Laddar annons
Bäst i test vecka 1 - fokus på pinot noir
4 Jan, 2024

Bäst i test vecka 1 - fokus på pinot noir

I dagens Bäst i test har vi ”hämtat” tre viner från beställningssortimentet men jag kunde inte låta bli att ta med Les Ursulines Pinot Noir från Jean Claude Boisset – ett vin som finns med bra täckning i det fasta sortimentet.

För tio år sedan var jag måttligt intresserad av druvan pinot noir - såvida vinet inte kom från någon av de högst klassificerade vingårdarna i Bourgogne och då gjorde prislappen vinet i det närmaste oåtkomligt. Efter hand började jag ställa mig själv frågan hur kommer det sig att alla andra hade fel och jag har rätt? Så sakteliga gick det upp för mig att det kanske var jag som hade fel. Under flera år provade jag allt av druvan jag överhuvudtaget kunde komma i närheten av och jag började inse att jag behövde ändra min bild – pinot noir kan vara helt fantastiskt bra och dessutom ha en väldigt tydlig personlighet som klarar av att lysa både med druvans karaktär och med odlingsförutsättningarnas egenskaper. Av mina ursprungliga fördomar finns inget kvar. Däremot har jag med glädje tagit till mig vilken fantastisk utveckling av bra pinot noirbaserade viner vi har haft från många av vinvärldens regioner under de senaste tio-femton åren. 

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Bäst i test vecka 1 - fokus på pinot noir

Familjen Beyer har odlat vin i Alsace sedan 1500-talet. Idag är det den fjortonde och femtonde generationen Beyer genom pappa Marc och sonen Yann som för traditionen vidare. Man har 20 hektar vingårdar runt den pittoreska byn Eguisheim (en av pärlorna i Alsace) och arrenderar ytterligare 50 hektar. Fokus är vita viner, huvudsakligen gjorda på riesling men Beyer gör också väldigt bra söta viner. 

Ponzi hör till pionjärerna i Oregon och startades på 60-talet av Dick och Nancy Ponzi som köpte mark och planterade vinstockar utan att egentligen ha någon tidigare erfarenhet av vinodlig. Idag är det Dottern Luisa Ponzi som är vinmakare. 2021 såldes Ponzi Vineyards till Groupe Bollinger men Luisa Ponzi är fortfarande ansvarig vinmakare.

1993 startade skådespelaren Sam Neill Two Paddocks i Central Otago på Nya Zeeland. Idag har företaget cirka 60 hektar där huvuddelen utgörs av pinot noir men man odlar även riesling och sauvignon blanc. I beställningssortimentet finns även prestigecuvéen Two Paddocks The Fusilier som är värt att prova.  Vingårdarna odlas efter biodynamiska principer.

Boissetgruppen startades av Jean-Claude Boisset som inledde sin verksamhet som negociant under 60-talet och som snabbt byggde upp ett blomstrande företag. Idag är Boissetgruppen Frankrikes tredje största producent med verksamhet i Frankrike, USA och Kanada. Gruppens prestigeviner från Bourgogne har sedan tidigt 2000-tal grundarens namn, Jean-Claude Boisset på etiketten. Les Ursulines är basvinet och håller alltid en hög kvalitet. Därutöver görs ett femtiotal vita viner och cirka 70 röda – allt från kommunviner till de högst klassade grand cruerna. Företaget leds av Jean Claudes och Claudines barn Nathalie & Jean-Charles Boisset. Ansvarig vinmakare är Grégory Patriat men Jean-Claude är fortfarande aktiv i bolaget.