Laddar annons
Grönstedts Le National - XO single cru cognac från Borderies
1 Jun, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Grönstedts Le National - XO single cru cognac från Borderies

Varje år sedan 2004, lagom till svenska Nationaldagen, lanserar cognacshuset Grönstedts sin bästa cognac, Le National XO single cru.

Grönstedts Le National är en cognac av XO kvalitet (minst sex år på fat) men också något så ovanlig som en single cru. Det vill säga att druvorna bara kommer från ett av Cognacs sex olika områden, i detta fall är de från Borderies.

Beteckningen XO betyder helt enkelt extra old och enligt appellationen innebär det minst sex år gammal eaux-de-vie.  Även cognacsfaten är noga utvalda för denna utgåva. Lägg till att årets upplaga är en något starkare cognac, 45 procent i stället för 40 procent. Det för att poängtera den rika, intensiva smaken.

Druvorna i 2023 års cognac Le National är destillerade 2012 (för 11 år sedan). Eaux-de-vien lagrades sedan på fat av ek från Limousin.

Recension Grönstedts Le National 2023 (41403), 849 kr för 50 cl.

Färgen glimrar i nyanser av bärnsten i kombination med röda stick. doften är intensiv, tydlig av torkade frukter, körsbär med mjuka fatinslag. Smaken kraftfull och elegant, mycket fruktig av körsbär- , aprikos- kärnig - med drag av mörk choklad, vanilj, kryddor och citrustoner. Cognacen är utan tvekan elegant, finlemmad och frisk i smaken vilket är en stil som lär passa utmärkt under den ljusare årstiden.

Betyg: 4+
Lansering: på Systembolaget 2 juni 2023, 1000 numrerade flaskor

Grönstedts Le National

Kort bakgrund om Grönstedts cognacshus

Grönstedts Cognac är ett av de mest kända cognacshusen i Sverige. Företaget grundades 1846 av Johan Daniel Grönstedt. Det kom under sin tid att bli ett tongivande dryckesimperium.

Grönstedt var vinhandlare, grosshandlare, ordförande i Vinskänkssocieteten i 22 år, kommunpolitiker och riddare av Vasaorden. När han drev köket Stiernan på Österlånggatan i Stockholm skapade han sin egen punsch. Från punsch vidare till cognac och år 1846 när han startar sitt cognachus.

Grönstedts Cognac kom senare (i början av 1950-talet) att hamna under Vin & Sprit AB. Familjen växte med olika kvaliteter. Allt under skicklig navigering av master blender Folke Andersson, som för övrigt kallades för Sveriges cognacsguru. Under Anderssons 36 yrkesverksamma i branschen och med en specialistkompetens som heter duga, och om cognac i synnerhet vann Folke Andersson stor respekt. Under Anderssons ledning utvecklas Grönstedst till ett cognachus i absoluta toppskiktet. Huset (och Folke Andersson) vann otaliga internationella priser och utmärkelser.

OM GRÖNSTEDTS COGNAC PÅ VINBANKEN