Laddar annons
Blossa 23 – här är årets glöggsmak
13 Sep, 2023
Uppdaterad: 
15 Sep, 2023

Blossa 23 – här är årets glöggsmak

Blossa firar i år 20-årsjubileum för sin populära årgångsglögg som även blivit ett samlarobjekt. Och man gör det genom att hylla sina rötter.

Varje år lanserar Blossa en ny årgångsglögg. På senare år har glöggen tagit smkinspiration från olika delar av världen. Blossa 22 inspirerades av New Orleans och drinken Hurricane. Man har även tagit inspiration från Valencias apelsiner, Japans yuzu och Italiens citroner. Blossa 23 har nu lanserats och årets inspiration hittar vi närmare än vi tror. Man går nämligen tillbaka till sina rötter och hyllar Gamla Stan i Stockholm, platsen där den första Blossa-glöggen någonsin tappades 1895.

"Känns fint att under jubileet resa tillbaka där allt började"

Blossa Gamla Stan 23 är alltså årets glöggsmak och är en vitvinsglögg med smak av hallon och blommig humle. För första gången kommer dessutom årets glögg i en alkoholfri variant för den som önskar det. Orsaken till att man nu kommer tillbaka till sina rötter är för att det är ett jubileumsår då årgångsglöggen firar 20 år.

Smakerna hallon och humle har en stark koppling till huvudstaden, vilket många kanske inte känner till.

– Jag har tagit fram alla årgångsglöggar sedan starten, och det känns fint att under jubileet resa tillbaka till där allt började. Stockholm har en rik bryggerikultur, där humle spelat en viktig roll, från dåtidens populära svagdricka till dagens mikrobryggerier. Om sensomrarna kom Mälarborna in till Gamla stan och sålde färskplockade hallon, ett bär vi odlat i Sverige sedan medeltiden, säger Åsa Orsvärn, Blossas Chief Blender, i ett pressmeddelande.

Blossas årgångsglögg kommer för första gången komma i en alkoholfri variant. Dessutom är etiketten självlysande i mörkret.

Vi på Vinbanken har tidigare skrivit om att Blossas årgångsglögg blivit ett eftertraktat samlarobjekt, och att Blossa 03 i dag säljs för stora summor pengar. Blossa årgångsglögg har varje år en ny design på sin flaska och Blossa 23 kommer ha en silhuett av Gamla stan under en mörkblå natthimmel. En intressant detalj är att delar av etiketten kommer vara självlysande i mörkret.

Blossa 23 finns tillgängligt på Systembolaget

Åsa Orsvärn säger vidare i pressmeddelandet att årets glöggsmak är en hyllning till glögghantverket, och att det är just hantverket som gjort Blossa till en populär återkommande nyhet.

– Det är också grunden till Blossa: Det är hantverk, kvalitet, gemenskap – och det ska ha en glimt i ögat, säger Åsa Orsvärn till folk o folk.

Blossa 23 finns tillgängligt via Systembolagets beställningssortiment från och med 13 september.

Åsa Orsvärn är hjärnan bakom Blossas succé

Här är Blossas fem bästa glöggsmaker genom tiderna - enligt Åsa Orsvärn