Laddar annons
9 Jun, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Antico Gregori, toppen på Vernaccia

Många olika regioner i Italien har sin egen Vernacchia som inte är den andra lik. Mest berömd utanför hemorten är det vita vinet Vernacchia di San Gimignano från den berömda turiststaden i Toscana, med sina bevarade höga stentorn. Mest intressant är i decennier fatlagrade fantastiska viner på Vernaccia di Oristano från Sardiniens västkust.

Det finns spaltkilometer där man beskriver druvsorten Vernaccia. Problemet är bara att det inte är någon specifik druvsort. Ordet Vernacchia kommer av romarnas beteckning på ”lokal druva”. Alla de olika vernacciadruvorna är gamla och lokala, men vanligtvis helt olika. De har ingen släktskap alls. ”Den lokala druvan” från San Gimignano var Italiens första DOC. Dess berömmelse kommer delvis av historisk tyngd och delvis av att staden är en formidabel turistmagnet med horder av besökare varje dag. Ofta är vinet ungt, enkelt och tunt utan större distinktion, även om det numera också finns några mer seriösa Vernaccia di San Gimignano.

I Marche finns Vernaccia (den lokala druvan) di Serrapetrona. En helt annan druva som används till både söta och mousserande viner. Uppe i Alto Adidge/Südtirol finns Vernatsch en blå druva som antagligen fått sitt namn på samma sätt med lite tysk språklig inblandning. De är inga riktiga höjdarviner utan mer av historiskt och lokalt intresse.

På Sardinien finns däremot den riktigt intressanta Vernaccia di Oristano. Den odlas på sandiga låga områden närmast västkusten nordväst om staden Oristano. På denna gamla lokala druva görs med lång tradition ett vin av betydande dimensioner och med en helt unik karaktär. Man skördar sent, druvorna får i viss utsträckning torka på vinstocken och det vita vinet lagras sedan på fat med flor som man gör med Sherry. Vernaccia di Oristano är ett naturligt lättvin utan sprittillsats. Man tar sig tid att lagra vinet länge på ekfat och under lagringen växer alkoholhalten. Det är torrt på Sardinien och i torra vinkällare kan inte alkoholen dunsta, medan däremot gör vattnet det.

Det främsta vinhuset för Vernaccia di Oristano är Contini i Cabras. De gör tre unika viner. Den enklaste fatlagras drygt tio år och kan köpas för ca 10 euro per hela. Contini tycker den främst skall användas som aperitif eller till efterrätter. Den är helt torr och smakar lite sherryliknande och har i övrigt en mycket komplex helt egen intressant smak. Alkohol ca 15%. Contini gör också en Riserva. För närvarande är den av årgång 1988 och kostar 11 euro för 50cl. Unikt stort vin med stor mognad. Skulle Du vid ett besök på Sardinien komma förbi Oristano bör Du göra en detour till Contini och passa på att prova dessa unika viner.

Världens mäktigaste och mest storslagna Venaccia är Continis Antico Gregori. Det kommer från en solera som startade för nästan hundra år sedan. Några droppar i flaskan är därför närmare hundra år gamla och den genomsnittliga åldern är ca 30-40 år. Den långa fatlagringen gör att alkoholhalten nu stigit till över 18%. Vinet har fått en rätt mörk färg och en otroligt komplex, storslagen, smak med inslag av gammal sherry. Det är ett helt unikt vin från de allra yppersta grundvinerna, som blandas in i Soleran succesivt över åren. Produktionen är bara ca 1000 flaskor per år. Detta världsunika rara vin kostar ändå bara ca 20 euro per halvflaska.

Contini tycker man skall dricka deras viner i stora vinglas med rejäl midja. För Antico tycker man att vinet skall slås upp i glasen ca en halvtimme före konsumtion, ”för att det skall få luft”. Antico Gregori är utan konkurrens den främsta Vernaccia jag provat av någon sort.