Laddar annons
Bäst i test vecka 24 - Vi tar oss till Stellenbosch
12 Jun, 2024
Uppdaterad: 
13 Jun, 2024

Bäst i test vecka 24 - Vi tar oss till Stellenbosch

I Bäst i test vecka 24 tar vi oss till Sydafrika, närmare bestämt Stellenbosch, där vi hittar fyra imponerande röda viner. 

Fyra röda grillvänliga viner som med stor tydlighet beskriver hur mycket det har hänt i Sydafrika det senaste årtiondet. Kända regioner i Frankrike behöver hålla koll på prisspiralerna – det finns utmanare och Sydafrika är en av dem.

Veckans viner i Bäst i test

  • Ernie Els
  • Damascene
  • Holden Manz
  • Warwick

Bäst i test vecka 24 - Vi tar oss till Stellenbosch

Ringer namnet Ernie Els en klocka? – för golfentusiasterna är det säkert så. Els är en framgångsrik Sydafrikansk golfspelare som har legat etta på världsrankingen i flera omgångar. Vad gäller vinrankningen från samma land pekar formkurvan för Els mot toppskiktet även där. Ernie Els inledde sitt vinprojekt vid foten av berget Helderberg i Stellenbosch 2004. Fokus är röda druvor och förebilden är Bordeaux. Vinerna marknadsförs i olika serier med specifika namn kopplat till golf. Prestigevinet heter Signature och därefter kommer en serie som heter Proprietor´s Blend, följt av Major Series. I en något lägre prisklass kommer ”The Big Easy” som är Ernie Els smeknamn och syftar på hans lätta swing. Els Wines har 72 + 45 hektar vingårdar i två olika områden. Vinmakare är Louis Strydom. Ernie Els importeras av The Wine Agency.

Damscene vineyards är ett samarbete mellan David Curl som tidigare ägde ett slott i Bordeaux och den sydafrikanske vinmakaren Jean Smit. Damascene Syrah är gjort på druvor från två vingårdar som båda ligger på över 300 meters höjd. Det producerades runt 5 000 numrerade flaskor av det här vinet. Damascene importeras av Provinum.

Det intagande och intresseskapande namnet kommer från professor Malcolm Black som var lärare och forskare på universitetet i Stellenbosch på 1920-talet. Vinet är gjort på 42% cabernet sauvignon, 20% cinsault, 15%merlot, 10% cabernet franc, 7% petit verdor och 6% malbec. 

Holden Manz startades på 90-talet av Gerard Holden och Migo Man. Gården har 16 hektar vingårdmark och ligger i den södra delen av Franschhoekdalen på 300 meters höjd mellan floden Franschhoek och Stony Brook. De mest odlade druvsorterna är Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc, Syrah och Merlot. 

Detta är Bäst i test

Du hittar över 10 000 viner i Systembolagets beställningssortiment. Vinerna är inte provade av Systembolaget utan har tagits in av de svenska importörerna. I artikelserien Bäst i test väljer vi varje vecka ut ett antal viner i just beställningssortimentet som vi recenserar och ger ett omdöme. Generellt sett tar det 3-8 dagar innan vinerna kommer fram efter att du beställt dem. 

Vårat fokus i artikelserien ”Bäst-i-test” är främst viner som kostar mellan 120 och 350 kronor, men ibland när vi hittar något speciellt som sticker ut utanför det spannet kan vi ta med och recensera även det. I artikelserien har vi lite mer fokus på producenterna och berättelserna om vinet än vad vi brukar ha i våra ordinarie recensioner. Vi har säkerställt med importörerna att vinerna vi publicerar finns i lager.