Laddar annons
10 Nov, 2013

Madeira - julklappstips

Årets skörd är över sedan ett bra tag. Oftast inleds den i slutet av augusti på Madeira medan de flesta druvor anländer under följande månad. 2013 går inte till historien som en minnesvärd årgång.

Problem med såväl röta som ojämn druvkvalitet innebär att kraven på att selektera mer noggrant stiger. De som satt kvaliteten främst har dock bra viner att se fram emot även om de inte lär nå upp till föregående år, 2012, som våra barnbarn får glädjen att njuta av.

Vid sämre årgångar ökar naturligtvis andelen enklare viner och de flesta buteljeras efter tre år, minimikravet på en Madeira. Av de ädla druvorna såsom sercial, verdelho, bual och malvasia hamnar det mesta i blends av typen 5 och 10 år. Ett fåtal letar sig genom nålsögat som stavas colheita eller vintage. Även i en bra årgång är andelen årgångsviner försvinnande liten. Inte på grund av för få druvor av högsta kvalitet utan kanske mer av ekonomiska orsaker. Att låta inventarierna lagras i 20 år som lagen stipulerar för en vintage är det få som har de finansiella musklerna att klara av. Och även om man nu har det är det sällan ett vintagevin ändå buteljeras efter två decennier på vindsvåningarna där det lagrats i gamla ekfat. Oftast behöver dessa viner än mer tid!

Tack och lov finns numer colheita-viner att tillgå. Dessa ger en indikation av storheten hos en vintage-Madeira. Colheita är ofta en avbruten vintage, första chansen att buteljera en del av vinet redan efter fem års lagring. Oftast buteljerar producenterna någonstans mellan 7 och 15 år där naturligtvis ett vin med längre tid i canteiro* verkligen ger en känsla av det bästa Madeira kan erbjuda.

Madeira av bättre kvalitet har fått ett rejält uppsving de senaste åren och efterfrågan stiger. Allt fler återupptäcker det fantastiska starkvinet och dess unika egenskaper att hantera olika maträtter. Yngre sercial är en utmärkt ledsagare till exempelvis sushi eller tapas, medan den halvtorra verdelho är en klockren ledsagare till svamprätter. Det perfekta ostvinet, åtminstone när det vankas starkare lagrade ostar av typen cheddar, gorgonzola och stilton, är antingen en bättre bual eller malvasia. Dessa fungerar även strålande till chokladdesserter och bual är fantastisk tillsammans med en foie gras.

Det är dags att en gång för alla ta kol på fördomen att Madeira är söt och sliskig. Det är sällan en Madeira, då främst en malvasia som representerar den sötaste stilen, innehåller mer än 130 gram socker per liter. Den torraste, sercial, ligger oftast på 30-40 gram restsocker. Det kan låta mycket om det nu inte vore för syran som är skyhög i vinerna. Den vulkanrika jordmånen samt det faktum att flera druvsorter sällan mognar fullt ut, gör att producenterna har två essentiella komponenter för att skapa ett långlivat vin. Förutom syran och sötman ökar även lagringsförmågan i och med att vinet spritas upp, det vill säga att man avstannar jäsningen vid ett valt tillfälle genom tillsats av 95-procentig neutral vinsprit.

Välj ett vitvinsglas, kyl din Madeira till 12-14 C och våga servera till dina gäster. En sercial som välkomstdrink till småplock, en verdelho till svamptoast, en bual till ostbrickan eller en malvasia till chokladpralinen. Och till dig som gärna öppnar en flaska portvin till julen och nötterna; Madeira kommer fungera än bättre och upplevas fräschare! Här följer några förslag som kan inhandlas på Systembolaget.

Madeira på Systembolaget

Ett fantastiskt vin är Blandy's 1996 Single Harvest Colheita (99270) på druvan bual. För 399 kronor (50 cl-flaska) får du mer än en indikation på storheten i ett vintagevin, detta överträffar vissa av dem till och med. Knäckig och nötig doft med typiska lätt rökiga toner från druvan. Smaken är ren med en balans som är förförande. Nötigheten, en viss jordig känsla, tobak och orientaliska kryddor ovanpå det; det här är det perfekta vinet till nötknäckandet och julcheddarosten. Avslutet är intensivt, långt och fräscht. När du väl öppnat flaskan så förslut väl och det håller i ytterligare ett år. (5)

En bual utan årgångsangivelse men som verkligen levererar är H.M. Borges 5-åriga J.H. Goncalves (8317) för 140 kronor, även detta upphällt i 50 cl-flaska. Husstilen skiljer sig från den förra där Borges är aningen mörkare i sina dofter och smaker. Knäckig och nötig med typiska toner av sockerrörssirap och torkade frukter. Fin balanserad smak mellan syra och sötma. En sak är säker; genomsnittsåldern är bra högre än de angivna fem åren i denna bual! (3)

Från samma ägarhus som Blandy's kommer Cossart Gordon. Deras 5-åriga sercial (7835) för 179 kronor (75 cl-flaska) är den ultimata aptitretaren med sin fräsande höga syra och låga sötma. En svag blommig ton, citrusskal och mandel i en sval stil. Sercial hämtas från Jardim da Serra, på ca 700 meters höjd vilket gör att den potentiella alkoholhalten sällan överstiger 10 procent. Servera aningen svalare, vid 10-12 C i vitvinsglas. (3)

Avslutningsvis får du den 15-åriga Veiga (76175) på druvan malvasia från producenten Henriques & Henriques i Camara de Lobos. För 195 kronor halvflaskan får du en elegant och parfymerad doft med valnötsliknande toner och ett stänk apelsinskal. I och med att det är en blend når den inte samma intensitet som en vintage eller colheita men likväl är det kraft och intensitet i den blommiga malvasian. Det perfekta vinet till starka ostar där den höga syran matchar ostarna och lämnar en behaglig känsla i gommen. (4)

Madeira, ditt givna val till julen. Som julklapp eller för din alldeles egna njutnings skull!

Fotnot. Kakan på bilden ovan är en Bolo de mel, nöt- och honungskaka från Madeira. Bual eller malvasia i glaset och den når oanade höjder.

* Canteiro är benämningen på lagringssättet av de främsta vinerna vilket innebär att de får sin mognadsutveckling på vindsvåningar av olika temperatur beroende på vinets ålder.

 

Skribent: Niklas Jörgensen