Laddar annons
Årets bästa vin 2021 - här är listan
27 Dec, 2021
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Årets bästa vin 2021 - här är listan

Systembolaget presenterar över 2 100 nya drycker varje år. Av dessa lanseras en stor del i tillfälligt sortiment. På Vinbanken recenserar vi dessa viner och ger dem omdömen baserat på flera faktorer. Nu har vi sammanställts samtliga recensioner och vi kan utse "Årets bästa vin 2021".

Flera gånger per år lanserar Systembolaget nya viner i tillfälligt sortiment. Vi på Vinbanken recenserar dessa viner och betygsätter dem baserat på flera faktorer. På ett år är det tusentals viner som når tillfälligt sortiment-hyllorna och recenseras av oss. Vissa släpps i väldigt begränsad upplaga och det är få som får tag på dem, medan andra är enklare att få händerna på. Nu har vi sammanställt samtliga recensioner under året och vi kan utse ”Årets bästa vin 2021”.

Vår recensent Christian Stojkovic betygsätter varje vecka vinerna som lanseras. I den så kallade tabellen som man alltid hittar i recensionerna så finns även info gällande hur länge det är lämpligt att lagra vinerna, vilken typ av mat de passar till, hur prisvärda de är och hur bra de är totalt sett.

Här nedan presenteras de viner som fått bäst omdöme och även det som blivit utsett till "Årets bästa vin 2021".

Årets bästa vin:

1. Corton-Charlemagne Grand Cru Louis Jadot, Maison Louis Jadot/Domaine des Héritiers

År: 2018
Ursprung: Corton-Charlemagne
Pris: 1795 kronor
Betyg: 19.5 (1-20)
Lanserades: 25 maj 2021
Antal flaskor i Sverige: 18
Finns kvar på Systembolaget: Nej

Christian Stojkovic: Ung, stor, fokuserad frisk frukt med vita päron, vita persikor, blommor, kalk, och elegant balanserade nya fat. Djup, rik och generös frukt med 100 procentig balans, klingande ren syra, som följs av en lång, fokuserad eftersmak med, lime, vita persikor, våta stenar, grapefrukt, elegant sälta, mineraler och perfekt avvägda nya fat. Mycket pengar men i utbyte får man ett monument. WOW!

 

2. Sassicaia

År: 2018
Ursprung: Toscana, Bolgheri
Pris 1749 kronor
Omdöme: 19,5 poäng
Lanserades: 10 december
Antal flaskor: 900
Finns kvar på Systembolaget: Nej

Christian Stojkovic: Mörk varmt mogen frukt med svarta vinbär, björnbär, cassis, vildhallon, eukalyptus, lavendel, enbär och eleganta fat. Lång, eftersmak med choklad, kaffe, lakrits, härlig balans och tydliga men diskreta fat. Inte den mest koncentrerade Sassicaian men möjligen den mest polerade och välbalanserade. I glaset börjar Sassicaia 2018 med att presentera sig som som en artig, belevad person med ypperlig elegans. Ge vinet 20 minuter och det utvecklas och blir stort, kraftigt och packat med häftiga kryddor och karaktär men behåller sin polerade elegans. Ett lysande vin!

 

3. Taylor's Vintage Port

År: 2018
Pris: 899
Betyg: 19.5
Lanserades: 16 februari 2021
Antal flaskor i Sverige: 600
Finns kvar på Systembolaget: Ja (95539)

Christian Stojkovic: Packad med mörk, mogen frukt som domineras av viol, björnbär, dadlar, paranötter och espresso. Eftersmaken är kraftig med osannolik längd och komplexitet. På sätt och vis är detta ett historiskt vin: det är nämligen första gången Taylor deklarerar tre årgångar efter varandra. Att i detta läge kora någon av årgångarna 18, 17 eller 16 som vinnare är knappast möjligt när vinerna är så unga men att 18, liksom de andra två, är värda att stå högst på kvalitetsskalan är tveklöst. Det här är en Vintage Port i absolut toppklass. Min spaning är att om 20 år kommer vi fortfarande debattera vilken årgång som är bäst.

 

4. Château Smith Haut-Lafitte Blanc

Årgång: 2019
Ursprung: Pessac-Léognan
Pris: 1189
Betyg: 19
Lanserades: 13 april 2021
Antal flaskor i Sverige: 120
Finns kvar på Systembolaget: Nej

Christian Stojkovic: Snygg vit Bordeaux med gula äpplen, stenfrukter, vita blommor, vitpeppar, grapefrukt, eleganta fattoner och vinbärsblad. Bra balanserad smak med energirik frukt med elegans, vita blommor, citrus, kalk, mineral, snygga fat och en fullkomligt sagolik balans. Rakt in på topplacering på listan för bästa vita 2021!!

 

5. Côte-Rôtie Bons Arrêts Monopole, Domaine du Monteillet

Årgång: 2018
Ursprung: Côte-Rôtie
Pris: 739
Betyg: 19
Lanserades: 4 maj 2021
Antal flaskor i Sverige: 120
Finns kvar på Systembolaget: Ja (91146)

Christian Stojkovic: Härligt koncentrerad, mörk, mogen frukt med björnbär, viol, blommor, kryddor och nya fat. Fylligt och komplext med mörka bär, vildhallon, choklad, lakrits, kola och silkigt lena tanniner. Allt styrs upp av fin syra och en rejäl dos med nya fat som behöver något år för att integreras. Men på det stora hela ett jätteWOW!!

 

6. Brunello di Montalcino, Ciacci Piccolomini

Årgång: 2016
Ursprung: Brunello di Montalcino
Pris: 395
Betyg: 19
Lanserades: 25 maj 2021
Antal flaskor i Sverige: 4800
Finns kvar på Systembolaget: Nej

Christian Stojkovic: Djupt mogen extraktrik frukt med mörka körsbär, vildhallon, mullbär, te, kaffe lakrits, örter, bra balans, djup och extrakt. Medelfyllig eftersmak med lätt rökiga aromer, läder, blommor, mineral och choklad. Man talade om 2015 som en superårgång i Brunello di Montalcino men frågan är om inte 2016 ändå är ännu ”superigare”? Det här är ett lysande vin!

 

7. Clos Mogador

Årgång: 2018
Ursprung: Priorat
Pris: 759
Betyg: 19
Lanserades: 10 augusti 2021
Antal flaskor i Sverige: 360
Finns kvar på Systembolaget: Nej

Christian Stojkovic: Stor och förvånansvärt utvecklad doft med björnbär, vildhallon, mörka körsbär, nougat och provencalska kryddor. Imponerande välbalanserad smak med komplexitet, längd, kraft, mineraler, energi och finess. En ovanligt elegant med också ovanligt balanserad Clos Mogador som hör hemma bland toppskiktet av viner från den här producenten.

 

8. Barolo Coste di Rose, G.D. Vajra

Årgång: 2017
Ursprung: Barolo
Pris: 499
Betyg: 19
Lanserades: 15 juni 2021
Antal flaskor i Sverige: 480
Finns kvar på Systembolaget: Nej

Christian Stojkovic: Mörk, varmt mogen Barolo med kraft, intensitet, mynta, lavendel, anis, vinteräpplen, slånbär, örter och fat. Stor och fyllig eftersmak med underbar balans, nyanser av kaffe, lakrits och torra tanniner summerar upp. En imponerande bombastiskt Barolo som är ett skolboksexempel på hur nebbiolo kan kombinera komplexitet, kraft och elegans.

 

9. Barbaresco Roncagliette, Az. Agr. Olek Bondonio

Årgång: 2018
Urpsurng: Barbaresco
Pris: 599
Betyg: 19
Lanserades: 2 mars 2021
Antal flaskor i Sverige: 240
Finns kvar på Systembolaget: Nej

Christian Stojkovic: Fyllig, mogen, varm och koncentrerad nebbiolo med vildhallon, engelsk lakrits, örter och balsamvinäger. Stor, lång eftersmak med vibrerande energi och underbar balans som packas ihop av mörk choklad. Hatten av!

 

10. Albino Rocca Barbaresco Ronchi, EKO

Årgång: 2017
Ursprung: Barbaresco
Pris: 489
Betyg: 19
Lanserades: 2 februari 2021
Antal flaskor i Sverige: 360
Finns kvar på Systembolaget: Nej

Christian Stojkovic: Rena och eleganta men ändå kraftiga, polerade aromer med rosor, tobak och läder med en underbar eftersmak som bjuder på fint integrerade ek, superbalans och en bra slånbärston som knyter ihop det redan vansinnigt snygga paketet. Oemotståndligt!

 

11. Clos i Terasses Laurel

Årgång: 2018
Ursprung: Priorat
Pris: 395
Betyg: 19
Lanserades: 7 april 2021
Antal flaskor i Sverige: 720
Finns kvar på Systembolaget: Nej

Christian Stojkovic: Ett vin packad med solmogen, kryddigt varm frukt med viol, körsbär, vildhallon, stall, blodapelsin och fat. Eftersmaken bjuder på mörkt, fyllig frukt med svarta vinbär, kryddor, mörk choklad och en härligt lång eftersmak. Ett par snäpp upp från tidigare årgångar som redan var rejält imponerande – ett enastående bra vin för pengarna.

 

12. Occidental Freestone Pinot Noir

Årgång: 2018
Urpsurng: Sonoma Coast
Pris: 699
Betyg: 19
Lanserades: 7 april 2021
Antal flaskor i Sverige: 480
Finns kvar på Systembolaget: Nej

Christian Stojkovic: Härligt mogen varm och djup pinot med vildhalllon, mörka körsbär, blodapelsin, nougat och lagerblad. Djup, superbalanserad mörk frukt med underbar intensitet, smultron, mineraler, kryddor och elegant närvaro av fat. Fortfarande stram och lite knuten men kommer att bli riktigt imponerande. Occidental Freestone är gjort på en blandning av druvor från olika vingårdar. Om detta är en ”standardcuvée” undrar jag hur bra Kistlers toppviner från 2018 är.

 

13. Bründlmayer Riesling Heiligenstein Alte Reben

Årgång: 2018
Urpsurng: Kamptal
Pris: 599
Betyg: 19
Lanserades: 9 februari 2021
Antal flaskor i Sverige: 108
Finns kvar på Systembolaget: Nej

Christian Stojkovic: Stram doft med mogen frukt och toner av gula äpplen, pomerans, kol, begynnande petroleumdoft, fantastisk struktur och balans och underbara mineraltoner. WOW! Ett vin som bara växer och blir mer av allt, men mest imponerande är den perfekta strukturen.

 

14. Châteauneuf-du-Pape Le Pied de Baud, Domaine Santa Duc

Årgång: 2018
Ursprung: Châteauneuf-du-Pape
Pris: 529
Betyg: 19
Lanserades: 11 maj
Antal flaskor i Sverige: 360
Finns kvar på Systembolaget: Nej

Christian Stojkovic: Ett, rikt och solmoget vin med tät och varm frukt med mörka körsbär, viol, blommor, kaffe, choklad, kryddor och provencalska örter. Smaken är laddad med syltigt mogen och varm grenachefrukt som bjuder på balans, längd och kraft. I bakgrunden spelar en liten chateauneuforkester fram allt som ska vara där i form av tobak, läder, varma stenar och lite tjära. Som så många andra viner från denna egendom bär detta kvalitetsstämpeln ”Santa Duc”. Servera till lasagne al forno eller en mustig vegetarisk lasagne med aubergine och zucchini.

 

15. Cornas Les Vieilles Vignes, EKO           

År: 2018
Urpsrung: Cornas
Pris: 599
Betyg:19
Antal flaskor i Sverige: 180
Finns kvar på Systembolaget: Nej

Christian Stojkovic: Här händer det saker! Snyggt, stort och fylligt! Mogen, mörk violfrukt som spelar en symfoni med blåbär, kaffe, choklad och massor med extrakt. Underbar eftersmak som fyller på med lite nymald svartpeppar, lagerblad och drostechoklad. Superbra och MUMS!

Läs om årets glögg 2021

Samtliga recensioner från året kan du hitta här