Laddar annons
Vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment 29 april
27 Apr, 2022
Uppdaterad: 
6 Sep, 2023

Vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment 29 april

Fynd, hög prisvärdhet och karaktär hittar vi i lanseringen av vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment 29 april.

En bra Champagne i form av Nominé-Renard är först ut. Men veckans tre fyndmedaljer går till två Italienska viner: Derthona och Cascina Luisin som får sällskap på pallen av Tahbilk Museum Marsanne. Men jag kan inte helt lämna Trenzado Suertes del Marqués utan omnämnande. Lämna inte butiken utan åtminstone någon flaska av detta vin. Med andra ord kan man säga att det är en oerhört prisvärd och fyndig lansering av vita och mousserande viner i tillfälligt sortiment 29 april.

Samtliga provade viner i lanseringen 29 april finns med i tabellen och topplistan bland mousserande och vita viner finns recenserade i texten som följer.

[drinklist id="100136"]

Champagne

Nominé-Renard Special Club 2015 (93575), 596 kr

Ung och frisk smak med äpplen, fläder, melon, päron, citrusskal, grapefrukt, mandlar, bra balans, fin och elegant mousse med bra längd och strama syror. En välgjord Champagne med fina brödiga toner som passar till gratinerade havskräftor eller tortellini med hummersås.

Australien

Some days are diamonds Skin Cont. Amber 2021 (93594), Eden Valley, Pernod Ricard, 149 kr

Stor doft med aprikoser, mandariner, apelsinskal, äpplen och grapefrukt. Välbalanserad smak med bra balans fin mousse, lite kärva tanniner, syra och sälta.

Tyskland

Leitz Berg Rottland Hinterhaus 2015 (93465), Rheingau, 429 kr

Stor doft med begynnande mognad och varmt mogen frukt med äpplen, petroleum, pomerans, persika och melon som balanseras av fina mineraltoner. Det här är en smakrik riesling från en varm årgång med kraft och pondus men också med sedvanlig ”Leitzprecsion”. Passar till en ceasarsallad med grillad kycklingfilé.

Österrike

Grüner Veltliner Ried Kammerner Lamm Erste Lage 2020 (94498), WG Birgit Eichinger, 309 kr

Ung och extraktrik grüner veltliner från bra läge med varm frukt av äpplen, päron, kalk och pomerans som balanseras av mineraler och bra syra och sälta.

Italien

Derthona 2020 (94346), Colli Tortonesi, La Colombera, 199 kr

Aromatisk ung och frisk doft med meloner, citrus, päron, blommor, timjan, grapefrukt och eleganta mineraler som följs av fin sälta. Derthona är gjort på en av de mindre kända vita druvsorterna från Piemonte, timorasso, som verkligen förtjänar uppmärksamhet. I mitten på 1980-talet var druvan nästan helt utrotad men upplever nu en renässans.

Cascina Luisin Roero Arneis 2020 (94482), 179 kr

Aromatisk varm frukt med päron, persika, äpplen, blommor och fat. Frisk smak med klockren syra, härligt läskande mineraler och fin sälta. Passar till grillad vit fisk som kompletteras av sommarprimörer från samma matlagningsinstrument.

Spanien

Trenzado Suertes del Marqués 2020 (93379), 229 kr

Ett ungt och friskt vin med äpplen, grillade citroner, gula plommon, örter och en härlig karaktär av fint integrerade dyra ekfat. Pigg smak med citrus, kryddor, grapefrukt, rökta mineraler och en härlig havssälta som stramar upp precis när smaken hotar att bli lite för baktung. Den här markisen kommer från Valle de la Orotava som, hör och häpna, ligger på Teneriffa - vilken utveckling vi ser från de här breddgraderna. En paella ”estilo canario” är tipset till detta!

Australien

Jacob's Creek Steinarten Riesling Jacob's Creek Wines 2006 (93310), Eden Valley, 299 kr

Aromatiskt och stiltypiskt vin med tydliga mognadstoner av äpplen, mandariner, citrus, grapefrukt, och apelsin. Fortfarande levande, till och med ganska pigg trots att det gått 15 år sedan skörden ”bärgades”. En Australisk riesling från 2006 som är en intressant del av lanseringen.

Tahbilk Museum Marsanne 2015 (94403), Nagambie Lakes, 159 kr

Ung frisk och fortfarande stram marsanne med elegant frukt av citrus, äpplen, mandariner, persika mineraler och fin sälta. Tahbilk är på inga sätt en producent i mängden. Stilen är personlig och smakrik och ger i många fall viner som har en imponerande livslängd. Sju år har gått sedan druvorna till det här vinet skördades men det kommer inte vara några problem att låta vinet ”vila” i ytterligare sju år eller mer (typ 14 eller till och med 21). Det här är ett välgjort vin som kanske inte sitter som en smäck för alla smakpaletter men prova en flaska. Gillar ni det köper ni fem till (eller fler) och en fyndmarkering får det.

Sydafrika

Spier 21 Gables Chenin Blanc 2019 (94351), Cape Town, 229 kr

Stor, varm doft med persika, citrusblommor, mango, päron och mandlar. Lättillgänglig smak med bra syra, sälta, balans och lite rökig ek.

Här alla nyheter i tillfälligt sortiment på Systembolaget

Roy Fares tipsar: Drick cava till desserten

Mousserande rosévin - lyx eller vardagsfest

[drinklist id="100136"]