Laddar annons
13 Jun, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röttorps Bästa med stor Douro

Nya denna vecka är bl.a. stort rött Dourovin och härlig Alsaceriesling i rimligt prisläge.

I Dourodalen görs numera utöver portvinerna en rad moderna stora röda middagsviner. Ett aktuellt sådant är Quinta do Vallado Sousão, 2008 för 259 kronor. Ett ungt stort vin med den typiska saftighet som viner härifrån får samtidigt som det har en stor struktur. Mycket goda utvecklingsmöjligheter vid fortsatt lagring. Stor ackompanjatör till den verkligt fina middagen på smakrikt vilt.

Nu finns det åter en riktigt bra Alsaceriesling för måttliga 119 kronor från rieslingmästaren Trimbach. Deras basriesling i årgång 2009 är en riktigt bra klassisk Alsaceriesling och Röttorps Bästa tycker den är bättre nu än på många år. Ren snygg och tydlig.

Som sött vin av sauternestyp rekommenderar Röttorps Bästa denna vecka ”fusksauternen” Château du Juge, 2007 på halvflaska för 75 kronor. Friskt och tätt med bra klangfärg, lite tropisk frukt och hygglig koncentration och längd. Som en bra Sauternes, men får inte använda namnet därför att druvorna är odlade på andra sidan av floden.

De Saint Gall Premier Cru Extra Brut Bl de Bl för 289 kronor är en riktigt bra stilfull champagne med något lägre dozage än vanligt. Det gör den något torrare och gör att den passar utmärkt till skaldjur inklusive ostron. Kommer från ett toppkooperativ där alla medlemmar har högt klassade vingårdar. De säljer också mycket till de stora berömda champagnehusen. Deras egna champagner är utmärkta.

Veckans röda lyxvin på Röttorps Bästa är Torres Mas La Plana Cabernet Sauvignon, 2006 för 369 kronor. Berömt vin ända sedan början av 1970talet då det i en fransk vinolympiad vann över bl.a. Latour. Kallades då ”Black Label” men har numera namn efter sin vingård i Pac de Penedes. 2006:an har redan stor komplexitet med viss mognad och bra läckert långt slut. Bra årgång med stor framtid och kan gärna lagras ett decennium till.

Bland de röda premiumboxarna har den senaste årgången av Penfolds Rawson's Retreat Shiraz/Cab, 2011 tagit i sig upp bland de bästa. Riktigt just och bra vin med korrekta långa toner och balans. Det mesta är rätt hos denna klassiska aussiblend i måttligt tät stil för 259 kronor per 3l.

För källaren rekommenderar Röttorps Bästa denna vecka Dom Santa Duc Tradition, 2008 är en storslagen ung och ännu outvecklad Gigondas med magnifik potential. Ett toppvin att spara i källaren upp till ett decennium för måttliga 199 kronor. Finns i Beställningssortimentet och Du kan beställa den till Din egen butik på nätet.