Laddar annons
Röda viner i tillfälligt sortiment - 24 mars
22 Mar, 2023
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Röda viner i tillfälligt sortiment - 24 mars

Lanseringen av röda viner i tillfälliga sortimentet den 24 mars är lysande med inte färre än fem viner som får fyndstatus och dessutom finns det väldigt prisvärda viner i alla prisklasser.

Lanseringens bästa in är Catena Malbec Argentino. Därefter har vi tre spanjorer i form av El Hombre Bala och två alster från Raúl Pérez följt av Domaine de Mourchon. Men missa inte de två starkvinerna från Penfolds och Lustau som båda är superspännande och prisvärda trots att de är ganska kostsamma. Samtliga omdömen och all information om röda viner i tillfälligt sortiment 24 mars hittar du i tabellen längst ner.

Röda viner i tillfälligt sortiment - 24 mars

Frankrike

Röda viner 24 mars

Château de la Terrière Brouilly Tradition 2020 (92569), 169 kr

Ungt piggt och friskt vibrerande med blåbär, björnbär, violer, mörka körsbär, chokladmousse och en gnutta lakrits i eftersmaken. En livlig och energiladdad Beaujolais som verkar ha missat inflationstrenden!

Mouchon

Domaine de Mourchon Tradition 2020 (95779), Côtes-du-Rhône-Villages Séguret, EKO 157 kr

Djup och varmt mogen frukt med björnbär, violer, körsbär, lagerblad och tobak. Koncentrerad smak med tät frukt, bra balans och lång eftersmak med vildhallon, rosépeppar, kaffe och choklad. En smärre prisökning från förra årgången men Mourchon klarar det och får en fyndstämpel även denna gång. Servera till hemmagjorda högrevsburgare.

Italien

Gaja Dagromis 2018 (95254), Barolo, 785 kr

Stor doft med tät, rik frukt av mörka körsbär, rosor, läder och tobak. Smaken är komplex och koncentrerad med lysande balans, energi, bigarråer, anis och barrskog. En välkomponerad Barolo som görs på en blandning av druvor från flera kommuner. Välgjort med väldigt bra balans och fin harmoni men priset gör att man kan kräva ännu mer.

Barbaresco Mondino Piero Busso 2019 (90082), 413 kr

Floralt aromatiskt med rosor, körsbär, blodapelsin, tjära, kryddor och tobak. Smaken är välbalanserad med blodgrape, läder, mocka och fint integrerade fat. En väldigt trevlig och lättsvald Barbaresco som kombinerar modern och traditionell stil. Går att dricka idag men kommer att utvecklas ytterligare. Servera i stora pinotkupor.

Barbaresco San Stunet Piero Busso 2019 (90339), 589 kr

Stram och lite knuten doft med körsbär, violer, tjära, läder, blodapelsin, vildhallon och fat.
Smaken är laddad med komplexitet och djup och bjuder på en sagolik kombination av röda och mörka bär. Svårt att inte öppna och sitta med glaset framförnäsan och följa med när aromerna lossnar och smakerna kommer fram men det här är lite väl knutet och kommer att ge så mycket mer om tre till fem år.

Spanien

El Hombre Bala

El Hombre Bala 2020 (90456), Uvas Felices, Vinos de Madrid 218 kr

Energirik doft med vildhallon, smultron, tranbär, lagerblad och örter. Smaken har den skira, lite bräckligt svala grenachefrukten och fyller på med blodgrape, rökiga stenar och krispiga körsbärssyror. Priset är något högre än tidigare årgångar men vinet klarar det och är bara så lockande. FYND!

Raul Perez

Raúl Pérez Vizcaina la Vitoriana 2020 (95270), Bierzo, 281 kr

Rund rik och tät frukt med plommon, tranbär, nypon, blyerts och torkade örter. Smakrikt med körsbär, tobak, järn, violer, körvel och choklad. Raúl Pérez ligger bakom detta lilla mästerverk som är gjort på druvor från 130 år gamla rankor och som alltid är det LYSANDE och ett fynd!

Raul Perez

Rául Pérez Vizcaina El Rapolao 2020 (95272), Bierzo, 281 kr

Varmt mogen frukt med plommon, körsbär, violer, tranbär, ceder och örter. Smakrikt men med lite kärvare och örtigare struktur än la Vittoriana men skillnaden är hårfin. Blir jag tvungen att välja faller valet på La Vittoriana men det bästa är att inte vara utan någon av dessa.

Portugal

Röda viner 24 mars

Quinta de Chocapalha Cabernet S. 2020 (95343), Agrícola das Mimosas, Lisboa, 159 kr

Varmt mogen frukt med plommon, svarta vinbär, russin, mörka körsbär, choklad och en rustikt jordig struktur och nästan lite portvinstoner. Chocapalha görs av Casa Agrícola das Mimosas utanför Lissabon. Sandra Tavares da Silva, som också ligger bakom Wine & Soul är vinmakare.

Bosnien-Hercegovina

Vranac

Vranac Monastery Tvrdos 2019 (95013), 129 kr

Mycket doft, mycket kraft och superfruktigt med blåbär, björnbär, plommon, lagerblad, mörka körsbär, violer, fat och massor med smak per krona.

Argentina

Catena Alta Malbec 2019 (91331), Bodega Catena Zapata, Mendoza, 329 kr

Ungt och friskt med florala aromer, violer, björnbär, mörka körsbär och fat. Smakrikt med varmt mogen rund, rik frukt med slånbär, mocka, kaffe och choklad. Passar till grillade burgare men ännu hellre en höstig viltgryta med lite karljohansvamp.

Catena Zapata Malbec Argentino 2020 (93191), Bodega Catena Zapata, Mendoza, 749 kr

Ungt, friskt och piggt vin med varmt mogen frukt av violer, svarta vinbär, björnbär, mörka körsbär, mocka, lakrits, fat och superfin balans. En välgjord Malbec Argentino som är svarvad i en lite elegantare stil än tidigare årgångar men helt utan att ge avkall på tät och rikt koncentrerad frukt. Supersnyggt och veckans bästa vin.

Starkvin Australien

Grandfather Tawny 20 Years (94943), Penfolds, South Australia, 599 kr

Tillgänglig rik doft med korinter, engelsk fruktkaka, pomerans, hallon, torkade fikon och vanilj. Smaken är rik och vibrerande intensiv med underbar syra, fantastisk komplexitet och en ren och snygg, svagt oxidativ, ton som mynnar ut i en lång eftersmak där julkryddor och rödbäriga smultronsyror får spela tillsammans på ett underbart sätt. En stil på tawny som har en historia som hör hemma bredvid vinerna från Vilanova de Gaia - det här är vinkultur på hög nivå!!! Drick framför vårbrasan vid 15-17 grader som det är eller para med hårda ostar.

Starkvin Spanien

Lustau Añada Limited Edition 2003 (95282), Bodegas Lustau, Jerez, 477 kr

Tät, rik och komplex frukt med florala drag, torkade aprikoser, nötter, sultanrussin, fruktkaka, malört och rostade fat och viss sötma. Servera till en osttallrik eller dessert t ex en chokladkaka.

[drinklist id="104939"]