Laddar annons
Bäst i test vecka 18 - Systembolagets beställningssortiment
3 May, 2022
Uppdaterad: 
27 Sep, 2023

Bäst i test vecka 18 - Systembolagets beställningssortiment

I Bäst i test vecka 18 hittar vi fyra viner i Systembolagets beställningssortiment som förtjänar uppmärksamhet. Bland annat hittar vi ett tyskt riesling med svenska inslag, ett argentinskt grillvin och ett spanskt vin som kräver sin vindrickare.

I Systembolagets beställningssortiment finns det i dag över 10 000 viner. Med det är det ett oerhört stort sortiment och lite av en guldgruva för den vinintresserade. Vinerna i beställningssortimentet är inte testade av Systembolaget utan det är importörerna själva som valt att ta in dem och erbjuda dem till vinintresserade privatkunder. I Vinbankens artikelserie Bäst i test kommer vi en gång i veckan välja ut ett antal viner i beställningssortimentet som vi sedan recenserar och betygsätter, och vecka 18 hittar vi bland annat ett vin med svenska inslag i Systembolagets beställningssortiment.

Viner upp till 350 kronor

Fokus i artikelserien kommer ligga på viner mellan 120 och 350 kronor, men det kan bli aktuellt med även dyrare viner om vi hittar något som vi verkligen tycker förtjänar uppmärksamhet. Vinerna som vi recenserar har vi sett till att de finns tillgängliga i samband med recensionen och publiceringen av artikeln.

Bäst i test vecka 18 - Systembolagets beställningssortiment

Universal Riesling 2021 (54235), Mosel, 149 kr 16,5 poäng (++)

I samarbete med stjärnbeströdde moselproducenten Markus Molitor har den lika uppskattade Jennie Walldén tagit fram en ung riesling med smakmässig design för att passa till asiatisk mat. Ungt rent och friskt med aromatiska toner av äpplen, vita persikor,, päron och en eftersmak som bjuder på rena syror, eleganta mineraler och en fjäderlätt sötma, men inte mer än att vinet ändå landar på den torra sidan. Stråt vassare än den tidigare årgången och värt en fyndmarkering. Servera till pad thai eller fish tacos.

Markus Molitor tog över ansvaret för Weingut Molitor 1984 som åttonde generationens Molitor. På kort tid flerdubblade han vingårdsareal som ursprungligen var 5 hektar till dagens 65 hektar. Från att vara en i mängden av hundratals små rieslingproducenter fick Molitor världsrykte och är idag inte bara en av Mosels mest framstående producenter utan en av Tysklands högst rankade odlare.

Antonelli Trebium Trebbiano Spoletino 2018 (74719), 179 kr 17 poäng (++)

Stor, aromatisk doft med äpplen, persika, lindblommor, färska mandlar, nötter och tillbakadragna toner av diskreta större fat. Smaken är välbalanserad och det smakar mycket av allt det välbalanserade, keylimepaj, physalis, gula plommon och härliga toner av rökta mineraler, klockren syra och underbar sälta. Ett karaktärsfullt vin med mycket personlighet och ett underbart och tydligt exempel på att vad som kan dölja sig bakom det ofta missvisande namnet trebbiano. Trebbiano är ett samlingsnamn och flera druvor kallas trebbiano utan att det nödvändigtvis finns någon släktskap mellan dem. Servera till en skaldjursgryta med saffran eller risotto Milanese.

Antonelli San Marco är en familjeegendom i Montefalco i Umbrien. Umbrien ligger vid Appeninerna precis mitt i Italien och har länge legat i skuggan av mer kända Toscana. Montefalco är en vacker liten bergsby 45 km söder om huvudorten Perugia. Antonelli äger 170 hektar planterat med vin, olivlundar och skogspartier. Tidigt insåg Antonelli att ekologisk odling är framtiden och idag är samtliga 40 hektar vingårdar ekologiskt certifierade. För familjen Antonelli har det alltid varit naturligt att odla giftfritt och man är ett föredöme i Montefalco där flera kollegor vill praktisera på Antonelli för att lära sig mer om eko-jordbruk.

Zuccardi Q Malbec 2019 (74878), Mendoza, Uco Valley, 189 kr 17 poäng (++)

Mörkröd bärig frukt med violer, björnbär, mörka körsbär och kryddor. Smaken pumpar fram varmt mogen medelfyllig till fyllig frukt med bigarråer, choklad, balans, längd och fina syror. Servera till grillad biff med parmesangratinerad portabellovamp.

Vinproducenten Familia Zuccardi grundades av Alberto Zuccardi i början av 1960-talet då han lät anlägga en 16 hektar stor vingård. Idag drivs Zuccardi av andra generationen med José Alberto i spetsen. Företaget har växt och Familia Zuccardi är idag Argentinas största familjeägda vinodlare. Utöver vineriet i Maipú, som nu kallas Bodega Santa Julia, har de nyligen öppnat ett vineri i höglänta Uco Valley. Här tillverkas familjens bästa viner. Zuccardi Q Malbec kommer från anläggningen i Uco.

Laventura Garnacha 2020 (70055), Rioja, Mac Robert & Canalis, 189 kr 17 poäng (++)

Ung och pigg frukt med jordgubbar, körsbär, plommon, vingummin och öret. Underbart energirik eftersmak med rökta mineraler, blommor och fina körsbärssyror. En trevlig och välgjord ung Rioja med medelfyllig och krispigt fin rödbärig frukt: Gjort på 100% garnacha. Det här en stil på vin som kräver lite eftertanke av sin konsument men förde av oss som gillar den här rödbäriga friska granachastilen är detta ett måste prova-vin.

Mac Robert & Canalis är en ung Riojaproducent som grundades 2013 av Bryan MacRobert från Swartland, Sydafrika. Han började sin bana som assistent till den kultförklarade sydafrikanska vinmakaren Eben Sadie. När Bryan viadereutbildade sig vid Stellenbosch University träffade han Campo Viejos vinmakare Ana Canals från Rioja. Gemensamt bestämda de att flytta till Rioja och driver nu MacRobert & Canalis.

Bäst i test vecka 17 

Fler nyheter i Systembolagets beställningssortiment

Vin till grillat - så ska du tänka