Laddar annons
6 Jun, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med modern stor Rioja

Nya denna vecka är bl.a. en mogen rik rioja med både ursprung och modern spänst.

Rioja är ett distrikt där många av oss hittade de första stora vinerna till rimliga priser med mognad och utveckling redan när det säljs. Den gamla spanska idén var att lagringen sköttes av vinhusen. Man lanserade även större viner när de var tänkta att konsumeras ofta med mer än tio års lagring. Med dagens moderna smak har många upplevt att de gammaldags riojavinerna är alltför mjuka utvecklade och lite ospänstiga. Vissa riojahus har numera fogat en spänstig lätt fruktig stil med viss slutskärpa till de gamla rika mogna komplexa innehållet från förr. Baron de Ley Reserva, 2007 är lite av det bästa hos de gamla och det nya kombinerat i samma vin med en spänstig och läcker fin slutton. Röttorps Bästa tycker det är en ovanligt fyndig stor utvecklad Rioja idag till mycket bra pris, 105 kronor.

När nu sommaren, med sina bakslag, ändå kommer är Leth Duett Risling/Grüner Veltliner, 2011 en  lättsam frisk och rätt innehållsrik mycket användbart vitt torrt sommarvin. Kan med fördel användas som drink och aperitif helt utan mat. Fungerar också bra till lättare sommarrätter, fiskar och skaldjur, när det skall vara lite opretentiöst. Fyndigt bra för 69 kronor.

Nu i fredags kom bland de lite mer exklusiva nyheterna ett klassiskt stort halvtorrt vin från en av världens bästa vingårdar för vintypen. Wehlener Sonnenuhr Riesling Spätlese, 2010 från Dr Loosen och Mosel. Just detta vin har nu i snart 20 år varit ett av årets stora halvtorra viner. Det kostar 199 kronor vilket är mycket prisvärt för denna delikatess i det halvtorra landskapet. Försvinner sannolikt fort på bolaget och måste köpas snabbt. Kan sedan gärna lagras många år, men är också i sitt unga skede ljuvligt redan nu.

 

Bland söta starkviner ligger portvinerna Röttorps Bästa mycket nära hjärtat. Det finns några andra klassiska söta starkviner som är intressanta. En av dem är Marsala från Sicilien. Vinet har funnits länge och var förr en viktigt bas för apotekens framställning av hostmediciner. Det dyker upp och ger sin smak åt karamellerna ”kungen av Danmark”. Marsalavin har ett helt eget tillverkningsförfarande baserat på vita basviner och långlagring på stora träliggare i särskilt utformade källare i sydöstra delen av staden Marsala. Det är i sina bra versioner ett trevligt sött efterrättsvin till många rätter som annars känns lite märklig för vin. Går även bra att dricka till tårta. En rätt billig och alldeles utomordentlig välbalanserad Marsala är Vecchioflorio, 2007  för 99 kronor per hela.

 

En annan riktigt intressant nyhet första juni är det rätt distingerade rosébubblet Torres Santa Digna Estelado Rosé för 89 kronor. Det är gjort på den utåldriga paisdruvan som togs till Sydamerika för att i begynnelsen göra nattvardsvin i den nya världen. Denna tåliga och lättodlade druva gör normalt inga märkvärdiga viner. Gamla stockar, modern teknik och stor omsorg och vårdande av gamla vingårdar har gett denna märkliga mousserande rosé med betydande kvaliteter och karaktär.

 

Veckans nya vita lyxvin på Röttorps Bästa är denna vecka den hyggligt mogna storslagna vita Bourgognen Meursault Sous la Velle, 2008 från vinhuset Jobard. Rikt och mäktigt med kraft och bra balans, härligt redan nu. Röttorps Bästa tycker det har den tyngd och allt annat som gör en stor vit bourgogne till det bästa vinet för smakrika fiskrätter med mäktiga såser. Finns bara i liten upplaga.

 

Röttorps Bästa lanserar denna vecka ett vin från Dourodalen som det härliga lagringsvinet i måttlig prisklass. Dourodalen i norra Portugal har ett fantastiskt terroir att odla klassiska portugisiska druvsorter till en mäktig kombination av fruktkoncentration och komplext innehåll i övrigt med stor struktur, i detta karga hårda klimat med magnifikt natursköna branter. Länge har det används främst för att göra Portviner, världens främsta starkvin. Under det senaste decenniet har man också tagit fram ett stort antal fantastiska lättviner på de klassiska portvinsdruvorna, främst Touriga National och Touriga Franca. De vinner avsevärt på att lagras och mogna ut till ännu större komplexitet och ett lite mjukare och generösare slut. Duorum, 2010 för bara 99 kronor är ett lagringsvin som redan idag är fyndigt bra och som växer i minst fem år till. Finns bara i ett fåtal butiker, men kan på två dagar beställas i alla.