GAZPACHO. Receptet härstammar från Spanien, närmare bestämt från Andalucien och förmodligen var den kalla soppan, som är mixad av grönsaker, vit i färgen då den bands samman av bland annat mjölk. Röda tomater och olivolja är idag, de vanligaste ingredienserna.
Laga soppen på ett nytt sätt med gula tomater och gott till smakar ett rosévin som inte är alltför sött. Välj örtiga smaker i vinet framför tydligt söta bärtoner.
Vinet
Allegro Organic Rosato (73395), Nordic Sea Winery, Italien, 79 kr. EKO.
Druvor: Negroamaro, malvasia nera
Smak: Torr, lätt/medelfylligt rosévin med en frisk, lätt bärig och rödfruktig smak av tranbär och grapefrukt. Trevlig längd.
Omdöme: Rosévin-mitt-i-prick -fFrisk, smakrik ändå sommarlätt och med en nypa sötma gör smaken till vinet som alla kan gilla.
Betyg 4 av 5+
Passar också till:
Ett riktigt bra rosévin till snacks av grönsaker med örtdipp, till grillade laxburgare eller fläskkött. Användbar!
Recept | Gaspacho på gula tomater | 4 portioner
Tid: cirka 20 minuter
1 kg gula tomater
2 gula chilifrukter, urkärnade
1 gurka, skalad
1 gul paprika
1 schalottenlök, skalad och skivad
2 vitlöksklyftor
3 msk vitvinsvinäger
1 dl olivolja
salt och svartpepparÖrtkrutonger
2 skivor surdegsbröd
1 msk olivolja
1 kvist persilja, finhackad
1 kvist basilika, finhackad
1 röd chilifrukt, strimlad
salt
Gör så här
- Sätt ugnen på 200 grader.
- Plocka brödet i småbitar. vänd dem i olja, örter, salt och peppar. Torka i ugn cirka 15 minuter.
- Mixa alla ingredienser till gazpachon. Smaka av med salt, peppar och vinäger.
- Servera soppan kall med krutonger. Garnera med basilika och krutonger.
Huvudbild: courtesy bonappetit.com. Här har man även avocado i recpetet, plus att de inte mixat soppan så hårt för att behålla bitar, framför krämig konsistens.