Legenden berättar om den blott tvåtusen stora armén som försvarade Egers slott mot det osmanska rikets enorma styrka. För att hålla kamplusten och humöret på topp fick krigarna ett överflöd av vin och mat. Turkarna mötte en armé som kom ut med skäggen närmast dränkta i rött vin och snart började ryktet att gå bland angriparna att ungrarna drack vin blandat med tjurblod - och därmed fick övermänskliga krafter. Turkarna gav till slut upp och slottet förblev skyddat.
Tjurblodet från Eger, Egri bikavér, är utan tvekan Ungerns mest välkända röda vin. Namnet tycks ha antagits någon gång under mitten av 1850-talet. Innan turkarnas intåg i Eger var det mer gröna än blå druvor planterade. Turkarna, eller serberna, introducerade rödvinsdruvan kadarka under 1500-talet och den blev en stor favorit i Eger ända fram till slutet av 1800-talet då vinlusen fann sin väg till regionen. Den aromatiska kadarka drabbades extra hårt av lusens angrepp och vid nyplanteringar flyttades tyngdpunkten över på Bordeaux-druvor samt kékfrankos, Ungerns namn på blaufränkisch.
Egri bikavér
Tjurblodet under 1800-talet var en så kallad field blend där de olika druvsorterna växte bredvid varandra i vinmarken, skördades samtidigt och vinifierades tillsammans. Vinerna ska ha varit mörka och kraftfulla i sin karaktär . I takt med bättre teknik och kunnande började vinerna behandlas mer som i Bordeaux där respektive druvsort vinifierades och lagrades separat innan blandningen. Med kommunismens intåg efter andra världskriget förlorar tjurblodet från Eger sin kvalitet, massproduktionen träder in och mer lättodlade druvor gör sitt intåg. Vinerna vattnas ur men är samtidigt den produkt som kommunismen skyltar med utåt och Egri bikavér når stor popularitet bland annat i Sverige under 60- och 70-talet företrädesvis.
Med murens fall blir avsaknaden av kvalitet extra tydligt och arbetet startar tämligen omgående med att försöka organisera Eger. 1997 blir Ungerns första Districtus Hungaricus Controllatus ett faktum och regleringen bygger mycket på den österrikiska vinlagsmotsvarigheten. I en Egri bikavér krävs det att minst tre av de elva traditionella druvorna ingår, medan i en bikavér som tituleras Superior krävs minst fem av dessa, samtidigt som det ställs ytterligare krav i form av begränsade skördeuttag och tid på fat.
Egri bikavér på Systembolaget
Tidigare i höstas gjorde Thummerers Egri Bikavér (2845) för 89 kronor entré på Systembolagets hyllor. Thummerer är ett utmärkt exempel på att Egri bikavér är på god väg att hitta tillbaka till gammal god form. En blend av kékfrankos samt Bordeaux-druvorna merlot och cabernet sauvignon och en liten del blauburger. Den sistnämnda är en korsning av blauer portugieser och blaufränkisch (kékfrankos) och odlas endast i mindre mängder i Ungern och Österrike.
Ganska elegant doft med örtiga toner, mörkare bär och lätt rostad ekton. Behaglig jordig ton. Smaken är balanserad med fin strävhet och drag av plommonskal, matjord, svarta körsbär och en grön ton. Lite toner från ekfaten kompletterar. Viss längd och ren avslutning. Ett riktigt bra vin för 89 kronor och minner en del om merlot-dominerad Bordeaux i stilen. (3)
Är du på resande fot och intresserad av att ta med dig riktigt bra Eger hem så kan det vara värt att söka följande producenter:
St Andrea
Gróf Buttler
Orsolya Pince
Tibor Gál
Imre Kaló
Fotnot. Eger återfinns ca två timmar norr om Budapest och är en region väl värd att besöka, såväl vinmässigt som historiskt.
Skribent: Niklas Jörgensen