Laddar annons
Bäst i test vecka 51 - mot södra Spanien
20 Dec, 2023

Bäst i test vecka 51 - mot södra Spanien

Inför jul, nyår och efterföljande helger (och faktiskt även resten av året) känns det rätt att lägga lite energi på den ofta bortglömda starkvinskategorin sherry.

Distriktet Sherry eller Jerez som det heter på spanska ligger i södra Spanien i regionen Andalusien. Området utgör en triangel mellan städerna Jerez de la Frontera, El Puerto de Santa María och Sanlúcar de Barrameda som också kallas ”sherrytriangeln”. 

Jag har inte alltid varit en övertygad sherrykonsument men efter några övningar med producenter i Logroño där sherry stod högt på menyn blev jag omvänd. Om det är så att någon är på väg till Spanien och planerar en rundtur där Rioja är inkluderat – missa inte en kväll i Logroños ”tapasmecka” som återfinns på gatorna Balmes och Laurel. Tvärdött på dagarna men med ett sprudlande, pulserande och svårslaget kvällsliv.

Torr sherry görs på druvan palomino och finns i följande kategorier: fino, manzanilla, amontillado, palo cortado och oloroso. Stilmässigt håller vi oss idag till de två kategorierna fino och amontillado. 

Bäst i test - Systembolagets beställningssortiment

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget själva utan har tagits in av importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme.

Varje vecka recenserar vi på Vinbanken ett antal viner i beställningssortimentet. Om du till exempel är ute efter ett nytt husvin eller om du helt enkelt tröttnat på utbudet i den fysiska butiken, så är Bäst i test – Systembolagets beställningssortiment ett bra alternativ om du vill upptäcka nya viner.

3-8 dagar innan vinerna kommer fram

Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem – nu när vi har högtider och helger kan det ta någon dag extra. Vinerna vi recenserar ska finnas i lager - vi dubbelkollar alltid med importörerna innan vi publicerar dessa artiklar.

Bäst i test vecka 51 - mot södra Spanien!

Bland traditionella producenter i en anrik miljö tillhör Bodegas Luís Pérez en av områdets modernister. Det här vinet är bara ett exempel på detta. I princip alla Sherryviner är fortifierade (förstärkta med sprit) – inte det här. Trots det finns här en solklar finokänsla men vinet är jäst till de 15 % vi hittar på etiketten – alltså ingen sprit tillsatt. Saca IV (fjärde tappningen) är sannolikt den sista tappningen som får säljas som fino på grund av ändringar i konsortiets regelverk. Vi har tidigare skrivit om El Muelle de Olaso från Luis Pérez som verkligen är värt att prova.

Gonzales Byass hör till distriktets mest kända och anrika producenter. Företaget grundades 1835 och leds fortfarande av samma familj. Det hela började när den 23 år gamle banktjänstemannen Manuel Gonzales såg en möjlighet att organisera handeln av vin från Andalusien. Manuel kunde ingenting om vinmakning men hade en farbror (tío) som hade vissa kunskaper, här dyker Tío Pepe upp. Allt gick på räls och 1855 skapades ett partnerskap med en framgångsrik engelsk importör, Byass. Företaget tog namnet Gonzales Byass. Byassdelen lämnade partnerskapet efter några år men namnet var framgångrikt och känt och fick därför vara kvar. Idag producerar Gonzales Byass 12 miljoner flaskor, varav åtta miljoner utgörs av Tío Pepe. 

Företagets bakgrund går tillbaka till 1760-talet då Don Joaquin Manuel de Villena började lagra vin och det var med detta som bas J L Rendon & Co i början på 1800 talet började buteljera vin. Namnet Bodegas Marqués de Real Tesoro skapades 1897. Sedan 1974 ingår det i Grupo Estevez och är idag ett av de större husen i Jerez.

Prova amontillado till svampmacka, trattkantarellsoppa, hårda ostar och smakrika tapas av kött, 

För de som vill utveckla sitt sherryintresse kommer importören Quaffable Wines att lägga upp fyra smakmässigt mycket spännande, prisvärda och väldigt bra viner i beställningssortimentet den åttonde februari.

Cayetano del Pino Amontillado Solera (73457), 750 ml, 339 kronor
Cayetano del Pino Palo Cortado Solera (73458), 750 ml, 389 kronor
Cayetano del Pino Amontillado VOS (73024) 500 ml, 659 kronor
Cayetano del Pino Palo Cortado Solera (73435), 500 ml, 549 kronor