt enkelt.

Doctor Catena Zapata Foto: Pressbild

Höghöjdsvinerna som Bodega Catena Zapata producerar i dag får ständigt fina omdömen och imponerande betyg. Bilden av malbec-viner som enbart grillviner som är fruktdrivna håller sakta men säkert på att förändras.

– Vi drömmer om att folk ska börja prata om våra viner som de pratar om vinerna i Frankrike. Vi drömmer om att inte ens behöva skriva malbec på etiketten utan att vi gör som i gamla världen där det är regioner och terroir som är i fokus. Malbec har sådana skillnader i dag att du knappt kan jämföra två olika malbec-viner i en blindprovning beroende på var den kommer ifrån. Vi brukar säga att malbec bara är budbäraren för regionen.

"Vi ska alltid vara i den ledande positionen i Argentina"

Även om Catena Zapata fortsatt anses vara det främsta vinhuset i hela Argentina av många experter så är det inget som de själva tänker på. De tänker snarare på framtiden och hur de ska bli bättre på det de gör.

– Vinerna som vi gör i dag kommer ha mycket mer lagringspotential än vad de hade förut. Pressen vi har är att vi alltid ska vara i den ledande positionen i Argentina. Att vara pionjärer och hela tiden leta efter nya saker och vara nyfikna. Framtiden är positiv och det kommer komma nya generationer med samma idéer och drivkraft. Vi kommer aldrig luta oss tillbaka mot vårt namn och vårt förflutna. Vi vill snarare visa hela världen vad vi går för och vad malbec kan göra. Det här är bara början för malbec och Mendoza, avslutar Nesti Bajda.