Laddar annons
Mest prisvärda vita vinerna i beställningssortimentet 2023 - topp 5
10 Jan, 2024
Uppdaterad: 
12 Jan, 2024

Mest prisvärda vita vinerna i beställningssortimentet 2023 - topp 5

Så var det dags för ett uppsamlingsheat av Bäst i test 2023. Som vanligt gör vi ett urval av alla vita viner vi har skrivit om under 2023 och tar fram de mest prisvärda. Den här gången har vi valt ut de fem mest prisvärda vinerna som fortfarande finns tillgängliga i Systembolagets beställningssortiment. Nästa vecka finner ni en liknande genomgång av de röda vinerna.

Under 2023 har vi skrivit om drygt 200 viner. För att ta fram de vi anser bäst har vi provat cirka 900 viner. Det som verkligen har varit annorlunda under 2023 i jämförelse med 2022 är att inflation och högre priser gör att det är svårare att hitta lika många prisvärda viner, såväl röda som vita. När det gäller kvaliteten på vinerna är den generellt sett ändå hög. 

En annan märkbar skillnad är att tysk riesling har blivit dyrare men även att årgången 2021 som på många håll var mycket bra börjar ta slut och har ersatts av 2022 som är en svagare årgång som varken har mognaden eller de rena syrorna vi hittar i många av vinerna från 2021.  Samtliga viner kommer denna gång från Europa – vi får se om det är trend som kommer att hålla i sig eller om viner från nya världen kommer att göra mer avtryck under 2024.   

I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. Vi på Vinbanken kommer i artikelserien Bäst i test främst fokusera på viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men om vi skulle hitta något som sticker ut utanför det spannet kan vi komma att recensera även det. I artikelserien kommer vi även ha lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet, än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vinerna som vi recenserar kommer troligtvis vara tillgängliga ett tag åtminstone, då vi säkerställt att de finns inne hos importörerna.

Mest prisvärda vita vinerna i beställningssortimentet 2023 - topp 5

Det är ingen överdrift att beskriva Barone Ricasoli som en av världens historiska producenter. Familjen har anor i Chianti sedan 1100-talet. Det finns skriftliga dokument som visar att Ricasoli var ägare till den historiska borgen Castello di Brolio år 1141. Vid rodret sitter sedan 1994 Francesco Ricasoli som kommer som nummer 32 i ordningen att driva familjeföretaget. Francesco Ricasoli har målmedvetet arbetat med att höja kvaliteten på vinerna och har initierat samarbeten med Universitetet i Florens där man tillsammans arbetar med att kartlägga vingårdarnas jordmåner för att hitta de mest lämpade odlingsmetoderna för varje enskild vingård. Torricella importeras av Wineworld.

1966 var den Italienska ekonomin i brant utförsbacke och vinindustrin hade stora problem. Trots det ekonomiska läget bestämde sig Domenico Poggiali Fèlsina att köpa den gamla egendomen med historia tillbaka till medeltiden. Stora investeringar och nya metoder gav resultat och på 80 talet började Fèslina bli ett etablerat namn. Egendomen ligger i Castelnuovo Berardenga i södra Chianti Classico. Gården drivs fortfarande av famljen Poggiali samt Domenicos svärson Guiseppe Mazzocolin. Till sin hjälp har de vinmakaren och konsulten Franco Bernabei.  Av ca 500 hektar mark är drygt 70 planterade med vinrankor. Fèlsina gör en mängd viner men förutom de klassiska Chianti Classicovinerna är egendomen mest känd för ”supertoscanavinet” Fontalloro. På Systembolaget finns även ett lysande sött Vin Santo. I Sistri importeras av Vinunic.

Domaine Begude ligger i appellationen Limoux där Pyrinéernas sluttningar börjar. 2003 tog paret James and Catherine Kinglake en dröm till verklighet och tog över Begude. Egendomen har 25 hektar vingårdsmark som är ekocertifierade sedan 2010. 80 % av vingårdarna är planterad med pinot noir och chardonnay men man har även en del sauvignon blanc och viogner. Vingårdarna ligger på mellan 250 och 350 meters höjd vilket ger ett förhållandevis svalt odlingsklimat. Namnet Begude kommer av ”beguda” vilket betyder ett ställe där man stannar och äter på gammal provencalsk dialekt. Domaine Begude importeras av Vinovativa.

Bassermann-Jordan är en anrik producent som har varit verksam i Pfalz sedan 1718 då Peter Jordan startade verksamheten. Idag, trehundra år senare, är det fortfarande samma familj som styr verksamheten. Företaget finns mitt i den vackra lilla staden Deidesheim, som är centrum för vinnäringen i Pfalz. Trots traditionerna innehåller vinkällaren allt en modern vinmakare kan önska sig. Här finns också ett museum och en samling äldre vinrariteter som slumrar i vinkällaren. Bland annat ett vin som grundarens son Andreas Jordan skapade det lysande året 1811. The Wine Agency importerar vinet. 

1870 startade Manuel Pedro Guedes företaget Aveleda som fick namn efter familjens egendom. Idag, drygt 150 år senare drivs företaget fortfarande av samma familj. Vid rorkulten sitter femte generationen Guedes i form av António och Martim. Verksamheten har vuxit och gruppen är Portugals största producent av vitt vin med huvudsakligt ursprung Vinho Verde men man producerar även vin i Douro på Quinta Vale do Sabor och Quinta Vale D. Maria, i Bairrada på egendomen Quinta d’Aguieira och sedan 2019 i Algarve under namnet Villa Alvor. Vinerna marknadsförs av Philipsson & Söderberg.