Aperitif innan maten är en bra start
APERITIF. Äntligen är det dags, bordet är dukat och ljusen tända. Fördrinken, aperitifen, är vald och glasen på kylning. Nu är det bara gästerna som fattas.
Aperitif innan maten. Något förvånande är hur sällsynt den väl valda aperitifen ändå är. Med det sagt är det inte fel att bjuda på ett glas torrt vitt vin eller bubbel som fördrink. Men ändå - inget kan slå den blandade fördrinken, en aperitif.
Aperitif innan maten
Till fest passar en arbetad fördrink extra bra. Få kan motstå synen av gnistrande, vackra glas, gärna på hög fot där man skymtar en oliv, ett myntablad eller zest av apelsin. Vackra färger och en läcker presentation. Lägg till att aperitifen är lika snygg med eller utan alkohol, ingen kan egentligen se någon skillnad.
För att inte tala om hur bra maten kommer smaka efter en väl vald aperitif. Hemligheten bakom receptet är en lagom dos alkohol, beska eller frisk syra. Smaklökarna väcks och sinnena skärps. Precis så ska en aperitif smaka - kittlande utom vett och sans.
Bästa recepten för en aperitif
Att fruktsyran ska vara hög är av en anledningarna till varför aptiten ökar. Den uppstramande munkänslan kommer som ett brev på posten när drycken innehåller mycket fruktsyra. Då ökar salivproduktionen i gommen. Den i sin tur påverkar, och till och med retar, magen lite extra. Man blir helt enkelt sugen på mat. Och i det kittlande läget kommer maten alltid smaka mer och bättre.
Därför är det inte konstigt att champagne eller knastertorra vitviner står så högt i kurs bland världens mest populära fördrinkar. När det ska vara enkelt och gå fort med serveringen, att blanda en aperitif tar lite mer tid i anspråk.
Det är syran som ger den uppiggande sensationen i munnen och som ger en föraning om den kommande måltidens smakliga stordåd. Mums!
Varifrån kommer ordet aperitif
Aperitif kommer från latinets aperire, som betyder att öppna. I Sverige var aperitifen som met populär under vermouthens glansdagar som varade fram till slutet av 1950-talet.
Men med det sagt finns kulturella skillnader och många, framförallt vinländer, har fortfarande en starkare, ofta vinbaserad alkoholdryck som bjuds före maten. Vem har inte smakat mjölkfärgad ouzo i Grekland eller en pastis i Frankrike. Båda är spritdrycker som kan blandas med vatten.
Amuse bouche - aptitretare till fördrinken
Amuse bouche är översatt från franskans en slags ’gommens underhållare’. Snittar eller tilltugg som serveras tillsammans med aperitifen.
Men se upp, för mig är de små, läckra och utsökt precisa amuse bouche inte desamma som större och mer rustika snittarna. Oavsett hur drinktilltuggen serveras, från fat eller separat på tallrik i mindre sällskap, kan drinktilltugg vanligtvis ätas med handen.
I Italien betyder aperitivo detsamma som att ses för något gott i glaset tillsammans med något litet att äta, antipasto.
Vad karakteriserar en aperitif
1) En aperitif är alltid torr, ofta med hög fruktsyra i kombination med bittra smakinslag av örter.
2) Alkoholhalten är inte lika hög i en aperitifen som i en cocktail eller drink. Under 30 volymprocent alkohol är vanligt. Känt fakturm är att om alkoholhalten ökar desto mindre sug, och aptit.
Aperitifens historia
Att blanda örter med vin är en tradition sedan medeltiden. Anledningarna till kryddningarna var dels för att dölja smaken av ett povert basvin. Men också av medicinska skäl då örter och kryddor tidigt användes för att bota och lindra sjukdomar.
År 1796 skapade Antonio Carpano i Italien en söt vermouth. Bara några år senare släppte Joseph Noilly i Frankrike världens första, torra vermouth.
APERITIF
Aperitifen är internationell. Sätten på vilken fördrinken serveras är desamma över världen. En aperitif smakar som bäst när serverad i väl kylda (frysta) glas. Crackers, chips, ostkuber eller oliver är klassiska tillbehör.
DIGESTIF
En digestif ska hjälpa till med matsmältningen. En annan skillnad till aperitifen är att en digestif alltid dricks ren, aldrig är blandad eller utspädd till lägre alkoholhalt.
Förslag på aperitif innan maten, färdigblandad och klar
Amaro Tocca Liquore (35302)
Toso SPA, Lange Italien, 179 kr för 500 ml.
Säljs: 137 butiker av 447.
Alkohol: 30%
Stram örtig och söt av torkade frukter, besk och bitter, distinkt tydlig och stram. Balanserad.
Omdöme: Härlig och fräck för alla som gillar attityd, sötma i kombination med stramhet.
Färdigblandad, serveras gärna kyld.
Betyg: 4
HUVUDBILD: Toso SPA