Laddar annons
Akvavit drink | Gondolen Rød Dansk med Aalborg Taffel Akvavit
27 Jul, 2016
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Akvavit drink | Gondolen Rød Dansk med Aalborg Taffel Akvavit

AKVAVIT. Att Gondolen är Stockholms Värdshus, på höjden, råder ingen tvekan om. I cocktailbaren bjuder bartender Lars Ljungberg på en akvavit- drink med passande namn, Rød Dansk.

Aalborg Taffel akvavit är kanske Danmarks äldsta akvavit. År 1846 skapade Isidor Henius den som i dag är vårt grannlands mest sålda akvavit och kanske den med den mest kända etiketten, den som är röd och vit och rätt och slätt brukar refereras till som ”Röd Aalborg”.

För alla som älskar sin nubbe precis som den är rakt upp och ner, är kommande förslag på drink, möjligen, som att svära i kyrkan. Men häng kvar så förstår ni varför längre ned i texten plus att Vinbanken vill tipsa om andra sätt och möjligheter att använda midsommarnubben på.

Ljungberg som arbetat fem år på Gondolen och dessförinnan i Sälen som på några andra ställen vet vad som gäller i baren som ligger 11 våningar upp, precis vid Stockholms Sluss, med huvudstadens utan konkurrens vackraste utsikt. "Vi har en stor grupp stammisar här och jag tror att Gondolen är "den baren" man går till för en första date".

Lars Ljungberg är bartender i Gondolens cocktailbar

Är Gondolen för singlar

Gondolens bargäster är en härlig mix av kvinnor och män, unga och äldre, stockholmare och framförallt, turister. Besökarna är från utlandet men också bofasta som turistar i Sverige.

"Absolut kan och ska man, komma hit som single" svarar Ljungberg och fortsätter, - Vi är fem personer som arbetar här och öppettiderna är mellan 16-01, alla dagar i veckan och jag tror att de flesta kommer hit för en  drinkupplevelse. Gondolen bar är en cocktailbar.

Vilken drink går bäst i baren

"Du kanske inte tror mig men en av dem är snart en egen klassiker, Gondolen Rød Dansk som vi gör av Aalborg Taffel akvavit".

Andra populära drinkar är Old fashioned, Manhattan eller Strawberry daiquiri. Den senare är Gondolens signum, skapad på sitt sätt med färska jordgubbar (ej i dag) av en av Gondolens bartenders, och som funnits 18 år på listan. Gondolen gör ungefär 12 000 Strawberry daiquiris om året!

Gondolen har haft öppet sedan 1996 efter att lokalerna genomgått en stor renovering. Att det pågår byggprojekt på tröskeln till Gondolen idag med den stora ombyggnaden av Slussen menar Ljungberg varken stör eller inverkar på gästtillströmningen.

"Jag njuter av utsikten varje dag, fastän jag varit här i fem år och nu med det stora Slussenbygget ser vi dagliga förändringar. Det är verkligen mycket spännande att följa. Och gästerna hittar hit ändå. Entreprenören eller om det är Stockholms stad, har verkligen sett till att vi och andra företag i närheten ska drabbas så lite som möjligt".

Varför ska man göra drink av Aalborg Taffel akvavit

Gondolen serverar en hel del akvavit till maten som serveras i restaurangen. Och självklart, den höga alkoholhalten och distinkta kumminkaraktär passar mycket bra till inlagd sill, lagrad ost, köttbullar och skaldjur. Ljungberg berättar att i baren äter gästerna oftast något litet eller lättare, en del vill bara prova "något typiskt svenskt" så svar ja, det fanns en efterfrågan på en akvavit drink.

Vi säljer en hel del olika akvavitdrinkar, utöver Rød Dansk. Akvavitdrinkarna verkar ha fått namn om sig, de är spännande och kan man säga, innovativa.

- Det gillar gästerna, säger Ljungberg som lägger till att akvaviterna har en helt egen karaktär och de är långt ifrån några replikor (eget tillägg: jämför gin och vodka). För en bartender ligger utmaningen med akvavitdrinken att få till den perfekta balansen.

-Och som alla som druckit nubbe vet kommer först en skön, hyfsat neutral, smak i munnen och så händer ingenting för att sedan, kaboom...enormt många smakupplevelser exploderar i eftersmaken. Det är häftigt att hitta ingredienser och styrkor som både lyfter men inte heller tar död på en enda av alla smakdelar, säger Ljungberg nöjt.

Doft och smak av Aalborg Taffel Akvavit

Kummin med inslag av citrus. Eldig smak med stark kumminton, inslag av dill, apelsin och liten sötma.

Hur gör man en Gondolen Rød Dansk

Blanda din drink i ett smalt, rent glaskärl om du inte har barutrustning.

Placera en filter, en servett, över glastillbringaren. Lägg en sockerbit på mitten. Droppa Peychaud Bitter över biten till den löses upp.
Rör ner en sked sodavatten, blanda. Häll på Aalborg Taffel akvavit, blanda noga och kraftigt. Fyll på med is, rör runt.

Ta fram de väl kylda glasen (ska vara immiga). Fyll upp med is. Häll över drinken, genom en sil-du vill inte få med isen från tillbringaren- till serveringsglaset. Vrid citronzesten över glaset, gnid kanten av glaset och toppa sedan drinken med zesten. Klart!

 

Recept | Gondolen Rød Dansk

Servera i ett stockholmsglas

5 cl Aalborg Taffel Akvavit
Sockerbit
Peychaud Bitter
Is, rikligt
En barsked (tesked ungefär) sodavatten
Citronzest

Vinbankens recension

  • Omdöme: supergod och stark. Fräsch, med örtig smak och tydlig Aalborg Taffelkaraktär

  • Passar till: före maten eller efter, som en sängfösare

  • Svårighetsgrad: 2 (handlar mest om att ha alla delar till drinken)

  • Betyg: 5

Huvudbild: I den fina sommarkvällen värmdes glaset upp snabbt-det immiga utseendet på glaset försvinner lika snabbt. I horisonten, Stockholms Stadshus.