Laddar annons
2 Jun, 2012
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Härlig mousserande rosé på omodern druva

När Amerika upptäcktes av européerna och de började skapas bosättningar där, saknade man vin för transubstansieringen. Under nattvarden bjuder prästen en klunk av Jesu blod. Ursprunget för detta är ett vin som genom transubstansieringen förvandlats till Jesu blod. Utan vin ingen riktigt nattvard. Därför odlade och spred kyrkan den lättodlade druvan pais. Nu har Torres i Chile gjort en modern riktigt bra fräsch och substansiell mousserande rosé på pais. Den har just nått Systembolaget.

Druvsorten pais valdes inte för den delikata komplexa smaken det kunde ge vinet. Det skulle ju ändå genomgå transubstansieringen och därmed inte längre vara vin. Istället var det viktigaste att det gick att odla under ofta besvärliga omständigheter, torka, hetta var ett stort problem och bevattning svårt att ordna. Druvan man odlade heter i Nordamerika Mission, efter missionsstationerna. I Sydamerika heter den Pais. Den kom under lång tid att dominera produktionen av enklare viner. I Chile och Argentina är den fortfarande mycket spridd för produktion av de allra enklaste vinerna. Den tappar ständigt mark och odlingsarealen krymper. Den ger i normala odlingar hyggligt stor skörd av rätt ljusa druvor. Av dem görs ett nästan roséfärgat rödvin med ofta tunn och omärkvärdig smak.

Jag har provat några paisviner av enkelt slag och det är inget att stå efter. Med moderna mått mätt så är de helt onödiga viner. För transubstansieringen finns det ju en lång tradition som visar att pais fungerar väl, av hygieniska skäl är det ändå bättre med starkviner.

Under de senaste tio åren har man börjat, först som närmast en museal verksamhet, ta till vara och skydda några gamla vingårdar med pais, särskilt i Chile. I sin jakt på intressanta terroir har vinfirman De Martino långt ner i söder hittat en rad intressanta gamla chilenska vingårdar odlade utan bevattning. Med modern odling av gamla stockar, låg avkastning och försiktig hantering gör de riktigt intressanta viner även på Chiles gamla urdruva pais från några speciella vingårdar. De är dyra viner för affinados.

Även Torres har engagerat sig i att göra ut moderna bra viner av pais. Här kom på Systemet ett rimligt prissatt riktigt begripligt paisvin den 1:a juni. Torres Santa Digna Estelado Rosé, 89 kronor, (99178) ett märkligt och i min smak riktigt bra mousserande friskt och intressant rosévin med liten greppig beska i slutet, Den sitter bra till sommarmaten helt utan karamelltoner eller annat rosétjafs. En fantastisk historia och en fräsch nutid i samma flaska. Prova sommarens allra mest ovanliga rosé och den förvandlar kanske dina perspektiv på rosé en del. De gjorde den för mig.