29 Jul, 2016

Chardonnayvin är från Chablis| Vinköplistan #30

CHABLIS. De vita vinerna från distrikt Chablis görs i stort sett uteslutande av druvan chardonnay. Något av det festligaste restaurangfolk kan höra nu och då är gästen som beställer ett glas chablis, samtidigt som man lägger till att man är urless på chardonnayvin. Häpp!

Varför jag berättar detta, självklart vill vi på Vinbanken inte att våra läsare ska gå på den minan.

Utmärkande för vinerna från Chablis är en ofta, distinkt påtaglig fruktsyra. Anledningen är distriktets nordliga läge vilket innebär färre soltimmar (om årgången inte är extraordinär) för odlingarna, som i sin tur leder till vin med frisk, spänstig fruktsyra. Många gånger hittar provare även smak av mineral liknande en flintig karaktär, vilket kommer av jordmånen som innehåller en hel del fossila lämningar i lerjord som är Kimmeridge.

Chardonnaydruvan odlas över hela världen och kommer i många olika tappningar vilket också kan vara värt att notera. Som Mauro Chardonnay, som är ett exempel av sorten när odlingsklimatet är varmare. Det ger vin vars smak har fokus på fruktig generositet och som här för Mauro med ett avtryck av vinmakaren, en täthet av bland annat vanilj. För fler förslag på chardonnayvin, se vår senaste Topp 10 -vinlista av chardonnayvin.

Två röda viner från Spanien är veckans tips för alla "redwine-lovers". Cheers och trevlig helg!

Vitt vin - upp till 90 kr

1. Mauro Chardonnay 2015 (32008), Nordic Sea Winery, Apulien Italien, 79 kr

Druvor: Chardonnay
Smaken är torr, medelfyllig med smak av gul frukt som melon, mogen apelsin, gula äpplen och inslag av vanilj. Riktigt bra val i den låga prisklassen som ni kan använda till ett glas vin på verandan, till en ostbricka, grillad abborre med smörstekta sommarkantareller eller bara en enkel pastarätt.

Passar till

Vinets gulfruktiga smak med den lilla fetman passar utmärkt till krämiga maträtter. Prova till skaldjursrisotto eller servera till abborre med smörstekta sommarkantareller och färskpotatis.

Vitt vin - upp till 170 kr

2. Chablis Domaine Thierry Mothe 2014 5564), Chablis Frankrike, 139 kr

Druvor: Chardonnay
Smak: Torr, medelfyllig och frisk av citrus, päron och äppelsmak. Bra längd, balanserad fruktsyra och en knivsudd mineral.
Omdöme: Frisk, stram och läcker chablis väl värd sitt pris.

Passar till

Modellvin till "snygga" fisk och skaldjursrätter vilka har fokus på en balanserad, syrlig smak. Vinkokta musslor är en av många, härliga sommarrätter!

Rött vin - upp till 90 kr

3. Eco Rojo 2015 (2521), Hacienda La Serrata, Alicante Spanien, 69 kr

Druvor:
Smak: Lätt/medelfyllig. Bärig ton med viss sötma och smak av örter.
Omdöme: Trevlig, enklare husvinsstil.
+

Passar till

Okomplicerat husvin. Varför inte till tacos?

Rött vin - upp till 170 kr

4. Coto de Imaz Reserva 2011 (2659), El Coto de Rioja, Rioja Spanien, 105 kr

Druvor:
Smak:  Medel/fyllig. Fruktig av blå och röd frukt, tydliga fatinslag och med drag av en utvecklad vinstil med fikon och russin.
Omdöme: En traditionell Rioja, med en dos vanilj och torkad frukt i paletten.
-

Passar till

Gryta eller varför inte pulled pork. Eller, bästa grytan på högrev och fläsk.
Fler vintips: Tidigare vinköplistor

Vinköplistan

Fyra nya vinförslag/vecka. Två vita respektive två röda viner i olika prisklass. Fredagsvinet kostar upp till 90 kr och lördag- eller kalla det festvinet håller högre klass och kan kosta 170 kronor. Bra viner, goda tips i kombination med matförslag för dig när du står rådvill på Systembolaget!
Foto, Courtesy to: parisluxurytours.com