Laddar annons
Bäst i test vecka 12 - fyra viner från Australien
20 Mar, 2024
Uppdaterad:
20 Mar, 2024

Bäst i test vecka 12 - fyra viner från Australien

Denna veckas Bäst i test leder oss till Australien där vi lyfter fram fyra smakrika röda viner.  

Australien och rött vin för tankarna till shiraz och visst blir det lite övervikt på shiraz men vi har fått med några droppar cabernet sauvignon i Bäst i test vecka 12 där vi har fokus på smakrika röda viner.

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Vårat fokus i artikelserien Bäst i test är viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.

  • Penfolds Bin 28
  • Heartland
  • Red Baron
  • Tolmer

Bäst i test vecka 12 - fyra viner från Australien

Penfolds hör till vinvärldens mest ansedda varumärken. Företaget grundades 1844 av Cristopher Rawson Penfold och hans fru, Mary. 1931 började Max Schubert arbeta för Penfolds och 1948 blev han ansvarig vinmakare. Schubert är den person som mest förknippas med Penfolds framgångar och hjärnan bakom Penfolds ikoniska ”The Grange Hermitage” som skapades under 50- och 60-talen. Familjen Penfold fanns med som ägare fram till 1976. 2005 blev Penfolds en del av bryggeriföretaget Fosters och 2011 fattades beslutet att dela upp bryggeri- och vinverksamheterna och Treasury Estates skapades där Penfolds utgör en stor del. Penfolds importeras av Vinunic.se. 

Heartland är ett av vinmakaren Ben Glazers många imponerande projekt. I slutet av 90-talet blev Glazer så imponerad av druvmaterialet i Langhorne Creek att han och två kompanjoner bestämde sig för att börja göra vin från området. Heartland har varit farmgångsrikt både i Australien och internationellt. De gör enbart röda viner av druvor från äldre vingårdar i Langhorne Creek.    

Detta var fram tills för några år sedan en storsäljare men tiderna förändras och den finns numera i beställningssortimentet men håller fortfarande fanan högt och är friskt och kraftfullt vin till ett väldigt bra pris. 

Penley Estate startades 1988 och första vinet lanserades 1989. Historien går egentligen längre tillbaka än så för grundarna är barnbarnbarns till Mary Hyland Penfold (från Penfolds). Penley Estate blev en framgång och 1995 stod en helt ny vinanläggning klar och sedan dess har utvecklingen bara pekat uppåt.  Sedan 2016 är Kate Goodman ansvarig vinmakare. Hennes arbete och framgångarna på Penleys ledde till att hon 2016 blev utsedd till årets kvinnliga vinmakare. Tolmer importeras av Spring Wine