frankrike

Alsace

Frankrike

Alsace är en region i nordöstra Frankrike som gränsar till Tyskland. Alsacevin lagras sällan på fat, vilket innebär att helt andra smaker än ek och vanilj tillåts dominera. Det finns dock undantag, framförallt bland de lite dyrare vinerna från regionen. Tidigare har många viner från Alsace varit söta och aromatiska men trenden har länge gått mot torra och syrliga viner. Något som kan sägas skilja Alsaceviner från tyska viner gjorda på samma druvor är att de ofta får jäsa klart. Det gör att det inte finns lika mycket restsötma kvar i dem.

Vindistriktet Alsace har bra förutsättningar för vinproduktion

I Alsace har det gjorts utmärkta viner sedan medeltiden. Klimatet är torrt och soligt men inte alltför varmt. Det är goda grundförutsättningar för vinproduktion. Alsace brukar delas in i Bas-Rhin, som är den norra delen av Alsace, och Haut-Rhin som är den södra delen. Närheten till Tyskland har gjort att det länge funnits ett utbyte över gränsen, och det har påverkat hur vin gjorts på båda sidorna av floden Rhen.

I Alsace görs vin på flera olika druvor

I Alsace görs vin oftast på någon av följande druvor: Allra vanligast är riesling. Ca 20 % av den totala odlingsarealen i Alsace upptas av druvan riesling. Röda viner från Alsace görs ofta på druvan pinot noir. Man blandar sällan flera olika druvor utan det är vanligare att ett vin består av en enda druva. Det finns dock undantag från den regeln.

Vitt vin från Alsace

Det görs betydligt mer vitt vin än rött vin i Alsace. Karaktären på vinerna kan skifta ordentligt, särskilt om de inte är gjorda på samma druva. Ett typiskt Alsacevin på druvan riesling är friskt och syrligt och passar till exempelvis grillad fisk och fisksoppa.

Alsace rödvin

Ungefär 10 % av det vin som görs i Alsace är rött. Det är oftast lätta viner med så ljus färg att det gränsar mot rosé. De dricks i första hand på plats och går inte till export i någon större omfattning.

Crémant d'Alsace

Crémant d'Alsace är de mousserande viner som görs i regionen. Tillvägagångssättet är “Mèthode traditionelle”, vilket innebär att de görs på samma sätt som i den världsberömda appellationen Champagne. De lagras också i minst nio månader innan de säljs. Topplista - de bästa Alsacevinerna just nu I Alsace produceras även söta viner under namnet Vendange tardive, som betyder sen skörd. Ju senare druvor skördas, desto sötare blir de.

Alsacevin på Systembolaget

Systembolaget har ett bra utbud av framförallt vita rieslingviner från Alsace. Du hittar också vinlådor med ett spännande urval av flera olika viner från regionen.

De bästa vinerna från Alsace

Det finns över 50 gårdar där det produceras Grand Cru-klassificerade viner i Alsace. Vilket är den högsta graderingen. Sett till den totala odlingsarealen står de för 12 % av vinproduktionen i Alsace. Mäter vi volym i antal flaskor så handlar det istället om 4 % Grand Cru. Det illustrerar tydligt att det krävs mer att producera vin av högsta kvalitet. En crémant d'Alsace är ofta på samma nivå som champagne i samma prisklass – eller bättre. Här är några Alsaceviner att hålla utkik efter, om du är ute efter mycket hög kvalitet:
  • Domaine Marcel Deiss
  • Trimbach
  • Domaine Paul Blanck
  • Domaine Weinbach
  • Schoffit
  • Domaine Zind Humbrecht
  • Domaine Joseph Gruss et Fils