Laddar annons
19 Nov, 2013
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Aj min Krachertand!

Botrytis cinerea - ädelröta

Hösten är här och för att undvika tristess, mörker och kyla väljer jag att balsamera mig i världens söta droppar. Ni läser mitt första inlägg på Vinbanken och då vill jag skriva om det jag helst dricker så ofta det går men ändå alldeles för lite av, sött vin från Österrike. 

För även om jag absolut avgudar Sauternes, Port, Sherry, Madeira, Tokaji och givetvis de tyska söta är det ändå något särskilt med österrikisk nektar.

 

Litet vinproducerande land med stora, söta viner

Österrike är ett litet vinproducerande land som är mest känt för sina vita viner på druvsorterna riesling och grüner veltliner. I det västra hörnet, gränsandes till Ungern ligger regionen; Burgenland.
Som den varmaste vinregionen i landet har området ett optimalt klimat för de alltmer populära blå druvsorterna men framförallt för produktionen av botrytiserade viner.
Blickandes ut över Neusidlersee blir man ganska uttråkad; lera, sumpmark och vass. Sjön, som är Centraleuropas största, är dock nyckeln i ekvationen till det perfekta klimatet för den finaste ädelrötan - botrytis cinerea. Med tradition och nytänkande produceras här underbara viner.

Vad utmärker de söta vinerna från Österrike?

Generellt bjuder vinerna på en renhet och fräschör som är unik. De bästa exemplen av trockenbeerenauslese penetrerar alla sinnen. Färgen är underbart gul och vinerna har en fin viskositet. Doften är otroligt aromatiskt och bjuder på många dimensioner av tropisk frukt, stenfrukt och mineralitet. Smaken är djup med en hög sötma som omedelbart fräschas upp av en accentuerad syra. Vinet blir därför aldrig kladdigt eller sliskigt.

I våras besökte jag byn Illmitz och en av mina absoluta favoriter; Kracher. Efter att ha provat alla torra viner provade vi igenom hans hänförande söta viner från årgång 2010. Det året gjorde producenten 11 olika viner. Vissa av vinerna läggs på nya franska ekfat och märks ut med namnet "Nouvelle Vague". De som slipper ekfat går under namnet "Zwischen den Seen" som på svenska betyder mellan sjöarna. Alla viner har olika nummer och desto högre nummer ju mer botrytis och sötare vin. Jag föredrar vinerna som inte har legat på fat och som är gjort på druvorna scheurebe och welschriesling. Kracher gör även söta viner på druvsorterna chardonnay, traminer och weissburgunder.

Vi hade turen att få prova äldre årgångar, bland annat från 1998. Det är alltid intressant att prova viner med några år på nacken för att senare kunna bedöma unga viners framtida potential. Jag kanske är enkel i min smak men jag föredrar elegans och spänstighet framför knäck och krydda. På grund av socker och syra, som är världens bästa konserveringsmedel, är de viner som håller sig länge i källaren.

Förutom två korkdefekter av Welschriesling no 7 och för undertecknad en mindre tandskada efter ett glas av TBA Welschriesling Zwischen den Seen no 11 var det ett underbart besök och för alla som har vägarna förbi är det ett måste!

Aj! Men det var värt det!

 

Béatrice-tipsar

Tre andra producenter att ha koll på:
1. Tshida
2. Ernst Triebaumer
3. Wenzel

Sött vin till cigarr:
Dessa fantastiska viner passar inte bara utmärkt till Apfelstrudel och aprikospaj utan är perfekta kompanjoner till cigarrer. Helst kubaner om jag får välja.

1. Varför inte en liten Hoyo de Monterrey Petit Robusto? En stabil kryddig, rund och balanserad cigarr. Röktid ca: 30 minuter.
2. För er som har mer tid: Montecristo Open Regata. Röktid ca: 45-60 minuter.

 

Författare: Béatrice Becher